Άλλαξε στάση η Ελλάδα, υπερψηφίζοντας την οδηγία για τα δικαιώματα εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες
Επαρκή στήριξη έλαβε τελικά η οδηγία για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εργασίας της ΕΕ μετά τη στροφή 180 μοιρών της Ελλάδας και της Εσθονίας, οι οποίες σε προηγούμενο στάδιο απείχαν.
Όπως σημειώνει το Euractiv «οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν τελικά την οδηγία για την εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες σε μια συνάντηση των υπουργών Εργασίας της ΕΕ τη Δευτέρα αφού η Εσθονία και η Ελλάδα, που απείχαν από τις σχετικές ψηφοφορίες στο παρελθόν, σήμερα υπερψήφισαν “σε συμβιβαστικό πνεύμα”».
Σημειώνεται ότι για την έγκριση του εν λόγω κειμένου χρειαζόταν ειδική πλειοψηφία 15 από τα 27 κράτη – μέλη, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Η απόφαση της Ελλάδας να μη στηρίξει την εν λόγω οδηγία είχε ξεσηκώσει σάλο.
Την έμπρακτη δέσμευση της Ελλάδας στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλληλεγγύη και ενότητα εξέφρασε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τασσόμενη υπέρ της Οδηγίας της Ε.Ε. για τις ψηφιακές πλατφόρμες, η οποία ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, διαλόγου και επεξεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την Οδηγία, επειδή είμαστε στην ίδια Ένωση, με τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες απαιτήσεις από τους ανθρώπους μας. Η Ελλάδα εξέφρασε όλες τις ανησυχίες της, όπως έκανε όλους αυτούς τους προηγούμενους μήνες, ανησυχίες κυρίως σε σχέση με την έλλειψη πλήρους νομικής σαφήνειας».
Η υπουργός Εργασίας προσέθεσε ότι, στην Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο, που υπάρχει, είναι υπέρ των εργαζομένων στις πλατφόρμες, όπου η ασφάλεια στην εργασία είναι εγγυημένη και τα συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης εφαρμόζονται.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το συμφωνηθέν κείμενο επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των εθνικών συστημάτων εργασίας και της διασφάλισης ελάχιστων προτύπων προστασίας για τα περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμπνοια μεταξύ των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών, υπήρξε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις μελλοντικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Στην τοποθέτησή της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε περισσότερες ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του εισοδήματος. Πρέπει να παρέχουμε τα σωστά κίνητρα, προκειμένου να περάσουμε από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας και να φροντίσουμε πώς οι άνθρωποι θα εισέρχονται ή θα επανεισέρχονται ομαλά στην αγορά εργασίας».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες, η κ. Μιχαηλίδου συμμετείχε επίσης στο πρωινό εργασίας του Λαϊκού Κόμματος και στο άτυπο πρωινό εργασίας των Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το συμφωνηθέν κείμενο «επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των εθνικών συστημάτων εργασίας και της διασφάλισης ελάχιστων προτύπων προστασίας για τα περισσότερα από 28 εκατ. εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες σε όλη την ΕΕ».
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι:
- τα κράτη – μέλη θα θεσπίσουν ένα νομικό τεκμήριο απασχόλησης στα νομικά τους συστήματα, το οποίο θα ενεργοποιείται όταν βρεθούν γεγονότα που υποδεικνύουν έλεγχο και κατεύθυνση
- τα γεγονότα αυτά θα καθοριστούν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τις συλλογικές συμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία της ΕΕ
- άτομα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, οι εκπρόσωποί τους ή οι εθνικές αρχές μπορούν να επικαλεστούν αυτό το νομικό τεκμήριο και να ισχυριστούν ότι έχουν ταξινομηθεί εσφαλμένα
- εναπόκειται στην ψηφιακή πλατφόρμα να αποδείξει ότι δεν υπάρχει σχέση εργασίας
Ρύθμιση αλγοριθμικής διαχείρισης
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Κοινοβούλιο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι ενημερώνονται δεόντως για τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων σχετικά με την πρόσληψή τους, τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές τους, μεταξύ άλλων.
Απαγορεύει επίσης τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων παρακολούθησης ή λήψης αποφάσεων για την επεξεργασία ορισμένων τύπων προσωπικών δεδομένων προσώπων που εκτελούν εργασίες πλατφόρμας, όπως τα βιομετρικά δεδομένα ή η συναισθηματική ή ψυχολογική τους κατάσταση.
Η ανθρώπινη εποπτεία και η αξιολόγηση είναι επίσης εγγυημένες όσον αφορά στις αυτοματοποιημένες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επεξήγησης και επανεξέτασης αυτών των αποφάσεων».
Τα επόμενα βήματα
Πλέον, η οδηγία πρέπει να επικυρωθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου και στη συνέχεια, οι χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τη νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία για τους εργαζομένους σε ψηφιακές πλατφόρμες κατέρρευσε τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, είπαν «όχι». Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελλάδα, στάση η οποία είχε ξεσηκώσει σάλο.
Στη συνέχεια, 13 συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΕΕ έστειλαν επιστολή στις κυβερνήσεις Ελλάδας, Γαλλίας, Γερμανίας, Εσθονίας και Γαλλίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες από την παραβίαση του δικαιώματός τους στην ιδιωτικότητα, την αποδυνάμωση της προστασίας από τους κινδύνους στον χώρο εργασίας και την επιβολή αδιαφανών αλγοριθμικών αποφάσεων που υπονομεύουν το εισόδημα και τις μελλοντικές προοπτικές τους, οδηγώντας σε νομική, κοινωνική και διοικητική ανασφάλεια».