Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη ξεκίνησε καθώς με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος για το πρώτο κόμμα της Αριστεράς, στην Ελλάδα που κατάφερε να διεκδικήσει και κερδίσει την κυβερνητική εξουσία με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα.
Το κύριο ερώτημα είναι αν θα μείνει ενωμένος καθώς και το αν μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας ή αν πλέον, μετά την ακραία προεκλογική πόλωση, το γυαλί έχει ραγίσει οριστικά. Η απάντηση θα μπορούσε να πει κανείς είναι στα χέρια τόσο της νέας ηγεσίας όσο και των ηττημένων της εσωκομματικής αναμέτρησης. Είναι όμως έτσι;
Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια του τη βάση που με ευθύνη και των πέντε υποψηφίων βιώνει έναν πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, εμφύλιο που διεξάγεται κυρίως μέσα από τα social media με ακραίες ανταλλαγές ύβρεων και χυδαιοτήτων τέτοιων που είναι τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο σχεδόν αδύνατον να παρθούν πίσω ακόμη κι αν οι ηγεσίες των τάσεων και των ομάδων τα βρουν μεταξύ τους.
Οπως μάλιστα παρατηρούν κάποιοι παλαιοί ακόμη και στις μεγάλες -και δεν ήταν λίγες- μεταπολεμικές διασπάσεις στα κόμματα της Αριστεράς δεν είχε υπάρξει τέτοια και τόσο σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των απλών μελών τα οποία μπορεί να ακολούθησαν χωριστούς δρόμους αλλά διατηρούσαν ένα βαθμό σεβασμού μεταξύ τους, τουλάχιστον σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων.
Οι ρωγμές στη βάση των μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι δύσκολο να γεφυρωθεί με τα μηνύματα ενότητας από τους πρωταγωνιστές, πολύ δε περισσότερο αν οι αιχμές και οι ευθείες βολές κατά του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από βουλευτές και στελέχη, που είχαν στηρίξει άλλους υποψηφίους, συνεχιστούν.
Αντίθετα οι δύο επόμενοι σταθμοί στην πορεία του κόμματος θα μπορούσαν να βαθύνουν αυτά τα ρήγματα κι αυτοί είναι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Συνέδριο που έχει προγραμματισθεί για το τέλος του χρόνου ειδικά αν στις πρώτες υπάρξει ισχνή παρουσία των υποστηριζόμενων από το κόμμα υποψηφίων και στο δεύτερο κάποιοι επιδιώξουν να πάρουν τη ρεβάνς.
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο και πως οφείλει να αντιπολιτευτεί με προγραμματικό λόγο και δράση μία κυβέρνηση του 41,5% .
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που παραδίδει τη σκυτάλη περίπου τρεις μήνες μετά τη βαριά ήττα στις βουλευτικές εκλογές και την παραίτησή του, ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί: «Σιδεροκέφαλος» είπε στον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας πως στην πολιτική οι χαρές είναι λίγες και οι δυσκολίες πολλές και διαρκείς.
O απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε να δοθεί προοπτική με ενότητα και συντροφικότητα. Τόνισε δε πως από τη χθεσινή ομιλία του νικητή των εσωκομματικών εκλογών κρατάει τη φράση ότι στους συντρόφους και ο δεύτερος είναι πρώτος. «Έτσι είναι. Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα, ενώ στους συντρόφους ο πρώτος είναι ο πρώτος και ο δεύτερος πρώτος» απάντησε ο κ. Κασσελάκης.
Λίγο αργότερα σε στιχομυθία του με δημοσιογράφο ο κ. Τσίπρας σχολίασε με χιούμορ πως «δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε», ενώ ερωτηθείς εάν προβλέπεται «πυρηνική έκρηξη», απάντησε με νόημα: «Νομίζω πως δεν θα ωφελούσε κανέναν».
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας και μέσα από το πρόσωπο του ανθρώπου που διαδέχεται. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κοινή συνισταμένη όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Τον τιμώ και είμαι εδώ για να διατηρήσω ζωντανή την παρακαταθήκη του» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στην επόμενη μέρα αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός του κόμματος και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Η επόμενη ημέρα στο κόμμα χρειάζεται καθαρές θέσεις και καθαρές κινήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου και αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα, ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ.
