Μέσα στα διάφορα σύμβολα που έχουν κατακρημνιστεί αξιακώς στην Ελλάδα όπως η Βουλή, οι ίδιοι οι Βουλευτές που ξυλοφορτώνονται, οι εκλογές celebrity, προστέθηκε και η Ολυμπιακή Φλόγα ως άλλο ένα θύμα της ευτελούς αντιμετώπισής των τέως θέσφατων από την κοινή γνώμη.
Η Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή σε ανάρτησή της στο Facebook έδωσε στο κοινό της αλλά και διεθνώς μια εικόνα που μόνο τιμή δεν περιποιεί στη σημειολογία της αλλά και το Ολυμπιακό ιδεώδες. Μια φωτογραφία όπου ΑμεΑ σε αμαξίδιο σηκώνεται μαζί με αυτό του ώστε να μετακινηθεί από τέσσερις άλλους. Διατηρώντας το τεκμήριο της, -τουλάχιστον-, αμφιβολίας αναρωτιέται κανείς αν αυτό έγινε γιατί δεν υπήρξε πρόσβαση με ράμπα, αν δεν υπήρξε κάποιος να προνοήσει για το δικαίωμα του ανθρώπου στην αυτόνομη μετακίνηση ή αν δεν υπήρξε κάποιος ώστε να μην ανεβεί μια τέτοια απαξιωτική για τα άτομα με αναπηρία εικόνα στο δημόσιο επίσημο τοίχο της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής.
Δεν είναι άγνωστη η τερατώδης αδυναμία της χώρας να προσφέρει ίση πρόσβαση σε όλους τους πολίτες της. Είναι μια αχίλλειος πτέρνα της για την οποία θα έπρεπε να ντρέπεται και σίγουρα να μην την διατυμπανίζει φωτογραφικά. Απόλυτα βέβαια όμως, η Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή όφειλε να προβλέψει για την ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση του λαμπαδηδρόμου.
Μια τέτοια πρόνοια, θα σήμαινε πως η μεταφορά της Φλόγας από τη Δόμνα Μιχαηλίδου, που είναι καθόλα παράνομη, θα εμποδιζόταν. Υποτίθεται πως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απαγορεύει τη συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων. Η Δόμνα Μιχαηλίδου όμως έτρεξε με αυτή και συνέλεξε και πλήθος φωτογραφιών ως Υπουργός Εργασίας της Ελλάδας.
Μια φλόγα που άναψε και φέτος στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, από ιέρειες των οποίων τα παλαιά ενδύματα κρίθηκαν ακατάλληλα αισθητικής και αντικαταστάθηκαν με νέα, ομοιάζοντα επιεικώς με καρικατούρα από σκίτσα του René Goscinny, γνωστού και ως πατέρα του Αστερίξ.
Είναι η φλόγα η “ενσάρκωση” του αρχαίου πνεύματος, του αθάνατου, στο οποίο αναφέρθηκε ο Παλαμάς;
Είναι μια μετουσίωση των αξιών της ισονομίας και της ισοτιμίας; Είναι ένα σύμβολο πως όλοι στον αγώνα, τον αθλητικό ή καθημερινό είναι ίσοι;
Η αντιμετώπιση της φλογός με τέτοιους τρόπους, περιστοιχιζόμενη από τέτοιες εικόνες, μας δίνει τη θλιβερή εντύπωση πως δεν πρόκειται για ένα σύμβολο ενότητας αλλά για έναν προβολέα των πιο σκοτεινών ελλείψεών μας.
Φλόγες, λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα.
(Φωτό: (c) eurokinissi/Μάρκος Χουζούρης)