Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την προσπάθειά της να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την προεδρία της Κομισιόν μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τεσσάρων επιτρόπων για τον διορισμό του Μάρκους Πίπερ στη θέση συμβούλου.
Και οι αντιδράσεις δεν είναι τυχαίες, αλλά προέρχονται από κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. όπως ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Τιερί Μπρετόν, ο Νικολά Σμιτ και ο Πάολο Τζεντιλόνι, οι οποίοι έστειλαν κοινή επιστολή επισημαίνοντας ότι ο διορισμός του Πίπερ σε θέση ειδικού συμβούλου «έχει δημιουργήσει ερωτήματα για την διαφάνεια και αμεροληψία της διαδικασίας».
Τις επικρίσεις πυροδότησε η απόφαση της φον ντερ Λάιεν να διορίσει έναν κομματικό της φίλο -τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη Μάρκους Πίπερ σε θέση «συμβούλου» για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ και με 20.000 ευρώ μηνιαίως, παρόλο που δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος, επινοώντας μάλιστα έναν ρόλο που δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε τον πολιτικό της σύμμαχο για τη θέση και όχι άλλους υποψήφιους που φέρονται να είχαν καλύτερες επιδόσεις από τον Πίπερ.
Υπό άλλες συνθήκες μια τέτοια κίνηση θα έφερνε μερικές χλιαρές αντιδράσεις και στη συνέχεια θα… χανόταν στη λήθη, όμως η Ε.Ε. είναι σε διαδικασία εκλογών και η πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται ισχυρό ράπισμα από τους τέσσερις επιτρόπους που ζητούν εξηγήσεις.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που υπογράφουν την επιστολή ανήκουν, φυσικά, σε αντίπαλες πολιτικές ομάδες από το ΕΛΚ, παρά το γεγονός ότι ο γγ των Σοσιαλιστών/Δημοκρατών επιχείρησε να μιλήσει μόνο για «υπόθεση εσωτερικών υποθέσεων».
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε μέσω του εκπροσώπου Έρικ Μαμέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Κομισιόν έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και πως το άτομο που επιλέχθηκε είναι το κατάλληλο με βάση τα προσόντα του»
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, το Piepergate (όπως ονομάστηκε το υπό γέννηση σκάνδαλο) ίσως μόλις να αρχίζει. Μια από τις υποψήφιες ήταν η Τσέχα ευρωβουλευτής Μαρτίνα Ντλαμπάχοβα, η οποία έχει ήδη καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία. Παράλληλα, μια ομάδα ευρωβουλευτών έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να δώσει ξεκαθαρίσει εάν ο Πίπερ τα πήγε όντως καλύτερα από τους συνυποψήφιούς του για τη θέση, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι… έπιασε πάτο.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις, καθώς επίκειται η πρώτη συνάντηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων μετά το ξέσπασμα του Piepergate και όλοι τους θα αντιπαρατεθούν πρόσωπο με πρόσωπο.
Στον σάλο που έχει ξεσπάσει έρχονται να προστεθούν και πληροφορίες ότι ο μισθός του νέου συμβούλιο αγγίζει τα 15.000 ευρώ το μήνα, ενώ αυτό που σιγοψυθιρίζεται είναι πως ο διορισμός του Πίπερ έρχεται με αντάλλαγμα να τη στήριξή του για τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Η πρόεδρος της Κομισιόν προσέφερε μάλιστα στον Πίπερ ένα «συγκλονιστικό συμβόλαιο» που θα του επιτρέψει να φτάσει στη σύνταξη σε τέσσερα χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο, με μισθό 20.000 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων», δηλαδή ένα συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,44 εκατ. ευρώ, όπως καταγγέλουν ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της Αριστεράς.
Οι ευρωβουλευτές κατηγορούν τη φον ντερ Λάιεν ότι «η κομματική ένταξη του υποψηφίου έπαιξε αποφασιστικό ρόλο» στον διορισμό.
Το Piepergate έρχεται να συμπληρώσει το Pfizergate, το άλλο μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο ελέγχεται η φον ντερ Λάιεν και επικεντρώνεται στα γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει προκειμένου να εξασφαλίσει συγκεκριμένα συμβόλαια για την αγορά εμβολίων την εποχή της πανδημίας.ω