Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και το βράδυ πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το θέμα έχει προκαλέσει την μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις προωθούμενες διατάξεις.
Στην Ολομέλεια πρόκειται να μιλήσει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια «ιστορική μεταρρύθμιση» και να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της.
Πρόσφατα άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι ρυθμίσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία «ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία». Κι αυτό, όπως επεσήμανε, «γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση».
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι πράξη ευθύνης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που επεσήμανε πως «το μέλλον μας καλεί να μην μένουμε πλέον αγκιστρωμένοι σε λογικές περασμένων εποχών». Προσέθεσε δε πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτελούν μειοψηφία και είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε αναζητώντας επίπλαστα προσκόμματα παραμένουν δέσμια στο παρελθόν και απορρίπτουν συλλήβδην την πρόοδο και την εξέλιξη».
Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως η πλειοψηφία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια και ενδεικτικά αναφέρεται πως η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1 δις ευρώ με πόρους από τον Κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ. Τονίζεται ακόμα πως ενισχύεται η αυτονομία των ιδρυμάτων, διευκολύνεται η επιστημονική έρευνα και προωθείται η συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Όσον αφορά στις διατάξεις που αφορούν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως «η Ελλάδα πλέον σταματά να είναι μια παγκόσμια εξαίρεση». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως θα ευνοηθεί η συνέργεια με μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν πως 40.000 Έλληνες σπουδάζουν εκτός Ελλάδας.
Τα βέλη της αντιπολίτευσης
Σε υψηλούς τόνους κριτική στις προωθούμενες διατάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «αντισυνταγματική μεθόδευση» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση «παίζει με τις λέξεις» όταν κάνει λόγο για «μη κρατικά πανεπιστήμια» και ότι την ενοχλεί κάθε τι που είναι «δημόσιο», ενώ ανέφερε πως για το ΣΥΡΙΖΑ «δε χωράει καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πρόσφατα πως « το καθαρό μας «όχι» έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων». Έθεσε επίσης μια σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων «πως είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού και ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού να υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας ότι θα ιδρύσουν ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα;»
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πραγματικό έκτρωμα γιατί φέρνει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και γιατί ιδιωτικοποιεί περισσότερο τα δημόσια» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Πάντως μια αναφορά του στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει για το σκανδιναβικό μοντέλο σε φοιτήτριες που οδηγούνται να αναζητούν ‘sugar daddies’ για τις σπουδές τους πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από άλλα κόμματα
Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τέλος να σημειωθεί πως σήμερα φοιτητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας με τις προωθούμενες διατάξεις.
«Η συζήτηση για τη δυνατότητα εγκατάστασης παραρτημάτων ξένων πανεπιστήμιων στη χώρας μας γίνεται με χρονοκαθυστέρηση. Ας μην την καθυστερούμε άλλο» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τοποθετούμενος στην Ολομέλεια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Ο υπουργός τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό «επιχειρεί να σπρώξει τους δείκτες του ρολογιού της Ανώτατης Παιδείας στην χώρα μας στον 21 αιώνα» και λέγοντας πως όπως έχει γραφτεί σε ένα βιβλίο, «ο ρόλος των όποιων ασκούν πολιτική πρέπει να είναι να προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν το εσωτερικό τους ρολόι με το ρολόι της Ιστορίας» σχολίασε: «μακάρι να ίσχυε εδώ».
Ο κ. Πιερρακάκης, επανέλαβε πως είμαστε μια από τις τελευταίες χώρες, ίσως εμείς και η Κούβα, που έχουν απαγόρευση της δυνατότητας να λειτουργήσει και μη ελληνικό δημόσιο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν είναι, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, 5.000 οι προπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό λέγοντας ότι «5.000 είναι μόνο οι προπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο» και «σε απόλυτο αριθμό έχουμε περισσότερους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό από την Ισπανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν πολλαπλάσιο πληθυσμό από εμάς».
Ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνοντας τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει Ελλήνων καθηγητών σε ξένα πανεπιστήμια σήμερα, είπε: «Αυτοί θα είναι ο καταλύτης της αλλαγής που πάμε να κάνουμε. Όχι εμείς. Εμείς θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να πετύχουν αυτό που οι ίδιοι μπορούν και μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων και μέσω της άρσης του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».
Ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, είπε ο κ. Πιερρακάκης είναι «να υπάρχει η δυνατότητα σε όσους θα ήθελαν να σπουδάσουν σε ένα ξένο πανεπιστήμιο να μπορεί να το κάνουν και στη χώρα μας». Ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε να μιμηθούμε το μοντέλο της Κύπρου και αυτό μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας το νομοσχέδιο: Εμείς, μιλάμε μόνο για την δυνατότητα εγκατάσταση παρατημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας».
Ο υπουργός, εγκάλεσε την αντιπολίτευση ότι στο θέμα των Κολεγίων διακατέχεται από «ταμπού» και παραγνωρίζει ότι το 95% των ζητημάτων είναι λυμένα ερήμην μας από την ΕΕ. Επανέλαβε ότι το θέμα τής «διασυνοριακότητας» ήταν αυτό που έκανε και τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου να καταθέσει και τη σχετική ρύθμιση, «άλλο εάν μετά τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το απέσυρε».
