Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού ραδιοφώνου, τιμά ο Δήμος Χαλανδρίου, με την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Λαϊκοί Βάρδοι – Στιγμές από τη ζωή τους και τη ζωή μας», σε σκηνοθεσία του Θάνου Κουτσανδρέα.
Ο Πάνος Γεραμάνης έφυγε από τη ζωή πριν από 18 χρόνια και επί σειρά ετών με την εκπομπή του από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας, «σημάδεψε» το λαϊκό τραγούδι και τους ερμηνευτές του. Ξεκίνησε νεαρός από τη Χαλκίδα και έζησε στο Χαλάνδρι. Ο δήμος πραγματοποιεί ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου, για να τιμήσει δημιουργούς που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στην πόλη.
Απόψε (3/10) στο κινηματογράφο «Αθηνά» του Χαλανδρίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Θάνου Κουτσανδρέα, στο πλαίσιο του αφιερώματος και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού. Η είσοδος είναι ελεύθερη (με σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση) και θα γίνουν δύο προβολές, στις 19:50 και στις 22:00. Η ταινία είναι διάρκειας 119 λεπτών. Το σενάριο είναι επίσης του Θάνου Κουτσανδρέα, η διεύθυνση φωτογραφίας του Γιώργου Παπανδρικόπουλου, το μοντάζ των Γιάννη Κωσταβάρα, Μιχάλη Καλλιγέρη, Θάνου Κουτσανδρέα, η διεύθυνση παραγωγής της Άννας Αντωνοπούλου και η μίξη ήχου του Σωτήρη Παπαδόπουλου.
Χαλανδριώτης και ο σκηνοθέτης, είχε προσωπική φιλία με τον Π. Γεραμάνη και παρ’ όλο που η ταινία του καταγράφει τις στιγμές, το έργο, αλλά και όσους τον γνώρισαν και τον έζησαν, ο ίδιος παραδέχεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και της επεξεργασίας του πλούσιου υλικού που είχε στα χέρια του, η συγκίνηση ήταν έντονη.
«Η ταινία αυτή έγινε με πολλή αγάπη και συγκίνηση. Τη δούλευα 2,5 χρόνια και ήταν κάποιες στιγμές για μένα έντονα συγκινητικές και όχι μόνο γιατί ανακάλυπτα και νέα πράγματα», λέει ο κ. Κουτσανδρέας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεχίζει:
«Σε πρώτο επίπεδο φυσικά βρίσκονται ο Γεραμάνης και οι λαϊκοί βάρδοι. Υπάρχει όμως και μια γενικότερη κοινωνική προσέγγιση, σ’ ένα δεύτερο επίπεδο δηλαδή, που προχωρά και λίγο περισσότερο».
Ως προς την ίδια την εκπομπή του Γεραμάνη, ο κ. Κουτσανδρέας τονίζει: «Διαμόρφωσε καταστάσεις, διαμόρφωσε ρεπερτόριο και έβγαλε μπροστά το λαϊκό τραγούδι και τους τραγουδιστές του. Ήταν σταθμός αυτή η εκπομπή, ήταν μια σχολή ολόκληρη».
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και η αποδοχή ήταν μεγάλη, όχι μόνο από τους ανθρώπους που έζησαν τη ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά και από νεότερους, που δεν την πρόλαβαν. «Μπορεί η ταινία να δείχνει κάπως της παλιάς κοπής, αλλά φάνηκε ότι ενδιαφέρει και τους νέους κι αυτό με ξάφνιασε ευχάριστα. Ήρθαν νέα παιδιά και έδειξαν ότι τους ενδιέφερε αυτό που έβλεπαν», λέει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ και προσθέτει στο τέλος για την παραγωγή:
«Η συμβολή του Δήμου Χαλανδρίου δεν ήταν απλώς σημαντική, αλλά ήταν καθοριστική. Ανέλαβε τη χρηματοδότηση και η ΕΡΤ παραχώρησε το υλικό που διέθετε».
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό