Η Google τιμά την επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας στο σημερινό της doodle, στο οποίο απεικονίζεται να κυματίζει η ελληνική σημαία
ΗGoogle τιμά την επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας στο σημερινό της doodle, το οποίο απεικονίζει την ελληνική σημαία να κυματίζει έχοντας φόντο έναν ουρανό «βαμμένο» στα χρώματα της αυγής.
Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου στην Ελλάδα και την Κύπρο γιορτάζεται η επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Μαθαίνουμε από τα μικρά μας χρόνια στο σχολείο ότι, σαν σήμερα, υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης στη Μονή της Αγίας Λαύρας και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τα παλικάρια που θα πολεμούσαν. Αυτό την κάνει την πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας -ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας- και για αυτό την έχουμε αναδείξει ως την ημέρα της εθνικής μας εορτής.
Τι συνέβη, όμως, πραγματικά στις 25 Μαρτίου του 1821; Τίποτα απολύτως, λένε οι ιστορικοί. Ή τουλάχιστον τίποτα από τα παραπάνω, για να είμαστε ακριβείς. Πέρα από κάποιες αψιμαχίες, κανένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή δεν συνέβη.
Το περιστατικό της Αγίας Λαύρας είναι ένας εθνικός μύθος. Ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα απομνημονεύματά του. Άλλωστε, είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Λαύρας, αλλά στην Πάτρα, όπου όντως όρκισε τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Η επιλογή να γιορτάζεται η επέτειος του εθνικού ξεσηκωμού στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν επίσης επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή της Ορθοδοξίας για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.
Το έδεσμα της ημέρας είναι ο μπακαλιάρος (βακαλάος) με ή χωρίς σκορδαλιά, ο οποίος επιτρέπεται να καταναλωθεί αυτή την ημέρα κατ’ εξαίρεση από την αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής καθώς τρώγοντας ψάρι οι πιστοί γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο παστός μπακαλιάρος που καταναλώνουμε, εμφανίστηκε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αι. και με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκε ως το πιάτο της εορτής του Ευαγγελισμού. Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση.