Το ξέφρενο ράλι στις μετοχές τεχνολογίας οδήγησε τον Nasdaq 100 σε νέο ρεκόρ και βοήθησε τον S&P 500 να τερματίσει πάνω από το όριο των 5.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Η αγορά σε κατάσταση έκστασης λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης ενίσχυσε επίσης μεμονωμένες μετοχές τεχνολογίας σε ιστορικά επίπεδα, με τη χρηματιστηριακή αξία της Nvidia να συντριβεί για πρώτη φορά την αποτίμηση των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως κάποιοι δεν κρύβουν τους φόβους τους για μία νέα «φούσκα» που σκάζοντας μπορεί να φέρει μία ακόμη χρηματοπιστωτική κρίση.
Τι οδηγεί όμως τις αγορές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ασίας σε τέτοια χρηματιστηριακή αύξηση μεγεθών;
Η απάντηση έχει να κάνει με μία σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων είναι η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η προεξόφληση της μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων από τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι αστρονομικές τιμές του χρυσού έχουν επίσης κλέψει την προσοχή των επενδυτών, με το πολύτιμο μέταλλο να κάνει και νέο ρεκόρ άνω των 2.100 δολαρίων. Τα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και τα οικονομικά δεινά της Κίνας, με τον χρυσό παραδοσιακά να αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής πίεσης.
Τα νούμερα ρεκόρ για τις αγορές, ωστόσο, δεν εμπόδισαν ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για τρία βασικά ζητήματα.
Το πρώτο: ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο πεισματάρης από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.
Αν και ο δείκτης CPI (δείκτης τιμής καταναλωτή) τον Ιανουάριο μειώθηκε στο 3,1% , ωστόσο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία νομισματικής πολιτικής τον περασμένο χρόνο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή από τα υψηλά 40 ετών.
Ο νομπελίστας Paul Krugman επισήμανε τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο X , βασιζόμενος στις σκέψεις του οικονομολόγου της Moody’s Mark Zandi σχετικά με την αύξηση των αριθμών του αποπληθωριστή του πυρήνα PCE (προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες).
″Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να δείξουν άνοδο του πληθωρισμού. Αυτοί οι αριθμοί του Ιανουαρίου μοιάζουν με ένα αδιέξοδο ”αποτραγμένο από προβληματικούς εποχικούς”, όπως το θέτει ο Mark Zandi”, δήλωσε ο Krugman.
Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που συχνά αποκαλείται «Dr. Doom», μίλησε επίσης για το θέμα, λέγοντας ότι μια επανεκλογή Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία , δεδομένου ότι οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ξανά τον πληθωρισμό και μπορεί ακόμη και να πυροδοτήσουν στασιμοπληθωρισμό.
Ο επικεφαλής στρατηγικής της JPMorgan βασίστηκε επίσης στους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού. Ο Μάρκο Κολάνοβιτς προειδοποίησε ότι ένα «δεύτερο κύμα πληθωρισμού» θα μπορούσε να επικρατήσει, με τις πιθανότητες «η αφήγηση να γυρίσει πίσω από τα χρυσάφι προς κάτι σαν στασιμότητα της δεκαετίας του 1970», είπε σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα. Η οικονομία Goldilocks αναφέρεται σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον είτε τα δεδομένα δεν είναι ούτε πολύ ζεστά είτε κρύα.
Δεύτερον: Η Οικονομική αστάθεια
Μια Fed με εμμονή με δεδομένα βρίσκεται επίσης στα χαρτιά ανησυχίας για τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz Mohamed El-Erian σημειώνει σε άρθρο του Bloomberg ότι μια Fed «κρατείται όμηρος» από δεδομένα θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αστάθεια.
″Μην με παρεξηγείτε· οι εισροές υψηλής συχνότητας είναι σημαντικές σε οποιαδήποτε αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών και των πολιτικών απαντήσεων”, δήλωσε ο El-Erian.
«Στη σημερινή οικονομία, η υπερβολική εστίαση στους αριθμούς οδηγεί το ισοζύγιο των κινδύνων προς τη διατήρηση των επιτοκίων πολύ περιοριστικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας αδικαιολόγητα την πιθανότητα απώλειας παραγωγής, υψηλότερης ανεργίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας», πρόσθεσε.
Ο El-Erian ήταν επί μακρόν επικριτικός στη Fed, κατηγορώντας την για εσφαλμένο χαρακτηρισμό του πληθωρισμού ως παροδικό πρόβλημα, καθώς και για την καθυστέρηση στην καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές καταναλωτή.
Μιλώντας στο CNBC , ο El-Erian είπε ότι εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια φέτος, τότε «η αγορά είναι σωστό να ανησυχεί για την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη».
Τρίτο: Τα προβλήματα της Κίνας
Τα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν πλήξει και τους επενδυτές. Η χώρα έχει φουσκάλες με οικονομικά ζητήματα, από μια κρίση ιδιοκτησίας έως τις αποπληθωριστικές πιέσεις – και οι παρατηρητές της αγοράς ανησυχούν ότι αυτά τα δεινά θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο αντιπρόεδρος της Ariel Investments, Charlie Bobrinskoy, δήλωσε στο CNBC ότι οι αγορές δεν επικεντρώνονται στα προβλήματα οικιστικών ακινήτων της Κίνας. ″Η αγορά καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος”, είπε , κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλες επιπτώσεις στην αγοράς ακινήτων της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο.
Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να βλέπει τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της Κίνας στα αποτελέσματα των κερδών της.
Η Tesla καθώς και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD ανέφεραν βουτιά 19% και σχεδόν 40% από έτος σε έτος στις πωλήσεις στην Κίνα , αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο.
Πηγή: CNBC