«Η κ. Λεπέν κάνει έναν σφετερισμό του όρου της δημοκρατίας, την οποία εκμεταλλεύεται, όπως την εκμεταλλευόταν κάποτε ο Χίτλερ, ο μη γένοιτο και άλλοι δικτάτορες και οι μπολσεβίκοι άλλωστε, αυτό έκαναν, δημοκρατίες τις ονόμαζαν και έφεραν τις χώρες τους τόσο πίσω όσο η αντικειμενική ιστορία έχει αποδείξει, πάντα σφετεριζόμενοι τον όρο της δημοκρατία και βέβαια, όταν λέμε δημοκρατία εννοούμε τη δικτατορία».
Με την παραπάνω τοποθέτησή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο ακαδημαϊκός, πολιτικός μηχανικός, αρθρογράφος και συγγραφέας Θεοδόσης Τάσιος, σχολίασε τα πρωτοφανή πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα του Διαφωτισμού και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μιλώντας στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Τάσιος επισήμανε πως «στην πραγματικότητα, η κ. Λεπέν έπρεπε να κατηγορηθεί ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι κάνει σφετερισμό ενός όρου που δεν της ανήκει, γιατί δεν έχει αποδείξει με τις απόψεις της ότι ακολουθεί δημοκρατικές διαδικασίες ή έχει ένα δημοκρατικό πρόγραμμα». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά «ότι οι μάζες αυτές που κινούνται προς αυτήν την ημιμάθεια, την απλούστευση, την αντι-επιστημονικότητα, την ενδεχομένως ανηθικότητα, είναι και ευμετάβολες».
«Δείτε το ιταλικό παράδειγμα, πώς κατάφερε η Μελόνι και έστρεψε τα πράγματα προς το σχετικώς δημοκρατικότερο. Οι μάζες έχουν κι αυτή την ιδιότητα του εύπλαστου. Έχω μια μικρή ελπίδα ότι ενδέχεται να συμβεί κι αυτό» σημείωσε.
Εντούτοις, στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνονται να είναι καλύτερα, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, καθώς, όπως είπε, δεν διαφαίνεται ότι έχουμε δυνάμεις οργανωμένες τέτοιες ώστε να μπορέσει να κινδυνεύσει το καθεστώς, όπως συμβαίνει στη Γαλλία.
«Ή μάλλον», διόρθωσε ο κ. Τάσιος, κινδυνεύει (σ.σ. η δημοκρατία μας) ανά πάσα στιγμή και ανά πάσαν ώραν. Αλλά συγκριτικά με τη Γαλλία, τολμώ να πω, κινδυνεύει κάπως λιγότερο. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν συνιστά εφησυχασμό. Διότι τα είδαμε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία περιγράφουμε τώρα. Είναι και ελληνικά φαινόμενα» προσέθεσε.
«Είναι και η ημιμάθεια, η πολιτική. Μέχρι χτες δε μας λέγανε ότι εγώ θα έρθω και με ένα διάταγμα θα σώσω τη χώρα; Τι ήταν αυτό; Επειδή ερχόταν από την Αριστερά δεν ήταν ερωτοτροπία προς ολοκληρωτισμό και ημιμάθεια πολιτική; Γιατί να μην τα λέμε; Τέτοιου είδους ημιμάθεια χαρακτηρίζει κυρίως στις τάξεις της λαϊκίζουσας ακροδεξιά στην Ελλάδα. Και το ίδιο συμβαίνει με το μίσος προς την επιστήμη. Και το ίδιο συμβαίνει και με την αδιαφορία για το αύριο. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και το ζήτημα είναι τι διάβολο να κάνουμε τώρα και στην Ευρώπη και στην Αμερική και στη χώρα μας» συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος για να δώσει την απάντηση στη συνέχεια «ό,τι μας φωτίσει ο Θεός».
«Αχταρμάς» η Αριστερά και η Κεντροαριστερά
Κληθείς να σχολιάσει το πολιτικό σκηνικό της χώρας και τις εξελίξεις στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, ανέφερε τα εξής.
«Τι να πω. Λυπάμαι. Ως παλαιός οπαδός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και των οραμάτων της πρώτης εποχής της Ενώσεως Κέντρου, λέω λυπάμαι. Λυπάμαι πολύ. Ένας αχταρμάς, για να χρησιμοποιήσω μια έντονη τούρκικη λέξη, από την οποία δύσκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί τι σχέση έχει με τα οράματα και με την επιστημοσύνη της Αριστεράς. Είναι κρίμα. (…) Λέω της Αριστεράς και βεβαίως μπορώ να πάρω και την Κεντροαριστερά και είναι κρίμα. Και είναι κρίμα διότι είδατε τι έπαθε ο Μακρόν, ο οποίος, όσα ελαττώματα και αν θέλετε να του προσάψετε, ωστόσο, έχετε ένα κλασικό παράδειγμα το πώς αποψιλώνεται το κέντρο και πηγαίνει προς την άκρα δεξιά και πηγαίνει προς την άκρα αριστερά, πηγαίνει δηλαδή προς τις κατευθύνσεις που ερωτοτροπούν προς τους ολοκληρωτισμούς, που ερωτοτροπούν προς την απλοποίηση. (…) Δεν είναι η Αριστερά που ξέραμε. Δεν κάνω λόγο για το Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατί αυτό είναι ένα απολίθωμα του παρελθόντος, το οποίο νομίζει ότι θα σώσει την ανθρωπότητα διά της βίας, μία άποψη την οποία φαίνεται ότι κι αυτήν τη συμμερίζεται ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας».
Ειδικά σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τάσιος σημείωσε πως τα διαθέσιμα δεδομένα γραφής «είναι ανεπαρκή και αντιφατικά» για να αποφανθεί για το τι είναι.
«Δεν μπορώ να καταλάβω, αφού αυτά που μας λένε είναι αντιφατικά από μόνα τους και δεν είναι σαφή. Ένα είναι βέβαιο πάντως ότι δεν είναι η ρωμαλέα σοσιαλιστική, επιστημονική, διεθνιστική Αριστερά που ξέραμε» ανέφερε.
Ερωτηθείς τέλος για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και την πτώση που κατέγραψε το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τάσιος συνέστησε «ψυχραιμία» στις κριτικές.
«Η δική μου εντύπωση είναι ότι η περασμένη τετραετία έδειξε δυνατότητες θετικές. Ότι συνέβησαν γεγονότα και φάσεις και διαχειριστικές ανωμαλίες οι οποίες ήταν αρνητικές είναι γεγονός. Εάν πήραν το μάθημα ή όχι, δεν είμαι βέβαιος. Ελπίζω να το πήραν. Έχουν μια δύσκολη δουλειά μπροστά τους, διότι μην ξεχνάτε ότι η ποιότητα του πολιτικού μας προσωπικού είναι κατά μέσον όρο η ποιότητα του λαϊκού μας προσωπικού. Δεν μπορεί να ξεπεραστεί έτσι εύκολα. Μπορεί να ξεπεραστεί με μια, δυό φυσιογνωμίες στην ιστορία, αλλά η μέση ποιότητα το ίδιο είναι» επισήμανε ο κ. Τάσιος, προσθέτοντας πως πρέπει να δοθεί μια πίστωση χρόνου. «Να δώσουμε στην παρούσα κυβέρνηση τον χρόνο που χρειάζεται για να δείξει κατά πόσον μπορεί να διορθώσει τα ελαττώματά της και να μπορέσει να δείξει στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι αντικειμενικές δυσχέρειες του παρόντος, ούτως ώστε να μην αποδίδονται όλες σε αδυναμία των κυβερνήσεων αλλά μερικές από αυτές είναι αδυναμίες των καιρών» είπε καταλήγοντας ο κ. Τάσιος.