Σημαντικές μεταβολές ως προς την εκλογική επιρροή των κομμάτων αλλά και υψηλό βαθμό ρευστότητας των επιλογών του εκλογικού σώματος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, καταγράφει η τελευταία πανελλαδική μέτρηση πολιτικής επικαιρότητας, στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς που διενήργησε η Prorata.
Το αποτέλεσμα φέρνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην δεύτερη θέση ως προς την εκλογική του επιρροή, με 13%, έναντι 12% του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται στο 33,3%.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11.2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4.5%, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας 3.9%. Ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2.3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%.
Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι:
- η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%
- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%
- το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%
- το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%
- η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%
- η Νίκη από 3.2% έως 5.8%
- η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%
- η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%
- ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%
- η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%
- το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%
Αντίστοιχα διατηρούνται οι θέσεις των κομμάτων και στην πρόθεση ψήφου, με την Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση (29,5%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην δεύτερη (11,5%) και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη (10,5%).
Έπειτα, ακολουθούντο ΚΚΕ με 10%, η Ελληνική Λύση με 7,5%, η Νίκη και η Νέα Αριστερά με 4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2%.
Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτίμηση της κατάταξης των πολιτικών κομμάτων, κυρίως ως προς την δεύτερη θέση, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ αλλά και της Ελληνικής Λύσης επικαλύπτονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Προσώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό βεβαιότητας των εκλογέων ως προς την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές αλλά και ως προς τη δηλωθείσα πρόθεση ψήφου, ελαφρύ προβάδισμα ως προς την κατάληψη της δεύτερης θέσης έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο.
Τέλος, ως υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.
Ως προς τον ανταγωνισμό σε επίπεδο προσώπων, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός καταγράφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%).
Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%). Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (37%) δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμωνα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.
Τέλος, καταγράφεται ισχυρή αβεβαιότητα και ως προς την συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και ως προς την δηλωθείσα εκλογική προτίμηση. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11.6%).
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό