Ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η γερμανική FTI, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, προκαλώντας ανησυχία στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου.
Περίπου 7.500 είναι οι τουρίστες του χρεοκοπημένου ομίλου που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει όμως αυτή η αίτηση πτώχευσης και πώς επηρεάζονται οι ταξιδιώτες;
Κατ’ αρχήν επηρεάζονται, ήδη από αύριο όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος από αυτά. Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί, αυτό ανέφερε σήμερα η εταιρεία που υπέβαλε και την αίτηση πτώχευσης.
Ήδη το Σαββατοκύριακο είχε φανεί ότι ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά αυτού του ομίλου από τον Αμερικανό επενδυτή.
Οι αριθμοί κρατήσεων το τελευταίο διάστημα είχαν υποχωρήσει σημαντικά και η εταιρεία εμφάνισε και ένα κενό δεκάδων δισεκατομμυρίων που δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ο επενδυτής και η κυβέρνηση του Βερολίνου αρνήθηκε να παρέμβει και να δώσει βοήθεια. Είχε υποστηρίξει τον όμιλο αυτό με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας του χρόνου, αλλά η FTI έχει αποπληρώσει μόνο ένα μέρος από αυτά, μέχρι στιγμής.
Η FTI Group ιδρύθηκε το 1983 και έχει την έδρα της στο Μόναχο της Γερμανίας και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ταξιδιωτικών υπηρεσιών και προϊόντων, από οργανωμένες εκδρομές και πακέτα διακοπών μέχρι ξενοδοχειακές κρατήσεις, αεροπορικά εισιτήρια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
Τα προβλήματα που οδήγησαν στην πτώση
Τα προβλήματα του FTI, με έδρα το Μόναχο, είχαν αρχίσει πριν την πανδημία. Έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια 595 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.
Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι θα αγόραζε τον FTI η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares, η οποία θα αναλάμβανε το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ θα επένδυε επιπλέον 125 εκατ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Όμως οι απαραίτητες εγκρίσεις της εξαγοράς από τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες καθυστερούσαν και ο FTI αντιμετώπιζε έλλειψη ρευστότητας. «Τα στοιχεία για τις κρατήσεις είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, προσθέτοντας ότι «πολλοί προμηθευτές έχουν επιμείνει σε προκαταβολές».
Ο όμιλος έχει περίπου 11.000 υπαλλήλους με τζίρο 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν ακυρώσεις, θα πρέπει να το δουν και να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όσοι έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τα ταξίδια που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και λένε ότι από αύριο θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται.
Εκεί παρεμβαίνει βέβαια η ασφάλεια ταξιδιών, η οποία υπάρχει ήδη από το 2018, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν σε επαφή με τους με τα τουριστικά γραφεία.
Σε πλήρη εγρήγορση ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν σήμερα από την αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδιών από την Γερμανία, FTI, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό Tour Operator.
Ήδη το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.
Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδιών. Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο τουρισμού:
• οι 7,5χιλιαδες ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους με την FTI δεν επηρεάζονται. Θα ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους.
• Επίσης, δεν επηρεάζονται ούτε οι ξενοδόχοι, διότι υπήρχε μια φήμη για πτώχευση της εταιρείας και είχαν προπληρωθεί όλα τα πακέτα.
• Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν οφειλές περί τα 1,8εκ. ευρώ από προηγούμενα έτη, που όμως δεν έχουν να κάνουν με την πτώχευση.
• Το υπουργείο τουρισμου έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των τουριστών.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό