Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κατήγγειλε τη Δευτέρα (10 Ιουνίου) την πολιτικοποίηση της μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές εκλογές, προειδοποιώντας ότι η δαιμονοποίηση των προσφύγων θα καταστήσει μόνο πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο Filippo Grandi δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι η κύρια ανησυχία του μετά τις Ευρωεκλογές του Σαββατοκύριακου, καθώς σε μεγάλο μέρος της ηπείρου τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν ιδιαίτερη άνοδο, είναι ότι «το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού έχει πολιτικοποιηθεί τόσο πολύ σε αυτές τις εκλογές».
Αυτό, είπε, «οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί το χειραγώγησαν, το παρουσίασαν ως απειλή, ως κίνδυνο».
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επικεντρωθεί εδώ και χρόνια στην αυστηροποίηση των μεταναστευτικών πολιτικών, και μια πιο έντονη ακροδεξιά εκπροσώπηση αναμένεται να γίνει αισθητή στην ατζέντα της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Ο Grandi αναγνώρισε ότι η διόγκωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις, «πρώτα και κύρια για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση, αλλά και για τους ανθρώπους που τους φιλοξενούν και τους υποδέχονται, για τις χώρες, τις κυβερνήσεις που τους υποδέχονται».
«Αλλά το να λέμε απλώς: πρόκειται για μια εισβολή… (από) κακοπροαίρετους ανθρώπους που έρχονται εδώ για να κλέψουν τις δουλειές σας, να απειλήσουν τις αξίες σας, την ασφάλειά σας, και επομένως πρέπει να φύγουν, πρέπει να χτίσουμε φράγματα… δεν λύνει το πρόβλημα», είπε.
«Δεν είναι μόνο λάθος, επειδή… αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, όποιοι κι αν είναι, αλλά και επειδή αυτές οι θέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα – το κάνουν χειρότερο», είπε ο Grandi.
«Η κατασκευή φραγμών στην πραγματικότητα αυξάνει την παρατυπία των μετακινήσεων, οι οποίες είναι πιο δύσκολο να διαχειριστούν», είπε.
Βαθύ πρόβλημα
Αντί να δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είπε ότι οι χώρες θα ήταν πολύ σοφότερο να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που ωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν προς το «προσωπικό συμφέρον» της Ευρώπης, είπε.
Επεσήμανε τη σύγκρουση που μαίνεται στο Σουδάν, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει «απότομη αύξηση της άφιξης Σουδανών προσφύγων… στη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη, την Τυνησία και στη συνέχεια στην Ιταλία».
«Δεν έχει νόημα να ουρλιάζουμε και να αγωνιούμε για αυτές τις ροές όταν… δεν γίνονται αρκετά για να σταματήσουν οι λόγοι για τους οποίους έρχονται», είπε.
Η εστίαση στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και των θλιβερών συνθηκών κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών που ωθούν τους ανθρώπους να μετακινούνται όλο και περισσότερο μπορεί να είναι «λιγότερο πιασάρικο από πολιτική άποψη, αλλά αυτός είναι ο σωστός δρόμος», είπε.
«Αν δεν το κάνουμε αυτό, το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο και τότε δεν θα υπάρχουν συνθήματα για την αντιμετώπισή του, γιατί θα έχουμε όλοι μεγάλο πρόβλημα».
Οπισθοχώρηση
Ο Grandi, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρητορική κατά των μεταναστών στην Ευρώπη θα καταλαγιάσει τώρα που τελείωσε η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι πολιτικοί θα επικεντρωθούν στο να πιάσουν «δουλειά».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «θα συνεργαστεί με όποιον θα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», είπε.
Αλλά προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές πολύ πιο έξω από την ήπειρο.
«Όλοι έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην Ευρώπη για το πώς αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Grandi σημείωσε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που μετακινούνται παγκοσμίως δεν κατευθύνονται προς την Ευρώπη.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο τους πρώτους μήνες φέτος είναι περίπου 60-70.000, εξ’ όσων γνωρίζουμε», είπε.
Το Τσαντ εν τω μεταξύ «έχει υποδεχθεί 600.000 Σουδανούς (πρόσφυγες) μέσα σε ένα χρόνο: 10 φορές περισσότερους».
Εάν οι πλούσιες χώρες υπαναχωρήσουν από τις αρχές που εγγυώνται στους ανθρώπους το δικαίωμα να διασχίζουν τα σύνορα για να αναζητήσουν προστασία από τη βία και την καταπίεση, ο Grandi δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ ότι θα αρχίσουμε να ακούμε και άλλες χώρες να υπαναχωρούν».
Πηγή: Euractiv