Άνοιξαν οι κάλπες στη Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές, με τις οποίες αναμένεται να έρθουν στην εξουσία οι Εργατικοί έπειτα από 14 χρόνια στη διάρκεια των οποίων στην πολιτική σκηνή της χώρας κυριαρχούσαν οι Συντηρητικοί.
Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 22:00 (τοπική ώρα, μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας) και οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τα 650 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.
Τα πρώτα exit polls θα δημοσιοποιηθούν αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα οριστικά αποτελέσματα αναμενονται αύριο, Παρασκευή, νωρίς το πρωί.
Μία μεγα-δημοσκόπηση της YouGov – που συνδυάζει όλες τις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου που έχουμε διεξάγει από τις τοπικές εκλογές στις αρχές του μήνα – παρουσιάζει λεπτομερώς το συσχετισμό δυνάμεων στην κοινωνία.
Πρόθεση ψήφου ανά ηλικία
Η ηλικία αποτέλεσε καθοριστικό χαρακτηριστικό της πρόθεσης ψήφου στις πρόσφατες εκλογές και θα συνεχίσει να είναι έτσι και το 2024.
Μόνο οι άνω των 70 ετών τείνουν πλέον να υποστηρίζουν τους Συντηρητικούς, αν και ακόμη και εδώ μόλις το 39% δηλώνει ότι θα υποστηρίξει το κόμμα. Αυτό είναι μειωμένο δραματικά από 67% το 2019, με τους Εργατικούς να αυξάνουν το ποσοστό ψήφου τους μεταξύ των ηλικιωμένων Βρετανών από 14% σε 25%.
Η Reform UK βρίσκει επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, συγκεντρώνοντας το 20% των ψήφων μεταξύ των Βρετανών άνω των 60 ετών. Το μερίδιο ψήφων του ήταν πολύ χαμηλό στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αφού εγκατέλειψε υποψηφίους σε περισσότερες από 300 έδρες μετά τη δέσμευση του Μπόρις Τζόνσον να αποχωρήσει από την ΕΕ έως το 2020, αλλά το κόμμα συγκέντρωνε 14-16% μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων το 2019 στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας.
Πρόθεση ψήφου ανά ηλικία.
Οι Εργατικοί είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη υποστήριξη σε κάθε ηλικιακή ομάδα κάτω των 70 ετών, με τον Κιρ Στάρμερ να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 50 ετών.
Η υποστήριξη προς τους Πράσινους είναι υψηλότερη μεταξύ των νεότερων, φτάνοντας το 13% μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό τους στις γενικές εκλογές του 2019, αν και τα ποσοστά είναι πολύ κοντά στην προεκλογική μας δημοσκόπηση τον Οκτώβριο του 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιθανή μια παρόμοια κατεύθυνση κίνησης με την τελευταία φορά.
Η υποστήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Lib Dem από το Liberal Democrats) είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, στο 8-10%.
Πρόθεση ψήφου ανά φύλο
Όπως συνέβη και το 2019, οι Εργατικοί έχουν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό ψήφου μεταξύ των γυναικών (47%) από ό,τι μεταξύ των ανδρών (44%). Η Reform UK έχει μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων μεταξύ των ανδρών (15%) από ό,τι των γυναικών (10%), ενώ για τους Συντηρητικούς η κατανομή είναι περίπου η ίδια: 19% των ανδρών και 20% των γυναικών. Όπως έχουμε ήδη δει, οι ηλικίες 18-24 ετών είναι πιο πιθανό να προτιμήσουν τους Πράσινους, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νεαρές γυναίκες, το 16% των οποίων υποστηρίζει το κόμμα.
Ενώ τα δεξιά κόμματα είναι αντιδημοφιλή μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των ανδρών από ό,τι μεταξύ των γυναικών. Μεταξύ των ανδρών ηλικίας 18-24 ετών το 10% σκοπεύει να ψηφίσει Συντηρητικούς και το 10% τους Μεταρρυθμιστές του Ηνωμένου Βασιλείου (Reform UK), σε σύγκριση με μόλις 5% και 2% αντίστοιχα μεταξύ των γυναικών της ίδιας ηλικίας.
