Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εγγράφηκε το Ζαγόρι, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ.
«Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου» τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού.
«Ο διεθνής Οργανισμός αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Αναγνώρισε την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του αγαθού, συστατικά απαραίτητα προκειμένου να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» προσθέτει η Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και υποστήριξαν το όλο εγχείρημα.
«Η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ, αποτελεί πρόσκληση και υποχρέωση της χώρας μας να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητη αυτή την κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια» καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού.
Ικανοποίηση από τον περιφερειάρχη Ηπείρου
Την ικανοποίηση του για την εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκφράζει με ανακοίνωση και ο περιφερειάρχης Ηπείρου. Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης επισημαίνει, πως αυτή η σημαντική εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας, την οποία συνέδραμαν ουσιαστικά οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Ζαγορίου.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαριστεί τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και την υπουργό Πολιτισμού για τη συμβολή τους στην ανάληψη της πρωτοβουλίας και την επιτυχή διεκπεραίωσή της. Παράλληλα, τονίζει ότι «για όλους μας, ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο, που αφορά την προστασία της παγκόσμιας, πλέον, κληρονομιάς. Για την Περιφέρεια Ηπείρου, ανοίγει ένα επιπλέον νέο κεφάλαιο, που αφορά και την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, στα Μνημεία της UNESCO. Μια διαδικασία που θα επιταχυνθεί μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του έργου της Περιφέρειας για την παράκαμψη του Αρχ. Χώρου- νέας εισόδου Πρέβεζας».