Η παλαιότερη εφημερίδα του πολιτικού Κέντρου της Ιαπωνίας δημοσίευσε άρθρο ανήμερα της ρίψης των ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό κάτω από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στο οποίο αμφισβητεί την κίνηση της κυβέρνησης λέγοντας πως διεξάγεται με έλλειψη ειλικρίνειας από μεριάς της.
Αναλυτικά το άρθρο της Mainichi:
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασίας απόρριψης επεξεργασμένου μολυσμένου νερού που έχει συσσωρευτεί σε δεξαμενές στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi της Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), στον ωκεανό στις 24 Αυγούστου. Ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι «η διαδικασία θα γίνει έχοντας λάβει υπ’ όψη όλες τις πλευρές», αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη ειλικρίνεια.
Το νερό εξακολουθεί να περιέχει τρίτιο, ένα ραδιενεργό στοιχείο που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με τη διαδικασία επεξεργασίας. Έτσι, το νερό θα αραιωθεί με το θαλασσινό νερό έως ότου η συγκέντρωση τριτίου να είναι μικρότερη από το ένα τεσσαρακοστό του εθνικού ορίου προτού απορριφθεί περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτή του νομού Φουκουσίμα μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας.
Η ακτινοβολία τριτίου μπορεί να μπλοκαριστεί με ένα μόνο φύλλο χαρτιού, και ακόμη και αν ληφθεί στο σώμα, αποβάλλεται ως νερό. Το τρίτιο βρίσκεται επίσης στη βροχή, τα ποτάμια και το νερό της βρύσης αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι περιβαλλοντικές ή οικολογικές επιπτώσεις του.
Η TEPCO θα απελευθερώσει το νερό σύμφωνα με τη μέθοδο που έχει εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας (NRA) και θα παρακολουθεί την ποιότητα του νερού μαζί με την κυβέρνηση. Αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα έχουν επίσης πόστα παρακολούθησης στο εργοστάσιο για να διασφαλίσουν τη διαφάνεια.
Μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Fumio Kishida, ο Masanobu Sakamoto, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Ενώσεων Αλιείας (JF Zengyoren), που αντιτίθεται στην ρίψη, είπε:
Τα μέτρα ασφάλειας δεν έχουν παραβιαστεί, αλλά δεν τηρούνται και πλήρως. Η επιστημονική κατανόηση της ασφάλειας έχει βαθύνει, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να καθησυχάζεις την κοινωνία.
Ο ρόλος της πολιτικής είναι να ακούει την κοινωνία και να προχωρά προσεκτικά. Ωστόσο, υπήρχε προφανής αναλήθεια στη διαδικασία που οδήγησε στην απόφαση της ρίψης των υδάτων.
Το 2013, ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επεσήμανε ότι η κατάσταση του μολυσμένου νερού στη Φουκουσίμα ήταν «υπό έλεγχο» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Αυτό απείχε πολύ από την πραγματικότητα, καθώς είχε σημειωθεί εκείνη τη στιγμή μια σειρά διαρροών από τις δεξαμενές όπου ήταν αποθηκευμένο το νερό.
Ο Πρωθυπουργός Kishida επισκέφθηκε την επαρχία Φουκουσίμα στις 20 Αυγούστου, αλλά έδωσε μόνο οδηγίες σε αξιωματούχους της TEPCO στον πυρηνικό σταθμό και δεν συναντήθηκε καν με ντόπιους ψαράδες. Η πολιτική σπάνια έχει δείξει οποιαδήποτε φροντίδα για τις επιθυμίες του λαού της Φουκουσίμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει κινηθεί για να αναγκάσει τους ψαράδες να αποδεχθούν την ρίψη των υδάτων στον ωκεανό στον οποίο αυτοί οι άνθρωποι βασίζονται για την επιβίωση τους.
Το αποθηκευμένο νερό μέχρι σήμερα είχε αγγίξει το 98% της συνολικής χωρητικότητας του εργοστασίου. Είναι αλήθεια ότι η ποσότητα του επεξεργασμένου νερού θα εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 90 μετρικούς τόνους την ημέρα, και εάν συνεχιζόταν αυτή η τάση, θα μπορούσε να εμποδίσει τις λειτουργίες του αντιδραστήρα.
Ωστόσο, η TEPCO είχε συχνά προβλήματα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων διαρροών μολυσμένου νερού. Μέχρι το 2018, η εταιρεία δεν αποκάλυψε ότι το 80% των δεξαμενών αποθήκευσης ήταν γεμάτες με νερό που ήταν ακόμα μολυσμένο με ραδιενεργές ουσίες εκτός από τρίτιο, ακόμη και μετά την επεξεργασία τους. Η δημόσια δυσπιστία προς την TEPCO, συμπεριλαμβανομένης της απρόθυμης στάσης της απέναντι στην αποκάλυψη πληροφοριών, είναι βαθιά ριζωμένη.
Οι ρίψεις των υδάτων αναμένεται να συνεχιστούν για τουλάχιστον 30 χρόνια. Η κυβέρνηση θα αγοράσει αλιευτικά προϊόντα για να αποτρέψει την κατάρρευση των τιμών και η TEPCO θα καταβάλει αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημιά. Θα εφαρμοστούν επίσης μέτρα στήριξης για να μπορέσει η τοπική αλιευτική βιομηχανία να συνεχίσει.
Ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει αρκετή προσπάθεια για να εξηγήσει λεπτομερώς γιατί οι ρίψεις των υδάτων είναι ασφαλείς.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη 880 μετρικοί τόνοι λιωμένου πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα και δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της απομάκρυνσής του. Το χρονοδιάγραμμα της πλήρης και κανονικής λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι «περίπου το 2051», έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.
Ο Kishida δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη έως ότου ολοκληρωθεί η ρίψη του επεξεργασμένου νερού, ακόμη κι αν χρειαστούν αρκετές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί».
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παραμελήσει για άλλη μια φορά τις υποσχέσεις της. Πώς θα συνδεθεί η απελευθέρωση του επεξεργασμένου νερού με την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών; Ως επικεφαλής μιας χώρας που έχει υποστεί ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στον κόσμο, ο Kishida έχει την ευθύνη να δείξει το δρόμο προς τα εμπρός, στους ανθρώπους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καταλήγει η Ιαπωνική εφημερίδα.