Mετά το θάνατο του μικρού κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη και την εμφάνιση συρροής περιστατικών του παρβοϊού σε παιδικό σταθμό της πόλης, ο Θεοκλής Ζαούτης καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Prime» για τα συμπτώματα του ιού αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για να προστατευτούν.
Στο πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με παρβοϊό na παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα αλλά και πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα να αντιμετωπίσει κίνδυνο για τη ζωή του, απάντησε ο κ. Ζαούτης. «Είναι σπάνιο ένα παιδί με παρβοϊό να αντιμετωπίσει μυοκαρδίτιδα. Ο παρβοϊός Β19 που είναι ο παρβοϊός που επηρεάζει τα παιδιά και γενικότερα τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ συχνός ιός. Όταν φτάσουμε σε μια ηλικία 60 – 70 χρονών, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ήδη έχει περάσει αυτόν τον ιό. Δηλαδή σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει περάσει αυτόν τον ιό».
Σχετικά με τα συμπτώματα του ιού, ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε: «Ο παρβοϊός στα δύο από τα δέκα παιδιά δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Δηλαδή τον περνάμε χωρίς να καταλάβουνε. Στα περισσότερα παιδιά έχει πυρετό, πονοκέφαλο, μπορεί πονόλαιμο και βήχα, αρθρίτιδα, δηλαδή να πονάνε οι αρθρώσεις και το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα».
«Ο παρβοϊός είναι ένας συχνός ιός για τον οποίο δεν έχουμε ούτε δυνατότητα εμβολιασμού ούτε ειδική αντιική αγωγή, αλλά περνάει θα λέγαμε συνήθως είτε και ασυμπτωματικά. Μπορεί δηλαδή να το έχουμε κολλήσει και ο περισσότερος πληθυσμός γύρω μας το έχει κολλήσει και έχει ειδικά αντισώματα είτε με πολύ αβληχρά συμπτώματα, με λίγο πυρετό, λίγο βήχα, συνάχι και με ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο είτε περισσότερο εμφανές» ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος-καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Παράλληλα τόνισε «υπάρχουν στη βιβλιογραφία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και στην Ελλάδα, περιστατικά όπως δυστυχώς σε αυτό το παιδάκι που αναφέρατε μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, τα οποία ακόμα πιο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα, οπότε είναι μια πολύ σπάνια δυσμενής εξέλιξη».
«Στα επιδημιολογικά στοιχεία που βλέπουμε τα ευρωπαϊκά το ECDC τον Απρίλιο έχει αναφέρει χωρίς να δίνει κάποια αιτιολογία, αύξηση των περιστατικών του παρβοϊού Β 19 που είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός, που αφορά στη Δανία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία. Επομένως, γύρω μας βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών.
Επειδή όμως δεν είναι υποχρεωτικά δηλούμενο αυτό το νόσημα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και σοβαρά στατιστικά δεδομένα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποια αύξηση γενικά των περιστατικών και αυτό που βλέπουμε είναι όπως είδαμε και σε αυτή την περίπτωση, κάποιες μικρές τοπικές συγκεκριμένες συρρέουσες περιπτώσεις περιστατικών όπως αυτοί που επηρεάστηκαν και νόσησαν αρκετά παιδάκια».
Σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε η καλεσμένη της εκπομπής ανέφερε ότι το FDA λέει ότι «όταν βλέπουμε κάποιον να νοσεί, να είμαστε σε απόσταση, να πλένουμε τα χέρια μας, να προσέχουμε πώς φταρνιζόμαστε. Είναι κυρίως με την αναπνευστική οδό που μεταδίδεται και κυρίως οι τρεις κατηγορίες που κινδυνεύουν για πολύ σοβαρή νόσηση είναι οι εγκυμονούσες, τα άτομα με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως τα μεταμοσχευμένοι άτομα».
Tα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό (Parvovirus B 19) ωστόσο ανησυχία επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα μετά την έξαρση κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού σε παιδικό σταθμό με κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών, να καταλήγει στις αρχές Απριλίου από οξεία μυοκαρδίτιδα. η οποία προκαλεί αιφνίδιο θάνατο κυρίως σε αθλητές όταν δεν έχει διαγνωστεί. Τα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ιογενή από παρβοϊούς, όπως και εντεροϊούς, ή Coxsackie B.
Δεν υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19. Σε ειδικές περιπτώσεις, γίνεται έλεγχος για αντισώματα παρβοϊού λόγω των κινδύνων που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μεταδίδεται από τη μητέρα στο μωρό.
Σύμφωνα με το κέντρο CDC ο ιός μεταδίδεται από:
- Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα
- Αίμα ή προϊόντα αίματος
- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:
- Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
- Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
- Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.
- Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία
Στη Γαλλία, αναρτήσεις μιλούσαν για πανδημία με πέντε περιστατικά μέσα στον Απρίλιο
Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το εξάνθημα του κόκκινου μάγουλου εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα όπως:
- Πυρετό
- Πονοκέφαλο
- Βήχα
- Πονόλαιμο
- Πόνο στις αρθρώσεις
Το εξάνθημα στα μάγουλα είναι πιο σύνηθες στα παιδιά παρά στους ενήλικες και ενδέχεται να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, η ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική.
Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις (σύνδρομο πολυαρθροπάθειας) είναι συχνότερα συμπτώματα στους ενήλικες και ειδικά στις γυναίκες. Ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως διαρκεί 1 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή περισσότερο.