Φιλειρηνιστές διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη χθες, Τρίτη, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ με αίτημα να σταματήσουν οι θάνατοι αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας θυμίζοντας το μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’60 κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
Οι ολοένα και μεγαλύτερες διαδηλώσεις δείχνουν ότι στις ΗΠΑ-ιστορικά τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ– βαθαίνει η δυσαρέσκεια για την τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος.
Φιλειρηνιστές διαδηλωτές διακόπτουν εδώ και μήνες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα πανεπιστήμια έχουν στηθεί μικροί καταυλισμοί με σκηνές από τους διαδηλωτές, στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο εβραίοι όσο και μουσουλμάνοι, όπου φιλοξενούνται διαδογματικές προσευχές, ομιλίες ή μουσικές παραστάσεις.
Χθες στο Μπρούκλιν η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών, με το Συμβούλιο Αμερικανο- Ισλαμικών Σχέσεων να επικρίνει τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης καταγγέλλοντας ότι υπονομεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Περισσότεροι από 130 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά από διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης, ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτά τα 133 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα στη συνέχεια, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.
Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν στο Γέιλ νωρίτερα την ίδια μέρα, ενώ το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε μαθήματα λόγω των κινητοποιήσεων.
Οι συλλήψεις έγιναν καθώς πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας συγκλονίζουν τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, μεταδίδει το BBC.
Επικριτές των διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους σημαντικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, τους κατηγορούν για αντισημιτισμό και παρενόχληση. Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.
Φιλειρηνιστές και φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές έχουν διαπληκτιστεί και έχουν ανταλλάξει προσβολές, κυρίως στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, ωθώντας τους Ρεπουμπλικάνους να ζητήσουν από τον Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους εβραίους φοιτητές.
«Δεν έχουν μείνει πανεπιστήμια στη Γάζα. Οπότε επιλέξαμε να διεκδικήσουμε το πανεπιστήμιό μας για τον λαό της Παλαιστίνης», δήλωσε η Σόφι Ασκανάζι, εβραία φοιτήτρια στο Κολούμπια που συνελήφθη και εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο.
Άλλοι φοιτητές κατηγόρησαν την ηγεσία των πανεπιστημίων ότι δεν προστατεύει το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται ή να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ως Παλαιστίνιος φοιτητής ούτε εγώ νιώθω ασφαλής τους τελευταίους έξι μήνες και αυτό οφείλεται άμεσα στις μονομερείς ανακοινώσεις του Κολούμπια και στην αδράνειά του», κατήγγειλε ο Μάχμουντ Χαλίλ.
Φοιτητές στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας – γνωστό για τον ακτιβισμό των φοιτητών του τη δεκαετία του 1960-έστησαν σκηνές σε αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές σε άλλα πανεπιστήμια.
Το Κολούμπια ανέστειλε τα δια ζώσης μαθήματα τη Δευτέρα και χθες ανακοίνωσε ότι το υπόλοιπο εξάμηνο τα μαθήματα θα γίνονται υβριδικά, κάτι που σημαίνει ότι οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν να έχουν φυσική παρουσία ή όχι.
Το Cal Poly Humboldt, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Αρκάτα της Καλιφόρνιας, ανέστειλε τη λειτουργία του, αφού φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές έκαναν κατάληψη.
Στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα η αστυνομία επενέβη για να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει οι φοιτητές, έπειτα από αίτημα της διοίκησης.
Στο Μπρούκλιν περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία κοντά στο σπίτι του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ένθερμου υποστηρικτή του Ισραήλ και πλέον υψηλόβαθμου εβραίου στην αμερικανική κυβέρνηση, φωνάζοντας «Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ», «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία», «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει».
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τα αντισημιτικά περιστατικά που αμαύρωσαν ορισμένες διαδηλώσεις. Ερωτηθείς για τις συγκεντρώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι καταδικάζει τόσο “τις αντισημιτικές διαδηλώσεις”, όσο και “εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους”.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης κλήθηκε στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπια και συνέλαβε περισσότερους από 100 διαδηλωτές. Από τότε τα συλλαλητήρια έχουν εξαπλωθεί. Εκτός από το NYU και το Γιελ, έχουν στηθεί καταυλισμοί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Emerson College και στο Tufts.