Ο κ. Αποστολάκης ήταν αυτός που ανέλαβε ουσιαστικά να απαντήσει σήμερα στις αιχμές που ακούστηκαν από νωρίς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί σαν κόμμα. Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. Όποιος είναι δίπλα σε αυτές τις θέσεις, όποιος θέλει να βοηθήσει, εδώ υπάρχει πεδίο να προχωρήσουμε. Όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη» διεμήνυσε ο κ. Αποστολάκης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σχολίασε πάντως ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πικρίες ύστερα από μία αντιπαράθεση.
«Δεν είναι εύκολο να καταπιείς το γεγονός πως κάποιος σε 20 μέρες προεκλογικής καμπάνιας κατάφερε να πάρει το κόμμα στα χέρια του και με τέτοια διαφορά. Από εκεί και μετά όλοι συνειδητοποιούν την πραγματικότητα. Αν δεν το κάνουν υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Αλλά δεν είναι να φτάσουμε και να ξεκινήσουμε έτσι. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να γίνουν αυτά για τα οποία τον επέλεξε η κοινωνία. Εάν δεν γίνουν αυτά και εάν δεν κάνει τις κινήσεις που πρέπει, το εγχείρημα θα αποτύχει» σημείωσε.
Είχαν προηγηθεί οι εμφανίσεις του Στέφανου Τζουμάκα και του Πάνου Σκουρλέτη με άκρως αιχμηρές δηλώσεις για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο κ. Τζουμάκας εκτίμησε ότι με την ηγεσία Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ενωμένος «με τίποτα», κάνοντας λόγο για «κρίση ηγεσίας» και «μεταβατικό αρχηγό».
Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε πως «η ενότητα πάντα πρέπει να επιδιώκεται, αλλά πρέπει να έχει και πολιτικές προϋποθέσεις» και έκανε λόγο για «μεγάλες αβεβαιότητες». Μάλιστα καθόλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του δεν έκανε λόγο για νέο προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για «πλειοψηφήσαντα».
Τα γεγονότα σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου αναφερόμενος στην αλλαγή σελίδας του κόμματος. Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, ο κ. Κασσελάκης κέρδισε «γιατί υπήρχε μια βαθιά κρίση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μια εκφυλιστική κατάσταση στην ιδεολογία που πλέον είχαν χαθεί όλες οι αναφορές για την Αριστερά και κάποιος που ήρθε και υποσχέθηκε πως θα κερδίσει τον Μητσοτάκη και θα φέρει τα παλιά μεγαλεία, κατέληξε σε αυτό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε κατά τη γνώμη μου. Όπως τον ξέραμε ως Αριστερό κόμμα, τελείωσε. Έχουμε ένα καινούριο κόμμα στην πραγματικότητα που διατηρεί ακόμα το brand name, παίρνει τα γραφεία, τα ΜΜΕ, την κρατική χρηματοδότηση αλλά είναι ένα καινούριο κόμμα που πρέπει να δούμε εάν κάνει άλμα προς τα μπρος ή άλμα στο κενό», είπε επισημαίνοντας πως: «στις χτεσινές δηλώσεις του κ. Κασσελάκη δεν άκουσα την λέξη Αριστερά. Είναι μια μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έγινε. Από ροκ συγκρότημα έγινε ελαφρύ ποπ». «Εγώ δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του αυτή τη στιγμή. Είναι πάρα πολλά αυτά που έχει να αντιμετωπίσει», σχολίασε.
«Το φαινόμενο Κασσελάκη θα συζητηθεί πολύ πλατιά στις σχολές πολιτικής οικονομίας, πολιτικής επιστήμης και ούτω καθεξής. Γιατί καθ’ υπερβολήν έρχεται από το πουθενά» υποστήριξε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, πρώην υπουργός ΣΥΡΙΖΑ στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Εδώ έχουμε κάποιον που έχει έρχεται απολύτως από το πουθενά και με μια εξαιρετική και εξαιρετικά ευφυή προεκλογική εκστρατεία στηριγμένη στην εικόνα, κερδίζει από ένα ολόκληρο κόμμα την αρχηγία του. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ. Γι’ αυτό λέω ότι είναι φαινόμενο το οποίο θα μελετηθεί από τις σχολές κατά κόρον. Δεν συνδέω προφανώς τον Κασσελάκη με την ακροδεξιά αλλά λέω ότι υπάρχει μια πολιτική συνθήκη, κάποιοι τη λένε Μεταπολιτική, Μεταδημοκρατία. Δεν μ’ αρέσουν αυτοί οι όροι γιατί κρύβουν αντί να αποκαλύπτουν τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι μια συνθήκη η οποία υπερτονίζει την εικόνα έναντι του περιεχομένου» προσέθεσε ο κ. Μπαλτάς, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν είναι «χαρούμενος με την εξέλιξη».
Πολλαπλά μηνύματα τόσο εντός όσο και προς το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα είδε στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Όπως εκτίμησε η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, οπλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με την απαραίτητη κοινωνική δυναμική για να προχωρήσει μια διαδικασία επανίδρυσης, ανασύνταξης, επανατοποθέτησης στο πολιτικό σκηνικό. Κάτι το οποίο όπως επισήμανε «πρέπει να καταλήξει, στην κατάθεση ενός κυβερνητικού σχεδίου, μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, καθότι δεν χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ τα κυβερνητικά του χαρακτηριστικά». Επισήμανε εμφατικά πως «χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο επίλυσης των διαφορών. Δεν περισσεύει κανείς την επόμενη μέρα»
Η αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη στον β’ γύρο, Έφη Αχτσιόγλου, πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως το αποτέλεσμα στο 75% των εκλογικών τμημάτων, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και του έδωσε συγχαρητήρια.
Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ήττα υπογράμμισε πως σήμερα ξεκινά ένας νέος αγώνας για μαχητική αντιπολίτευση, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα πως είναι η σύγκρουση με την κυβέρνηση που προέχει και όχι οι εσωκομματικές διαφωνίες.
Οι υποστηρικτές της πάντως που συγκεντρώθηκαν για να τη χειροκροτήσουν είχαν και αυτοί το δικό τους μήνυμα: «Mέχρι τις Βρυξέλλες ακούστε το καλά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά» ενώ άγνωστες είναι ακόμη οι προθέσεις τόσο του Νάσου Ηλιόπουλου όσο και του Αλέξη Χαρίτση που στήριξαν την υποψηφιότητά της.
Χθες εντύπωση προκάλεσε και η εξαιρετικά σύντομη ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το αποτέλεσμα, αφού σε αυτήν δεν συνεχάρη καν τον νεοκλεγέντα πρόεδρο. «Η Αριστερά είναι εδώ. Η Αριστερά είναι μαθημένη στα δύσκολα» ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει.
Αρκετοί πάντως σχολίαζαν πως όσοι έχουν τάσεις φυγής έχουν τη μνήμη και την εμπειρία του 2015 και της τύχης που είχαν όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ιδρύσουν δικό τους κόμμα.
Πέρα από τις όποιες εσωκομματικές αντιπαραθέσις, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του κρίσιμες εκλογικές μάχες. Η πρώτη, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι πολύ κοντά, για να χρεωθεί ένα πιθανό κακό αποτέλεσμα. Έχει άλλωστε ιδιαιτερότητες, αφού η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών είναι σε μεγάλο βαθμό και ψήφος σε πρόσωπα και όχι τόσο μία ιδεολογική/κομματική μάχη. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι λοιπόν οι Ευρωεκλογές σε 8 μήνες, στις οποίες θα φανεί εάν η ελπίδα που γέννησε στα μέλη του κόμματος που τον ψήφισαν, μπορεί να μεταφραστεί και σε αύξηση των ποσοστών στην κάλπη.
Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, με απόφαση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χρέη Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει ο Μανώλης Καπνισάκης.
Η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη Εκπροσώπου Τύπου και ο Γιώργος Τσίπρας, Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κασσελάκης έχει τις τελευταίες ώρες διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις με κομματικά στελέχη αλλά και στενούς συνεργάτες που βρέθηκαν κοντά του όλο το προηγούμενο διάστημα. Μαζί του έφτασε το μεσημέρι ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Μεταξύ άλλων έχει συναντηθεί με τους δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη ενώ είχε συνάντηση και με τον Χάρη Μαμουλάκη Στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες ώρες βρέθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πρόσωπα που αναμένεται να έχουν ρόλο κλειδί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του και αναμένεται να βρίσκονται στην ομάδα κρούσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ των βασικών συνομιλητών του κυρίου Κασσελάκη είναι οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας και Δώρα Αυγέρη. Πολύ κοντά στην υποψηφιότητά του κυρίου Κασσελάκη ήταν και ο Θάνος Μωραΐτης, ο Πέτρος Παππάς και ο Θανάσης Οικονόμου. Πέραν των κεντρικών πολιτικών στελεχών κομβικό ρόλο θα έχουν ο Μάρκος Χατζησάββας ο οποίος συνεργάστηκε και ήταν δίπλα του από την πρώτη στιγμή. Από την αρχή ήταν δίπλα στην υποψηφιότητα του και η 30η υπογραφή για να καταθέσει αυτή την υποψηφιότητα και ο Γιάννης Βουλγαράκης.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία παρακολουθούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Την πολιτική αντιπαράθεση προτάσσουν στην κυβέρνηση, αφήνοντας, ωστόσο, σαφείς αιχμές, για πρόσωπα, που έχει επιλέξει να είναι στο πλευρό του, φωτογραφίζοντας τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη.
«Η αντιπαράθεσή μας με τον κ. Κασσελάκη θα είναι πολιτική γι’ αυτό και περιμένουμε τις θέσεις του σε όλα τα ζητήματα κι ελπίζουμε να φύγει από τη λογική της τοξικότητας και του διχαστικού λόγου που δυστυχώς για πολλά χρόνια υπηρετεί το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος. Δεν σας κρύβω πως η προεκλογική συμπόρευση του με τους πιο γνήσιους εκφραστές της ρητορικής μίσους, αυτού του τοξικού λόγου, και ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από τη δικαιοσύνη μας κάνει να έχουμε αμφιβολίες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Την απουσία Κασσελάκη από την πολιτική ζωή τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
«…εξέλεξαν για αρχηγό τους έναν άνθρωπο που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν απολύτως αγώνα της Αριστεράς, που δεν ήταν μαζί τους σε καμία πορεία, δεν ξέρει κανέναν απολύτως από τους ήρωες τους… και τελικά σύντροφοι δεν ξέρω αν θα κερδίσετε ποτέ τον Μητσοτάκη (δεν το πολυβλέπω για να πω την αλήθεια) αλλά για να μιλάμε με ειλικρίνεια τα media που τόσο επικρίνετε σας πήραν τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα χέρια σας…καλή επιτυχία στο νέο σας Πρόεδρο λοιπόν…» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε «αυτό που βρήκα ενδιαφέρον ήταν ότι το θέμα συζήτησης για τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν ο σεξουαλικός του προσανατολισμός αλλά όλα τα υπόλοιπα. Θα έλεγα καθόλου δεν απασχολεί τον κόσμο[…] Το νούμερο ένα θέμα είναι η ακρίβεια και το σουπερμάρκετ. Και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Και το θέμα της ισότητας στο γάμο είναι ένα θέμα που θα έρθει».
Τις πολιτικές θέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών αναμένουν στο ΠΑΣΟΚ.
«Όλα θα κριθούν επί της πολιτικής. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε μεταξύ άλλων η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο Open σχολίασε: «Κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για ανατροπή πολιτικού σκηνικού με την εκλογή ενός νέου προσώπου».
Κριτική ασκεί ο ο Κυριάκος Βελόπουλος που ανάρτησε βίντεο με την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στην οικογένειά του: «Αυτό το λεπτό είναι ο ορισμός του διασυρμού της ορθόδοξης πίστης και όλων των παραδοσιακών αξιών με τις οποίες μεγάλωσαν επί αιώνες οι Έλληνες!».