Το Δίκτυο για την Έρευνα της Τυπογραφίας και των Εκδόσεων (ΔΕΤΕ) σάς προσκαλεί στη δημόσια, διαδικτυακή παρουσίαση και συζήτηση του βιβλίου “‘Το ξίφος του πνεύματος’: Βιβλίο, πολιτισμική ηγεμονία και άκρα δεξιά στην Ελλάδα μετά το 1974” της ιστορικού Άννας Καρακατσούλη, καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (εκδ. Βιβλιοπωλείο Gutenberg, 2024).
Συντονίζει την εκδήλωση και σχολιάζει o Χρίστος Μάης, διδάκτορας σπουδών εκδόσεων και πολιτισμικής ιστορίας, διδάσκων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στις 19:00 – https://fb.me/e/1RHlFhwBM
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου (https://www.dardanosnet.gr/product/to-xifos-tou-pnevmatos/):
❝Η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων και ομάδων και η διεύρυνση του ακροατηρίου τους από τις αρχές του 21ου αιώνα συνοδεύονται από μια σημαντική μεταβολή στον τρόπο δράσης τους. Η αντιπαράθεση μεταφέρεται στο πεδίο της ταυτότητας και οι απροκάλυπτα ρατσιστικές θέσεις αντικαθίστανται από τον λόγο περί “πολιτισμικής διαφοράς” και “διαφύλαξης της ευρωπαϊκής ταυτότητας”. Η πολιτισμική ηγεμονία της άκρας δεξιάς και η κανονικοποίηση των προταγμάτων της αποτελούν πλέον πρόκριμα για την πολιτική επικράτησή της.
Με δεδομένο ότι η εκδοτική παραγωγή είναι ένας προνομιακός δείκτης της κυκλοφορίας και ανταλλαγής των ιδεών, το βιβλίο χαρτογραφεί τους εκδοτικούς διαύλους μέσω των οποίων διακινούνται οι ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση. Ενδιαφέρεται για την ορατότητα και τη συνοχή που προσδίδει το βιβλίο σε μικρές και μεγαλύτερες ακροδεξιές ομάδες και για την ημι-αυτονομία του χώρου από τις λειτουργίες του “κατεστημένου” εκδοτικού πεδίου. Οι εγχώριες εκδοτικές πρωτοβουλίες εξετάζονται συγκριτικά με αντίστοιχα φαινόμενα στην Ευρώπη, ώστε να αποτιμηθεί ο χαρακτήρας της άκρας δεξιάς και των εθνικιστικών ομάδων στην Ελλάδα κατά την τελευταία πεντηκονταετία από μια σκοπιά που μέχρι τώρα δεν έχει απασχολήσει την έρευνα.❞
➤ Η Άννα Καρακατσούλη είναι ιστορικός και διδάσκει Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτισμό στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ. Διευθύνει το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου και έχει ακόμα συγγράψει τα “‘Μαχητές της ελευθερίας’ και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση” (Πεδίο, 2016) και “Στη χώρα των βιβλίων: Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1885-2010” (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2011).
Το Δίκτυο για την Έρευνα της Τυπογραφίας και των Εκδόσεων (ΔΕΤΕ) αποτελείται από μια ομάδα ερευνητών και επαγγελματιών από τον χώρο των εκδόσεων, της τυπογραφίας και της γραφικής επικοινωνίας. Αποσκοπεί πρώτα από όλα στη δημιουργία ενός χώρου διαλόγου και είναι ανοικτό τόσο σε προτάσεις συμμετοχής σε αυτό, όσο και σε προτάσεις για παρουσίαση σχετικών θεμάτων στις τακτικές δημόσιες εκδηλώσεις του.
➤ Κανάλι στο YouTube με τις προηγούμενες εκδηλώσεις: https://www.youtube.com/channel/UCOS_6uZISrJjFLQWaxJMH7w
➤ Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/diktyo.ete
➤ To ΔΕΤΕ στο Twitter: https://twitter.com/diktyo_ete
➤ Επικοινωνία με το ΔΕΤΕ: [email protected]
Την #Τετάρτη, 20 Μαρτίου, στις 19:00
➤ Συμμετοχή μέσω Zoom (εγγραφή): https://bit.ly/DETE-15