Ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ και να αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Δεν αποκλείεται η επικείμενη αλλαγή φρουράς να επισημοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών καθώς και τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
Μετά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Τρίτη, η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε τ, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Ιωχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ. Όταν δήλωσε την υποψηφιότητά του τον Μάρτιο, τα δύο τρίτα των εταίρων του ΝΑΤΟ είχαν ήδη ταχθεί στο πλευρό του Ρούτε.
Ο Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή. Η νέα του δουλειά θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστώνουν στον Ρούτε ικανότητα να συνάπτει συμφωνίες με πολιτικούς από διαφορετικά υπόβαθρα, αποσπώντας ακόμη και από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι: «Μου αρέσει αυτός ο τύπος!».
Η επιβεβαίωση του Μαρκ Ρούτε σημαίνει επίσης ότι το ζήτημα της διαδοχής έχει ξεκαθαριστεί πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθούν στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας.
Η επιλογή δίνει τέλος στη διαδικασία κατά την οποία παρατάθηκε η θητεία του νυν Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ τέσσερις φορές.
Το 2017, οι σύμμαχοι επέλεξαν να παρατείνουν τη θητεία του γενικού γραμματέα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Το 2019, μετέφεραν αυτή την ημερομηνία για τον Σεπτέμβριο του 2022. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια άλλη παράταση, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Τον περασμένο Ιούλιο , οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ ως γενικού γραμματέα κατά ένα ακόμη χρόνο.
Ο Μαρκ Ρούτε έχει επικριθεί από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ότι δεν ήταν αρκετά ενεργός στην αναζήτηση υποστήριξης πριν από το 2014 για το έργο του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας.
Ο Ρούτε επίσης απέτυχε συνεχώς να ανεβάσει τις αμυντικές δαπάνες της Ολλανδίας στον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της 14χρονης πρωθυπουργίας του στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Η Ολλανδία αναμένεται τελικά να επιτύχει αυτόν τον στόχο φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ.
Πηγή: Politico