Έξι χρόνια μετά. Τι ακριβώς συνέβη στις 23 Ιουλίου του 2018 στο Μάτι; Ποιες είναι οι αιτίες για το ολέθριο αποτέλεσμα της θανάσιμης πυρκαγιάς; Η Μαρίνα Καρύδα έχει συγκεντρώσει στο βιβλίο της «Μάτι 23 Ιουλίου 2018», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, όλα τα στοιχεία που διατίθενται προκειμένου να εννοήσουμε τι έγινε εκείνο τον Ιούλιο, πώς μέσα σε δυόμισι μόλις ώρες είχαμε τόσους νεκρούς. «Υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία σε αριθμό θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν δεκάδες νεκροί, τραυματίες και εγκαυματίες μέσα σε μόλις δυόμισι ώρες. Είναι ένα μείζονος σημασίας γεγονός, που καθόρισε την ιστορία του τόπου μας», είπε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του στην πολύκροτη δίκη για το Μάτι, αποτυπώνοντας ένα γεγονός που θα μείνει αλησμόνητο στην ελληνική κοινωνία.
«Έζησα την καταστροφή λεπτό προς λεπτό και ήρθα πολύ κοντά με όσους επιβίωσαν, αφήνοντας πίσω τους έναν πρωτοφανή αριθμό νεκρών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Καρύδα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου και την αποψινή συζήτηση. «Ο Τύπος εξέφρασε μεν την οδύνη, ακόμα και τον αποτροπιασμό του, για το Μάτι, πλην εκείνο το οποίο χρειαζόμαστε, μια εξαετία σχεδόν αργότερα, είναι η δικαίωση όσων χάθηκαν. Και η δικαίωση μπορεί να έρθει μόνο αν ρίξουμε φως στις αιτίες που προκάλεσαν την απώλεια. Μόνο έτσι θα αποκτήσουν ενωμένη φωνή τα θύματα – νεκροί και επιζώντες», παρατηρεί η συγγραφέας, εξηγώντας τους λόγους οι οποίοι την οδήγησαν στο να γράψει.
Το βιβλίο αποτελεί προϊόν συστηματικής έρευνας και όπως σημειώνει η Μαρίνα Καρύδα, στις σελίδες του «περιλαμβάνονται πάνω από πενήντα προσωπικές μαρτυρίες, η έκθεση του πραγματογνώμονα, το κατηγορητήριο και οι απολογίες στη δίκη». Είναι μια ολοκληρωμένη καταγραφή των γεγονότων που σχετίζονται με τη δεύτερη φονικότερη πυρκαγιά του 21ου αιώνα. Η συγγραφέας παραθέτει τα στοιχεία, τις μαρτυρίες και τις πληροφορίες για την καταστροφή στο Μάτι, αποφεύγοντας από τη μια πλευρά τη δραματοποίηση, που ουδόλως συμβάλλει στην ψύχραιμη κατανόηση, ενώ διατηρεί, από την άλλη μεριά, το συναίσθημα το οποίο πηγάζει από την προσωπική εμπειρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μιλάει και ως αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας. «Οι παθόντες και οι μαρτυρίες τους, μαζί τους και η δική μου, οι δηλώσεις των πολιτικών, τα δικαστικά τεκμήρια τροφοδοτούν ένα χρονικό για το Μάτι, που εκκινεί από τα πρώτα λεπτά της φωτιάς για να φτάσει σε μια συλλογική απεικόνιση των γεγονότων», διευκρινίζει η συγγραφέας.
Η Μαρίνα Καρύδα γεννήθηκε το 1966 στη Λάρισα, ζώντας τον μισό χρόνο στο Μάτι. Σπούδασε Οδοντοτεχνική και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των τριών παιδιών της. Υποστήριξε από το 2018-2020 τους εγκαυματίες της φωτιάς στο Μάτι. Σε ερώτηση για τη δραστηριότητά σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Μάτι και για τον αγώνα να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά, απαντά: «Θεώρησα απαραίτητη την εθελοντική συμπαράσταση και το να βρεθούν λύσεις που θα προλαβαίνουν στο μέλλον τους θανάτους και τις καταστροφές σπιτιών και περιουσιών. Συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Υγείας για τη θέσπιση ειδικού νομικού πλαισίου και για τη δημιουργία Μητρώου Εγκαυματιών. Προωθήθηκαν δύο νόμοι για τους εγκαυματίες, πρώτα για τους εγκαυματίες από φωτιά και ύστερα για τους εγκαυματίες από άλλη αιτία» Από το 2021 η συγγραφέας είναι συνιδρύτρια της Salvia Burn Association, της μοναδικής οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες στην Ελλάδα, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση, οποίο συνέβαλε οικονομικά και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.