Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία ως μέρος μιας ακόμη προσπάθειας να αποθαρρύνει τους επίδοξους μετανάστες από το να διασχίσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, είπαν στο CBS News δύο άτομα με γνώση του θέματος. Το ερώτημα είναι αν έχει και η ελληνική πλευρά κάποια γνώση του θέματος ή να ήδη έχουν υπάρξει συμφωνίες με την Ουάσιγκτον.
Ίσως το ζήτημα να μην είναι εντελώς άσχετο με το όσα είπε σήμερα, σε ομιλία του στον Πύργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Και πού στρέφουμε την προσοχή μας τώρα; Στη νόμιμη μετανάστευση. Και το λέω αυτό διότι πριν από πέντε χρόνια έρχονταν συμπολίτες μας και μας ζητούσαν δουλειά και τώρα το μόνιμο παράπονο το οποίο ακούω είναι από εργοδότες που δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί μειώθηκε η ανεργία από το 17% στο 10%, γιατί αυξήθηκαν οι μισθοί.
Να ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό με απασχολεί πάρα πολύ. Θα επιταχύνουμε και άλλο τη διαδικασία των μετακλήσεων. Όπου δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες από την Ελλάδα, θα φροντίζουμε να φέρνουμε, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, εργάτες από το εξωτερικό. Διότι θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παραγωγή η οποία πηγαίνει χαμένη, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια» είπε μεταξύ άλλων.
Η πρωτοβουλία λοιπόν θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία που πρόκειται να υποδεχτούν μετανάστες οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτημα σε γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να ελέγξει τους μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, είπαν οι πηγές.
Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Εκουαδόρ και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να περάσουν στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες νόμιμα. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία θα δεχτούν την επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς.
Μία από τις πηγές είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.
Τα γραφεία αποτελούν ένα στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στις ΗΠΑ στα σύνορα προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.
Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο – μια τάση που αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αποδίδουν στις πολιτικές και τις προσπάθειές τους από Μεξικανούς αξιωματούχους να εμποδίσουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια.