Το ψυχρό κλίμα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Όλαφ Σολτς και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μπροστά στον Γερμανό καγκελάριο που θεωρήθηκαν άλλο ένα πρωτοφανές «σόου» και επίδειξη δύναμης σχολιάζει εκτενώς ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος προέδρος υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Γερμανία στηρίζει το Ισραήλ, καθώς νοιώθει ενοχές λόγω του Ολοκαυτώματος από τους ναζί. Έκανε μάλιστα λόγο για «ψυχολογία της ενοχής» που δεν αποτελεί «τη σωστή προσέγγιση».
Όπως εξηγεί η Deutsche Welle, οι διατυπώσεις που επέλεξε από το βήμα της καγκελαρίας ήταν πρωτόγνωρες για προσκεκλημένο ηγέτη, αν και θα έπρεπε κατά πολλούς αναλυτές να είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ο κόσμος «μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα» και αναφέρθηκε σε τεράστια διαφορά εξοπλισμού μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται και το αρνούνται.
«Η Γάζα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Έχει ισοπεδωθεί. Υπάρχουν 13.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και όμηροι στην ισραηλινή πλευρά», δήλωσε και έκανε λόγο για καταστροφές νοσοκομείων, εκκλησιών και τζαμιών. «Παρότι ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών δεν επιτρέπονται από την Τορά. Ούτε στην Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα μείνουμε σιωπηλοί; Αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα πληρώσουμε το κόστος, όπως δείχνει η ιστορία. Και η ψυχολογία της ενοχής δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Δεν είμαστε ένοχοι απέναντι στο Ισραήλ. Εάν ήμασταν, ίσως δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να μιλήσουμε τόσο ξεκάθαρα. Δεν έχουμε περάσει την εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους ανθρώπους. Και ως πρωθυπουργός έχω μιλήσει με σαφήνεια κατά του αντισημιτισμού. Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε», υπογράμμισε, αναφερόμενος εμμέσως στη Γερμανία και στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί.
Πώς σχολίασε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Sabah, Turkiye, Hurriyet και Aksam προβάλλουν τις αναφορές Ερντογάν για το Ολοκαύτωμα με πρωτοσέλιδους τίτλους, όπως «Εμείς δεν έχουμε στο παρελθόν μας Ολοκαύτωμα», «Όσοι χρωστούν στο Ισραήλ δεν μπορούν να μιλούν ελεύθερα» και ότι «Αν σωπάσουμε δεν θα μπορέσουμε να απολογηθούμε ενώπιον της Ιστορίας».
Περιβάλλουν μάλιστα τα δημοσιεύματά τους με επιθετικές αναφορές ότι έκανε τη δήλωση αυτή «κοιτάζοντας τον Σολτς στα μάτια».
Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak επέλεξε να προβάλει ως κεντρικό θέμα τα βίντεο και τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα εγγόνια του Γκέμπελς», ενώ η Milliyet πιο μετρημένα αναφέρεται μεν στη δήλωση για το Ολοκαύτωμα κατά την επίσκεψη αλλά υποβαθμισμένα με κεντρικό τίτλο: «Σκληρό μήνυμα Ερντογάν στη Δύση από το Βερολίνο: Γιατί δεν βλέπετε τη Γάζα;».
Οι δύο μεγάλες εφημερίδες της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Cumhuriyet και Sozcu, δεν κάνουν καμία αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους στην επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία.
Πολυάριθμα σχόλια του γερμανικού τύπου για την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο.
Για μία «ντροπιαστική επίσκεψη» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit: «Στο Βερολίνο ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει αναλυτικά τις απόψεις του για τη Χαμάς. Και ο καγκελάριος Σολτς; Δεν εκφράζει αντιρρήσεις. Αυτό δεν είναι διπλωματία, αυτό είναι δειλία». Στο ίδιος μήκος κύματος η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ): «Για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ήταν μία δύσκολη δοκιμασία, στην οποία δεν ανταποκρίθηκε με επιτυχία».
Θετική, αντιθέτως, η αποτίμηση της Berliner Morgenpost: «Είδαμε έναν κακόκεφο, ελαφρώς ευέξαπτο πρόεδρο, ο οποίος όμως απέφυγε τις πολύ προκλητικές δηλώσεις. Ο καγκελάριος και οι συνεργάτες του θα πρέπει να αισθάνθηκαν κάποια ανακούφιση (…) Την Παρασκευή και οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντύπωση ότι, παρά τις όποιες διαφορές, έχουν τη βούληση να αναζητήσουν λύσεις σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Κάτι περισσότερο δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτή τη στιγμή».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επισημαίνει ότι «υπό την ηγεσία του Ερντογάν η Τουρκία έχει εξελιχθεί στον δυσκολότερο, ίσως, σύμμαχο της Γερμανίας. Οι περίοδοι συνεργασίας εναλλάσσονται με εκείνες της αποξένωσης ή και της ανοιχτής αντιπαράθεσης. Ο ίδιος Ερντογάν που συνάπτει μία συμφωνία για τη μετανάστευση με την ΕΕ, αργότερα στέλνει αιτούντες άσυλο στα ελληνικά σύνορα. Δεν αποδέχεται τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά διαμεσολαβεί στην συμφωνία για τα σιτηρά και στέλνει όπλα στην Ουκρανία».
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ωστόσο ότι η επιθυμία του Ερντογάν να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης κατά της Άγκυρας. «Το ότι η Τουρκία θέλει τώρα να αγοράσει Eurofighter, είναι μία ενδιαφέρουσα τροπή. Προφανώς αναζητεί διέξοδο, καθώς παραμένουν στάσιμες οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16. Αυτό προσφέρει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση έναν μοχλό πίεσης για παραχωρήσεις σε πολλά ζητήματα, από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Τουρκία. Θα πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς επί του παρόντος η Αθήνα δεν είναι δύσκολος σύμμαχος».
Προέχει λοιπόν ο ρεαλισμός; Η Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί: «Λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, η Τουρκία είναι απαραίτητος σύμμαχος για τη Δύση. Η απομόνωση του Ερντογάν θα οδηγούσε σε αδιέξοδο». Και η Rhein-Neckar-Zeitung της Χαϊδελβέργης συμπληρώνει: «Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες και να εντάξει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν θέλει Eurofighter και πολλά χρήματα. Και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να διαπραγματευθούν, όπως δείχνει η επίσκεψη στο Βερολίνο».
Προς τί όμως ο φόβος για το τι θα πει και αν θα το πει ο Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, διερωτάται η Süddeutsche Zeitung, στο σχόλιό της: «Μία ανοιχτή κοινωνία θα πρέπει να ανέχεται το γεγονός ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν διαφορετικά κοινωνικά και εθνικά συμφραζόμενα. Κανείς δεν είναι λιγότερο ‘Γερμανός’ επειδή έχει αδυναμία στον Ερντογάν. Ή επειδή κυκλοφορεί στο Βερολίνο με παλαιστινιακή σημαία. Για τα ποινικά αδικήματα υπάρχει η Δικαιοσύνη. Σε αυτό ακριβώς οφείλει να διαφέρει η γερμανική Δημοκρατία από το περιορισμένης εμβέλειας κοσμοείδωλο ενός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και DW
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό