Η δημοτική συνέλευση του νησιού της Τσουσίμα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία ενέκρινε την Τρίτη 12/9/2023 ένα αίτημα που καλεί την περιοχή να διεξαγάγει μια προκαταρκτική έρευνα για να μετρήσει την καταλληλότητα διάθεσης ενός υπόγειου χώρου απόρριψης υψηλά ραδιενεργών αποβλήτων.
Ο δήμαρχος του νησιού Naoki Hitakatsu είπε ότι θα λάβει μια τελική απόφαση κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του Σεπτεμβρίου σχετικά με το αν θα εγκρίνει την έρευνα, το πρώτο μέρος μιας διαδικασίας τριών σταδίων που εκτείνεται σε περίπου 20 χρόνια για την επιλογή μιας μόνιμης τοποθεσίας απόρριψης για τα απόβλητα από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Εάν η Τσουσίμα αποφασίσει να πραγματοποιήσει την έρευνα, που ζητήθηκε από τέσσερις τοπικές κατασκευαστικές εταιρίες, η νησιωτική πόλη της Νομαρχίας Ναγκασάκι που παλεύει με την πληθυσμιακή μείωση και την υποτονική οικονομία θα λάβει έως και 2 δισεκατομμύρια γιεν (13,6 εκατομμύρια δολάρια) σε κρατικές επιδοτήσεις.
Το 2020, δύο δήμοι στο Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία – το Σούτσου και το Καμόεναϊ — έγιναν οι πρώτοι που ενέκριναν τέτοιες προκαταρκτικές έρευνες. Όμως οι έρευνες στους δύο δήμους δεν έχουν ολοκληρωθεί την προγραμματισμένη διετία και δεν είναι σαφές εάν κάποια από τις δύο διαδικασίες θα περάσει στο δεύτερο στάδιο καθώς η τοπική αντιπολίτευση και η εναντίωση της προς αυτό, παραμένουν ισχυρά.
Οι έρευνες του πρώτου σταδίου, που διενεργήθηκαν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Πυρηνικών Αποβλήτων, έναν ημι-κυβερνητικό φορέα στο Τόκιο, περιλαμβάνουν τον έλεγχο των συνθηκών της γης και της ηφαιστειακής δραστηριότητας με βάση δημοσιευμένες γεωλογικές πηγές.
Η Ιαπωνία, όπως και πολλές άλλες χώρες με πυρηνικούς σταθμούς, αγωνίζεται να βρει μόνιμους χώρους απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων. Τα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας, που παράγονται κατά την εξόρυξη ουρανίου και πλουτωνίου από αναλωμένα καύσιμα, πρέπει να αποθηκεύονται σε πέτρινη τάφρο τουλάχιστον 300 μέτρα κάτω από τη γη για δεκάδες χιλιάδες χρόνια έως ότου η ραδιενέργεια πέσει σε επίπεδα που δεν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.
Το νησί της Τσουσίμα εντάχθηκε στον χάρτη πιθανών τοποθεσιών, κατάλληλες για απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων από την κεντρική κυβέρνηση το 2017.
Μετάφραση από: TheMainichi