«Αν δεν μπορείς να κατεβάσεις αρκετά τον πληθωρισμό, τουλάχιστον να ανεβάσεις την αγοραστική σου δύναμη για να μπορείς να τον αντιμετωπίσεις» επισήμανε ο Μιχάλης Γκλεζάκος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ερωτηθείς, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, πώς αντιμετωπίζεται η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, όπου έχει ξεπεράσει το 30% σε 14 μήνες.
«Σε αυτό εγώ έχω μια νότα αισιοδοξίας, να πω, ότι μπήκαμε στην εποχή όπου πλέον το μυαλό είναι εκείνο που φέρνει την προστιθέμενη αξία. Βλέπετε την τεχνητή νοημοσύνη που ξεκίνησε με φόρα μεγάλη και θα συνεχίσει έτσι και θα διαπεράσει όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας. Εμείς έχουμε μυαλά. Έχει αποδειχθεί αυτό από το πώς οι άνθρωποι τον καιρό της κρίσης φύγανε και ήταν ευπρόσδεκτοι στο εξωτερικό και πόσο κόσμο έχουμε που είναι καθηγητές μεγάλων πανεπιστημίων, που είναι ερευνητές σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα» προσέθεσε ο κ. Γκλεζάκος.
Σχετικά με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που προτείνουν μεταξύ άλλων, κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι μέτρο, σύμφωνα με τον καθηγητή, που «σίγουρα αφαιρεί το κίνητρο από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να κρύβουν τα εισοδήματα τους». «Αναδύει, φέρνει στην επιφάνεια την μαύρη οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Να μην ξεχνάμε ότι εμείς έχουμε κάπου 30% μαύρη οικονομία, γύρω στα 60 δις το χρόνο. Δεν είναι και λίγο. Οι χαμηλοί λοιπόν φορολογικοί συντελεστές θα κάνουν όλον αυτό τον κόσμο να σκεφτεί ότι αφού είναι μικρό το φορολογικό βάρος, γιατί να ρισκάρω να φάω πρόστιμα, ποινές και ούτω καθεξής. Είναι όντως θετικό. Το θέμα είναι πώς αντέχει ο προϋπολογισμός. Γιατί όσο μειώνεις τους φορολογικούς συντελεστές τόσο μειώνουν τα φορολογικά έσοδα και ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει» συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Γκλεζάκος, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει πως επιμένει η ακρίβεια, σημειώνοντας καταρχήν πως η αγορά στη χώρα μας είναι μικρή. «Σε κάθε κλάδο, ένας μικρός αριθμός, επιχειρήσεων, δύο, τρεις, τέσσερις, ελέγχουν την αγορά, ελέγχουν την προσφορά προϊόντων και εναρμονίζονται. Να θυμηθούμε ότι πρόσφατα επεβλήθη πρόστιμο στις συστημικές τράπεζες, 40 εκατομμύρια για εναρμονισμένες πρακτικές στις προμήθειες, δηλαδή, εδώ έχουν γίνει σπορ οι εναρμονισμένες πρακτικές, οι τακτικές καρτέλ» τόνισε ο καθηγητής, ενώ προσέθεσε πως και οι πολυεθνικές υπερτιμολογούν τα προϊόντα που στέλνουν στην Ελλάδα γιατί με τον τρόπο αυτό φουσκώνουν τα κέρδη σε άλλες χώρες που έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. «Έτσι λοιπόν επωφελούνται φορολογικά με το να πουλάνε ακριβότερα στην Ελλάδα. Οι ντόπιες επιχειρήσεις επωφελούνται από το ότι είναι λίγες σε κάθε κλάδο και μπορούν να συνεννοούνται και παράλληλα από το ότι οι έλεγχοι είναι ατελείς» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό