Έπρεπε να περάσουν δώδεκα ολόκληρα χρόνια για να έλθει η οφειλόμενη, δικαίωση για τις γυναίκες, που είχαν διαποπεμφθεί άδικα με δραματικές συνέπειες για τις ζωές τους από τον πρώην και νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο ενός προεκλογικής εκμετάλλευσης φιάσκου.
Τον Απρίλιο του 2012 32 οροθετικές συνελήφθησαν σε επιχείρηση-σκούπα στην Αθήνα, διώχθηκαν για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος με βάση τη διαβόητη υγειονομική διάταξη 39Α του πρώην υπουργού Υγείας, διότι δήθεν ήταν ιερόδουλες που όμως δεν ίσχυε, και τελικά αθωώθηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Σήμερα ήρθε η σειρά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, τον εξαναγκασμό τους σε αιμοληψία στα αστυνομικά τμήματα και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, τα οποία είχαν σπεύσει να αναπαράγουν ελληνικά Μέσα.
Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 70.000 ευρώ στην καθεμιά. Αρκετές έχουν φύγει πλέον από τη ζωή.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016 το 4ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας είχε κηρύξει αθώες τις οροθετικές γυναίκες οι οποίες είχαν συλληφθεί το 2012, με την κατηγορία ότι «μετέδιδαν τον ιό του AIDS» και των οποίων είχαν δημοσιοποιηθεί τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν ήταν υπουργός Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Πρόκειται για έντεκα τοξικομανείς γυναίκες (για τρεις από τις οποίες η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου) οι οποίες αθωώθηκαν από την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή, ενώ για το αδίκημα σχετικά με το νόμο περί εκδιδομένων γυναικών, που επίσης αντιμετώπιζαν, είχε μετατραπεί σε πταίσμα και είχε παραγραφεί.
Το δικαστήριο στην απόφασή του υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία και εισηγήθηκε την αθώωσή τους, κρίνοντας ότι από την αποδεικτική διαδικασία «δεν προέκυψε ουδόλως ότι οι κατηγορούμενες εκδίδονταν, ουδόλως ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορούμενης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους».
Μάλιστα η εισαγγελέας στοιχειοθετώντας νομικά την αθωωτική πρότασή της σημείωσε ότι «προϋπόθεση για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω…».
Απολογούμενες νωρίτερα οι κατηγορούμενες αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους αποδίδονταν, ενώ μία από αυτές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας γιατί τις προσήγαγαν εκείνη τη μέρα, δήλωσε ότι «τη συγκεκριμένη ημέρα μας συνέλαβαν γιατί η εντολή τους ήταν τέτοια. Να μαζέψουν όλες τις γυναίκες γύρω από την Ομόνοια. Μάζεψαν 90-100 γυναίκες».
Την απόφαση του δικαστηρίου είχε δεχτεί με χειροκροτήματα το ακροατήριο και οι ίδιες οι κατηγορούμενες με δάκρυα χαράς και ανακούφισης.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό