Για τις πυρκαγιές, έναν ακόμη εφιάλτη που ζήσαμε στην Αττική και σε πολλά άλλα μέρη αλλά και με άξονα τη φωτιά στην Κερατέα και στη Σταμάτα και το πώς μέχρι στιγμής έχει αντιδράσει ο κρατικός μηχανισμός, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας.
Αρχικά, ο κ. Ζερεφός, αναφερόμενος στο πως αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός στις πρώτες πυρκαγιές, σημείωσε χαρακτηριστικά στον Θάνο Σιαφάκα, «Απ’ ότι είδα ήταν σαφώς βελτιωμένος σε σχέση και με πέρσι. Και το λέω αυτό διότι πέρσι ήταν ηρωικά τα πράγματα λόγω των πολύ ακραίων φαινομένων. Τώρα εδώ ήταν ένας καύσωνας. Είχαμε δύο μέρες ανέμους θυελλώδεις, αλλά ευτυχώς κόπασαν».
«Τα Μάτι καραδοκεί για να σκοτώσει ανθρώπους»
Όπως και υπογράμμισε εν συνεχεία, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ερωτηθείς για τις φωτιές και για το αν υπάρχουν και άλλες περιοχές σαν το Μάτι ακόμα, «Αυτό το Μάτι καραδοκεί και περιμένει πότε θα γίνει η μεγάλη βλακεία για να σκοτώσει ανθρώπους. Ελπίζω ότι δεν θα το ξαναδούμε. Θυμίζω ότι το Μάτι έγινε διότι δεν είχε μπει ούτε το 112. Τώρα θα έλεγα το 112 είναι τόσο συχνό και γίνεται ώστε να το θεωρούμε ότι άρχισε να μας ενοχλεί».
«Χρειάζεται γενική ανασύσταση της άμυνας του κράτους απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα-Δεν μπορούμε να παίζουμε στα ζάρια την τύχη αυτής της χώρας και του πλανήτη»
Το παραπάνω, δεν παρέλειψε να επισημάνει έπειτα ο κ. Ζερεφός συμπληρώνοντας παράλληλα το εξής «Ένα μέρος της ανασύστασης αυτής, είναι η τακτοποίηση της σχέσης των καλωδίων της ΔΕΗ και της υψηλής τάσης με τα δάση σε όλη τη χώρα. Και δεν είναι μόνον η Αθήνα. Σε όλη τη χώρα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να παίζουμε στα ζάρια την τύχη αυτής της χώρας και του πλανήτη».
«Ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια- Χρειάζεται να θεσπίσουμε και εδώ στην Ελλάδα την περιπολία της γειτονιάς»
Όπως και ανέφερε στο τέλος της συνομιλίας τους, «Ήταν όντως ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια και δεν ξέρουμε αν και ο Ιούλιος θα είναι και αυτός το ίδιο θερμός. Και ακολουθεί συνέχεια, διότι οι θάλασσες είναι ζεστές. Και όταν λέω θάλασσες και οι ωκεανοί και ο Ατλαντικός Ωκεανός και ο Ειρηνικός, αλλά και η Μεσόγειος ολόκληρη. Έχει σημεία όπου οι θερμοκρασίες όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος είναι και δυο και τρεις ακόμα βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Και φοβάμαι ότι επειδή η θάλασσα έχει μεγάλη μνήμη, θα αργήσει να ψυχθεί. Δηλαδή ό,τι ήταν πέρσι είναι σχεδόν το ίδιο και φέτος. Το θέμα είναι όταν υπάρχουν οι δυνατοί άνεμοι θέλει μια γενική εγρήγορση της πολιτείας και των κατοίκων και όλων των υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να μην έχουμε το νου μας όταν αρχίζουν να φυσάνε άνεμοι. Πρέπει να κοιτάμε από το παράθυρο τι γίνεται γύρω, αν γειτνιάζουμε με δάσος. Αν πάει κάποιος να βάλει φωτιά πρέπει αμέσως να κινητοποιηθούμε όλοι. Αυτό το εφαρμόζουν σε όλες τις προηγμένες χώρες που ξέρω και ονομάζεται με τον αγγλικό τίτλο Περιπολία της γειτονιάς-Neighbors Watch. Και αυτή η περιπολία είναι απαραίτητη (…). Χρειάζεται λοιπόν, να θεσπίσουμε και εδώ στην Ελλάδα την περιπολία της γειτονιάς, χωρίς το καθήκον. Απλά ο καθένας να είναι υποψιασμένος».