Πρόθεση ψήφου κατά φύλο και ηλικία.
Πρόθεση ψήφου ανάλογα με την εκπαίδευση
Η εκπαίδευση παραμένει επίσης βασικός παράγοντας για την πρόθεση ψήφου, με τους ανθρώπους να είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Εργατικούς ή αριστερό κόμμα όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν.
Σε αντίθεση με το 2019, ωστόσο, οι Εργατικοί προτιμώνται έναντι των Συντηρητικών σε κάθε επίπεδο εκπαίδευσης. Μεταξύ των πτυχιούχων – με τους οποίους παραδοσιακά έχουν πλεονέκτημα – οι Εργατικοί κερδίζουν τους Συντηρητικούς με 55% έναντι 13%, ενώ μεταξύ των ατόμων με το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, προηγούνται με 35% έναντι 28%.
Ενώ ο πληθυσμός των πτυχιούχων του Ηνωμένου Βασιλείου τείνει ολοένα και περισσότερο να γίνεται νεότερος με την επέκταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η προτίμηση στους Εργατικούς μεταξύ των ατόμων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο δεν εξηγείται μόνο από τη νεότητά τους. Μεταξύ των Βρετανών άνω των 50 ετών, παρατηρείται σημαντική αύξηση της υποστήριξης των Εργατικών μεταξύ των πτυχιούχων (45%) σε σύγκριση με εκείνους χωρίς πτυχίο (30-33%).
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όσο λιγότερα εκπαιδευτικά προσόντα έχει ένας ψηφοφόρος, τόσο πιο πιθανό είναι να ψηφίσει ένα από τα δύο δεξιά κόμματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Reform UK έχει φτάσει τους Συντηρητικούς – ισοψηφούν με τους Συντηρητικούς μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών που έχουν εκπαίδευση μέχρι το επίπεδο GCSE (σ.σ. πτυχίο δευτεροβάθμιας εκαπίδευσης) ή κάτω από αυτό.
Πρόθεση ψήφου ανά επίπεδο εκπαίδευσης.
Πρόθεση ψήφου με προηγούμενη ψήφο
Σημειώστε ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο την πρόθεση ψήφου και δεν περιλαμβάνουν την ένδειξη «δεν γνωρίζω».
Εξετάζοντας μόνο όσους γνωρίζουν σήμερα πώς θα ψήφιζαν σε εκλογές, οι Συντηρητικοί διατηρούν μόνο το 49% των ψήφων τους το 2019. Ένας στους τέσσερις (26%) εγκαταλείπει το κόμμα για το Reform UK και ένα επιπλέον 16% για τους Εργατικούς.
Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί διατηρούν πλήρως το 83% της ψήφου τους για το 2019 – η μεγαλύτερη διαρροή τους αυτή τη στιγμή είναι το 8% των ψηφοφόρων προς τους Πράσινους (αν και σε αντάλλαγμα παίρνουν το 33% των ψηφοφόρων των Πρασίνων για το 2019).
Τι ψηφίζουν οι ψηφορόροι των Συντηρητικών.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα για την ΕΕ, οι Συντηρητικοί το 2019 κατάφεραν να προσελκύσουν το 74% των ψηφοφόρων που αποχώρησαν- τώρα μόνο το 34% θα επέλεγε τους Συντηρητικούς. Περίπου το ένα τέταρτο από το καθένα στρέφεται αντ’ αυτού προς τους Εργατικούς (26%) και τη Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου (27%).
Τι ψήφισαν οι ψηφοφόροι υπέρ του Brexit το 2019 και τι σκοπεύουν να ψηφίσουν τώρα.
Πρόθεση ψήφου ανά κατοικία
Οι Βρετανοί έχουν πληγεί από το αυξημένο κόστος στέγασης τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό των ψήφων των Τόρις είναι υψηλότερο μεταξύ της ομάδας που είναι περισσότερο απομονωμένη από αυτό το ζήτημα- όσοι έχουν το σπίτι τους στην πλήρη κυριότητα.
Ακόμα και μεταξύ αυτών των ψηφοφόρων, ωστόσο, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί είναι στήθος με στήθος, με τους πρώτους να συγκεντρώνουν 32% έναντι 32% των δεύτερων. Η ηλικία θα παίξει επίσης ρόλο, βέβαια, καθώς όσοι κατέχουν το σπίτι τους άμεσα είναι πιθανό να είναι κατά μέσο όρο πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία από εκείνους που δεν το κατέχουν.
Οι μισοί από όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους σπίτι με υποθήκη (52%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν Εργατικούς, σε σύγκριση με μόλις 15% που υποστηρίζουν τους Συντηρητικούς. Οι ενοικιαστές από ιδιώτη είναι οι πιο πιθανό να υποστηρίξουν το κόμμα του Στάρμερ, με το 55% να αναμένει να ψηφίσει Εργατικούς, έναντι μόλις 12% για τον Σούνακ και τους συν αυτώ.
Πρόθεση ψήφου ανά καθεστώς ιδιοκτησίας. Από αριστερά προς τα δεξιά οι επιλογές είναι ιδιόκτητη κατοικία, ιδιόκτητη κατοικία με υποθήκη, ενοικίαση από ιδιώτη, ενοικίαση από δημοτική επιχείρηση ή ένωση κατοικίας και φιλοξενία ή συγκατοίκηση.
Πρόθεση ψήφου ανάλογα με το εργασιακό καθεστώς
Δεδομένου ότι η ηλικία είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στην εκλογική συμπεριφορά στη σημερινή εποχή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί είναι πιο δημοφιλείς μεταξύ των συνταξιούχων Βρετανών.
Ωστόσο, αυτό είναι ένα σχετικά μέτριο επίτευγμα – μόνο το ένα τρίτο των συνταξιούχων (34%) δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει Συντηρητικούς, ενώ το 28% δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τους Εργατικούς και ένα άλλο 21% σκοπεύει να ψηφίσει Reform UK.
Οι Εργατικοί κυριαρχούν μεταξύ όλων των άλλων κατηγοριών εργασιακής κατάστασης. Μεταξύ των Βρετανών που εργάζονται σήμερα, το 52% δηλώνει ότι θα υποστηρίξει το κόμμα του Κιρ Στάρμερ, έναντι μόλις 15% για τους Συντηρητικούς.
Πρόθεση ψήφου ανά εργασιακό καθεστώς.
Πρόθεση ψήφου ανά κοινωνική τάξη
Ενώ κάποτε η τάξη ήταν το κύριο πρίσμα μέσα από το οποίο θα μπορούσε να εξηγηθεί η εκλογική συμπεριφορά στη Βρετανία, αυτό δεν ίσχυε για τις τελευταίες εκλογές – και παραμένει έτσι.
Η ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς στις κοινωνικές τάξεις του NRS, AB, C1, C2 και DE, δείχνει μια περιορισμένη τάση για τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς. Σε κάθε ομάδα το ποσοστό ψήφου των Συντηρητικών βρίσκεται στο 18-21%, ενώ για τους Εργατικούς το σκορ κυμαίνεται από 42-49%.
Η πιο αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των κοινωνικών βαθμίδων είναι η ψήφος για τη μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια μεταξύ των ψηφοφόρων C2DE (17%) από ό,τι μεταξύ των ψηφοφόρων AB (9%).
Ψήφος ανά κοινωνική τάξη: Η ομάδα ΑΒ εκπροσωπεί την μεσαία και ανώτερη τάξη, η C1 αφορά την κατώτερη μεσαία τάξη, η C2 αφορά τους εξειδικευμένους εργάτες και η DE αφορά του ημιεξειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες, μαζί με συνταξιούχους, συνταξιούχους χηρείας και τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό.
Αυτό που μπορούμε να δούμε συνολικά είναι πως οι Βρετανοί θα ψηφίσουν διαστρωματικά τους Εργατικούς σε πολύ μεγάλα ποσοστά.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό