Η αρχή του 2024 σηματοδοτήθηκε από ένα κύμα προβλέψεων σχετικά με την τροχιά της τεχνητής νοημοσύνης, που κυμαίνονται από αισιόδοξες έως επιφυλακτικές.
Των Yolanda Botti Lodovico- Vilas Dhar
Ωστόσο, έχει προκύψει μια σαφής συναίνεση: η τεχνητή νοημοσύνη ήδη αναδιαμορφώνει την ανθρώπινη εμπειρία. Για να συμβαδίσει, η ανθρωπότητα πρέπει να εξελιχθεί.
Για όποιον έχει ζήσει την άνοδο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση déjà vu – και να εγείρει δύο θεμελιώδη ερωτήματα: Είναι δυνατόν να διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος; Και μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο όλοι, συμπεριλαμβανομένων των 2,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που παραμένουν εκτός σύνδεσης, θα μπορούν να ευδοκιμήσουν;
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός δίκαιου και ανθρωποκεντρικού μέλλοντος απαιτεί νέες μορφές καινοτομίας χωρίς αποκλεισμούς. Τρεις όμως υποσχόμενες τάσεις προσφέρουν ελπίδα για το επόμενο έτος.
Πρώτον, η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει κορυφαία παγκόσμια προτεραιότητα. Από τον νόμο AI της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Οκτώβριο του 2023 , οι υποστηρικτές της υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης ανταποκρίθηκαν σε εθελοντικές δεσμεύσεις από εταιρείες Big Tech με προτάσεις πολιτικής που βασίζονται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αρχές. Η διεθνής κοινότητα, υπό την ηγεσία του νεοσύστατου Συμβουλευτικού Οργάνου Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την τεχνητή νοημοσύνη (ένας από εμάς, ο Dhar, είναι μέλος) είναι έτοιμη να προωθήσει πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες το επόμενο έτος, ξεκινώντας με την ενδιάμεση έκθεση Governing AI for Humanity.
Επιπλέον, αυτή θα μπορούσε να είναι η χρονιά για την αποσυναρμολόγηση των ελίτ και την καλλιέργεια ενός παγκόσμιου στελέχους ηθικών επαγγελματιών τεχνητής νοημοσύνης. Επεκτείνοντας την εμβέλεια πρωτοβουλιών όπως η Εθνική Ομάδα Εργασίας για Έρευνες Πόρων Τεχνητής Νοημοσύνης – που ιδρύθηκε από την AI Initiative Act των Ηνωμένων Πολιτειών – και εντοπίζοντας στρατηγικές υλοποίησης μέσω εργαλείων όπως η μεθοδολογία αξιολόγησης ετοιμότητας της UNESCO , τα παγκόσμια πλαίσια διακυβέρνησης θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την τεχνητή νοημοσύνη το 2024 .
Σε εθνικό επίπεδο, αναμένεται να δοθεί έμφαση στη ρύθμιση του περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη και στην ενδυνάμωση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των πολιτών να αντιμετωπίσουν τις απειλές που προκαλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη για τη συμμετοχή των πολιτών. Καθώς πολλές χώρες , που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, προετοιμάζονται να διεξαγάγουν κρίσιμες εκλογές φέτος, η καταπολέμηση της επικείμενης αύξησης της παραπληροφόρησης θα απαιτήσει προληπτικά μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και την αντιμετώπιση της πόλωσης, τονίζοντας τη σημασία της ενσυναίσθησης και της αμοιβαίας μάθησης.
Καθώς οι κυβερνήσεις συζητούν τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια σφαίρα, οι ρυθμιστικές αλλαγές πιθανότατα θα πυροδοτήσουν ανανεωμένες συζητήσεις σχετικά με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών για την επίτευξη σημαντικών στόχων πολιτικής. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την Ινδία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των σιδηροδρόμων της και το σύστημα ψηφιακών πληρωμών της Βραζιλίας με τεχνητή νοημοσύνη είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Το 2024, οντότητες όπως το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναμένεται να διερευνήσουν την ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην ψηφιακή δημόσια υποδομή (DPI). Οι πρωτοβουλίες καθορισμού προτύπων, όπως το επερχόμενο Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών , θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πλαίσια πολλαπλών ενδιαφερομένων για το σχεδιασμό περιεκτικών DPI. Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινότητας και στην ιδιοκτησία έναντι των κερδών και στην τήρηση «κοινών αρχών για ένα ανοιχτό, ελεύθερο και ασφαλές ψηφιακό μέλλον για όλους».
Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών χτίζουν ήδη αυτή τη δυναμική και αξιοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για τα καλά. Για παράδειγμα, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Population Services International και η νεοσύστατη εταιρεία Babylon Health με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζουν έναν έλεγχο συμπτωμάτων με τεχνητή νοημοσύνη και έναν εντοπιστή παρόχων υγείας , επιδεικνύοντας την ικανότητα του AI να βοηθά τους χρήστες να διαχειρίζονται την υγεία τους. Ομοίως, οργανισμοί όπως η Polaris και το Girl Effect εργάζονται για να ξεπεράσουν τα εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον μη κερδοσκοπικό τομέα, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως το απόρρητο δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών. Με την ανάπτυξη κεντρικών μηχανισμών χρηματοδότησης, τη δημιουργία διεθνών δικτύων εμπειρογνωμόνων και την αποδοχή της συμμαχίας, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι δημόσιοι θεσμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κλίμακα τέτοιων πρωτοβουλιών.
Καθώς οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μετατοπίζονται από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους για την κατασκευή νέων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, η κατανόησή μας για την ηγεσία και την εκπροσώπηση στην τεχνολογία πρέπει επίσης να εξελιχθεί. Αμφισβητώντας τις ξεπερασμένες αντιλήψεις των βασικών παικτών στο σημερινό οικοσύστημα AI, έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε το αληθινό, ποικιλόμορφο πρόσωπο της καινοτομίας και να αναδείξουμε πρωτοπόρους από διάφορα φύλα, φυλές, πολιτισμούς και γεωγραφίες, ενώ αναγνωρίζουμε τη σκόπιμη περιθωριοποίηση των μειονοτικών φωνών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Οργανισμοί όπως το Hidden Genius Project , το Indigenous in AI και το Technovation χτίζουν ήδη το «who is who» του μέλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τους έγχρωμους. Υποστηρίζοντας συλλογικά το έργο τους, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση, την ανάπτυξη και την επίβλεψη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης το 2024 και μετά.
Οι συζητήσεις για το τι σημαίνει να είσαι «ανθρωποκεντρικός» και ποιες αξίες πρέπει να καθοδηγούν τις κοινωνίες μας θα διαμορφώσουν τη δέσμευσή μας με την τεχνητή νοημοσύνη. Πλαίσια πολλών ενδιαφερομένων, όπως η Σύσταση της UNESCO για την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα μπορούσαν να παρέχουν την πολύ αναγκαία καθοδήγηση. Εστιάζοντας σε κοινές αξίες όπως η διαφορετικότητα, η ένταξη και η ειρήνη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι τεχνολόγοι θα μπορούσαν να περιγράψουν αρχές για το σχεδιασμό, και την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς αποκλεισμούς. Ομοίως, η ενσωμάτωση αυτών των αξιών στις στρατηγικές μας απαιτεί δέσμευση με τις κοινότητες και σταθερή δέσμευση για ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει τόσο πανταχού παρούσα όσο το διαδίκτυο, πρέπει να μάθουμε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της ψηφιακής επανάστασης. Η παραμονή στην τρέχουσα πορεία μας κινδυνεύει να διαιωνίσει –ή ακόμα και να επιδεινώσει– το παγκόσμιο χάσμα πλούτου και να αποξενώσει περαιτέρω τις ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Αλλά επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο που θα επιτρέπει σε κάθε άτομο να καρπωθεί τα οφέλη της τεχνολογικής καινοτομίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το επόμενο έτος για να καλλιεργήσουμε συνεργασίες με πολλούς ενδιαφερόμενους και να προωθήσουμε ένα μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ευημερία για όλους.
Η Yolanda Botti-Lodovico είναι Υπεύθυνη Πολιτικής και Συνηγορίας στο Ίδρυμα Patrick J. McGovern. Ο Vilas Dhar είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Patrick J. McGovern .
(Αναδημοσίευση από το ot.gr – Project Syndicate)