Το πεντανόστιμο αυτό πιλάφι της Πόλης ετοιμάζεται με κοτόπουλο και αμύγδαλα και έχει ντελικάτο άρωμα και ροδαλό χρώμα, χάρη στις ίνες σαφράν που περιέχει.
Είναι ένα τυπικό συνοδευτικό για ψητά και κρεατικά αλλά μπορεί να σερβιριστεί και μόνο του με λίγο στραγγιστό γιαούρτι δίπλα σε μια πλούσια σαλάτα εποχής.
Υλικά για τη Συνταγή
50 γραμμάρια βούτυρο
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, έτοιμα μαγειρεμένα και κομμένα σε κομμάτια ενός εκατοστού περίπου
4 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στη μέση ή σε φέτες
4 κουταλιές της σούπας φιστίκια Αιγίνης, κομμένα στη μέση
350 γραμμάρια ρύζι μακρύκοκκο, πλυμένο κάτω από κρύο νερό και στραγγισμένο καλά
¾ φλιτζανιού αρακά (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού ίνες σαφράν, μουσκεμένες σε 2 κουταλιές της σούπας βραστό νερό για 20 λεπτά
900 ml ζωμό κότας ή λαχανικών ή σκέτο νερό από το βραστήρα
Εκτέλεση
1. Αρχικά βάλτε το βούτυρο να λιώσει σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα με καπάκι, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και καβουρντίστε τους ελαφρά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
2. Βάλτε τα κομμάτια κοτόπουλου και ροδίστε τα κι αυτά, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε τους ξηρούς καρπούς και το κοτόπουλο με ένα τρυπητό και αφήστε τα στην άκρη.
3. Προσθέστε το σκεύος το ρύζι και αλατοπίπερο και σοτάρετε, ανακατεύοντας, σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.
4. Μόλις γυαλίσει το ρύζι, αδειάστε το μίγμα με το σαφράν και το ζωμό ή το βραστό νερό, τον αρακά (αν χρησιμοποιήσετε) και δυναμώστε τη θερμοκρασία. Αφήστε το να κοχλάσει για τα καλά για 3 λεπτά, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς, σκεπάστε με το καπάκι και βράστε το ρύζι για 15-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
5. Δέκα λεπτά πριν το τέλος, ρίξτε μέσα το μίγμα με το κοτόπουλο και τους ξηρούς καρπούς που έχετε αφήσει στην άκρη, σκεπάστε το σκεύος και συνεχίστε το μαγείρεμα.
6. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα, καπακώστε και αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
7. Αφρατέψτε το με ένα πιρούνι, μεταφέρετέ το σε μεγάλη πιατέλα και σερβίρετε!!!
Πηγή: Το Ποντίκι