Ένα ιστορικό ρεκόρ που πριν από λιγότερο από δύο χρόνια – όταν η Federal Reserve άρχιζε τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων – φαινόταν ανέφικτο, κατερρίφθη σήμερα στη Wall Street.
Ο Dow Jones Industrial Average – ο πιο προβεβλημένος της αμερικανικής αγοράς, καθώς φιλοξενεί τα 30 «βαριά χαρτιά» της, εκτινάχθηκε πάνω από τις 40.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά.
Και καθώς το νέο αυτό ορόσημο να ήρθε χάρη σε ένα σταδιακό ράλι διαρκείας και όχι σε μία αιφνίδια «έκρηξη», αντανακλά πλήρως το πώς οι επενδυτές στην εποχή των πολυκρίσεων διαψεύδουν Κασσάνδρες και σενάρια τρόμου με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα. Τόσο ο Dow Jones όσο και άλλοι μεγάλοι αμερικανικοί και διεθνείς δείκτες είχαν αποχαιρετίσει το 2022 με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 – χρονιά που σημάδεψε την παγκόσμια οικονομία με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Τότε λοιπόν με τις κεντρικές τράπεζες να κηρύσσουν το τέλος της εποχής των μηδενικών ή/και αρνητικών επιτοκίων – δηλαδή μία εποχή άφθονου, φθηνού χρήματος, που λειτουργούσε ως καύσιμο για πάσης φύσεως οικονομικές δραστηριότητες – οι προβλέψεις ήταν ζοφερές. Οι οικονομίες θα παγιδεύονταν σε ύφεση ή στασιμοπληθωρισμό, η ανεργία θα αυξανόταν και οι αγορές μετοχών θα μάτωναν.
Ποντάροντας στο «θαύμα» της ΑΙ
Οι οικονομίες κατέβασαν ταχύτητα, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη, αλλά οι αγορές εργασίας άντεξαν, με την απασχόληση και τους μισθούς να ανεβαίνουν. Και οι αγορές αποδείχθηκαν ακόμη πιο ανθεκτικές, αφήνοντας κατά μέρος γεωπολιτικές εντάσεις, αβεβαιότητα, ένα περιβάλλον ακριβού χρήματος, και ποντάροντας σε ό,τι προκαλούσε αισιοδοξία: Άλλοτε στο «θαύμα» της generative AI, άλλοτε στην αποτροπή ενός πλήρους κλίμακας περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή και άλλοτε σε προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν και πάλι.
Και στην πραγματικότητα της κατανάλωσης
Πόνταραν όμως και σε μία πραγματικότητα που ξάφνιαζε. Ενώ ο πλανήτης ολόκληρος βίωνε μία άνευ προηγουμένου κρίση κόστους ζωής, οι άνθρωποι συνέχισαν να δαπανούν – όχι μόνο σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Αλλά και σε αυτοκίνητα, σε είδη πολυτελείας, σε συναυλίες της Taylor Swift.
Και οι εργοδότες συνέχιζαν να αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, ενώ οι τιμές ενέργειας υποχωρούσαν (αποκλιμακώνοντας και τον πληθωρισμό) και ο μεγάλος φόβος – η ύφεση – έμενε να πλανάται ως απειλή, αλλά δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.
10.000 μονάδες μέσα σε 873 συνεδριάσεις
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Dow Jones ανέκαμψε σχεδόν 40% από τα χαμηλά, στα οποία είχε κατρακυλήσει τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει δε πια υπερδιπλασιάσει την αξία του από την άνοιξη του 2020, όταν η εξάπλωση του Covid-19 έβαζε σε καραντίνα όλο τον πλανήτη. Ουσιαστικά ο δείκτης, που φέτος μετράει κέρδη 6%, διένυσε μία απόσταση 10.000 μονάδων μέσα σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.
Πέρασαν ακριβώς 873 συνεδριάσεις από τον Νοέμβριο του 2020, όταν έσπαζε το φράγμα των 30.000 μονάδων.
Παρόλο που το χρήμα ακριβαίνει
Και για να αναλογιστεί κανείς πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό, ας σκεφτεί μόνο ότι στο ίδιο διάστημα τα ομόλογα έχουν ακολουθήσει αντίθετη πορεία, με τις τιμές τους να υποχωρούν αισθητά και τις αποδόσεις να εκτινάσσονται.
Η απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ είναι στο 4,37% σήμερα (είχε εκτιναχθεί πάνω από το 5% τον Οκτώβριο), όταν στις αρχές του 2020 ήταν στο 1,9%.
Και δεν είναι μόνο το κόστος δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης ή άλλων χωρών που ανεβαίνει. Το μέσο επιτόκιο για ένα στεγαστικό δάνειο 30ετους διάρκειας στις ΗΠΑ, έχει ανέλθει στο 7,79% – τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000.
Πηγή: naftemporiki.gr