Ο υπουργός σήμερα κατέθεσε τέσσερις ερωτήσεις που είχε καταθέσει, όπως είπε, «πριν πολλά χρόνια πίσω και ο Αλέκος Αλαβάνος ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (2000- 2001) με τις οποίες διεκδικούσε την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ελληνικά κολέγια» και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «ο προπάτοράς σας, κατέθετε Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για να μπορέσει να γίνει επιτάχυνση της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων».
Οι δομές των κολεγιών με το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Πιερρακάκης, θα ελεγχθούν και μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής θα ασκήσει εμμέσως το κράτος κυριαρχία, σε έναν χώρο που σήμερα είναι αρρύθμιστος».
Για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Ο υπουργός, έδωσε έμφαση και στην πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για τις διατάξεις που αφορούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, παρατήρησε ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου έχει αναφέρει πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το ίδρυμα αυτό καθώς υιοθετούνται οι προτάσεις που έγιναν και εγκρίθηκαν από την Ανώτατη Αρχή. Δήλωσε ανοικτός να ενσωματωθούν όποιες προτάσεις γίνονται από την αντιπολίτευση, όπως έχει αναφέρει και από την πρώτη ημέρα κοινοβουλευτικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου. Σ σκοπός μας είναι «να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το Διεθνές Πανεπιστήμιο και αυτό το έχουμε ήδη συζητήσει με τις πρυτανικές του Αρχές», είπε.
Ο κ. Πιερρακάκης, επισήμανε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν προκύψει στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετά από εκτενή συζήτηση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και «το πνεύμα είναι το άνοιγμα και η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων». Για τις συμπράξεις των δημοσίων με ξένα πανεπιστήμια, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως «εμείς θέλουμε να γίνουν ακόμα περισσότερες σε ό,τι αφορά στα κοινά προγράμματα» και αυτό που παρέχει διάταξη του νομοσχεδίου είναι «το να μπορεί να χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία». «Και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίζουμε περαιτέρω αυτές τις συμπράξεις γιατί ο βασικός μηχανισμός διεθνοποίησης του συστήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν, είναι και θα είναι, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».
Είπε επίσης ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει θα προκύψουν για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια κοινά μεταπτυχιακά με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τις αλλαγές που επέρχονται, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτές βρίσκονται σε πολλά από τα προγράμματα των κομμάτων. Θέλουμε, είπε ο κ. Πιερρακάκης, «να το δούμε να ισχυροποιείται, να αυτονομείται και να αναπτύσσεται περαιτέρω. Παύει ο πρόεδρος του ΕΑΠ να διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό και θα ισχύει ό,τι και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια».
Ο κ. Πιερρακάκης απέρριψε ότι δεν γίνονται διορισμοί στα δημόσια πανεπιστήμια και δεν καλύπτονται οι θέσεις των καθηγητών που συνταξιοδοτούνται, λέγοντας ότι όχι μόνο τηρείται το 1:1 αλλά ότι τα μέλη ΔΕΠ στις 31/8/2019 ήταν 10.051 και στις 31/8/2022 ήταν 10.151, δηλαδή ήταν εκατό περισσότερα. Και εμείς, προσέθεσε, θέλουμε να τα θωρακίσουμε και άλλο.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων είπε πως «σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα έχει αυξηθεί από το 2018 κατά 50%, δίνουμε άλλα 250 εκατ. ευρώ για σίτιση και στέγαση» και προσέθεσε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για περαιτέρω στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημίων, όπου αυξάνονται τα επιδόματα στέγασης και φοίτησης σε σχέση με τα υπόλοιπα. Προανήγγειλε ότι για κάθε ένα από τα πανεπιστήμια θα υπάρξει «πλάνο ανάπτυξης ώστε να μπορέσουν να διεθνοποιηθούν ακόμα περισσότερο».
Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα να έρχονται ξένοι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, πέραν του Erasmus, καθώς είμαστε 8η σε χώρα προτίμησης Αμερικανών σπουδαστών. Στο νομοσχέδιο αυτό, είπε, «υπάρχουν πολλές θετικές διατάξεις και δεν υπάρχει επιχείρημα για να μην τις ψηφίσετε» και ειδικά όταν στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης όλοι συμφωνούμε με αυτά, «είναι αμαρτία να μην το δείχνουμε και στην ψήφο μας»
Κυρ. Πιερρακάκης: Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν εκβιάζομαι από κανέναν
Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν εκβιάζομαι από κανέναν. Αυτό το μήνυμα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, θέτοντας υπόψιν της ολομέλειας, ότι «προ ολίγου, ενημερώθηκα από την οικογένειά μου, ότι περίπου 30 άτομα εμφανίστηκαν μπροστά από το σπίτι μας, και άφησαν μία σειρά από φυλλάδια τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι» όπως παρατήρησε ο κ. Πιερρακάκης. «Αυτό, επέλεξαν να το κάνουν όχι στο υπουργείο μου, όχι στο πολιτικό γραφείο μου, αλλά στο σπίτι μου. Και θα έλεγα ότι υπ’ αυτή την έννοια, αντανακλά το ποιοι είναι θιασώτες της πολιτικής βίας και εχθροί της Δημοκρατίας. Είναι ένα το μήνυμα: δεν φοβόμαστε τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν, δεν εκβιάζομαι από κανέναν. Και είναι αυτονόητο ότι σας καλώ να καταδικάσετε» είπε ο κ. Πιερρακάκης απευθυμόμενος στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό