04 Jul 2025

  • Social Image

Trending Now

Γαλλία: Τα σενάρια για την επομένη των εκλογών

Image

Άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας) στη μητροπολιτική Γαλλία τα εκλογικά τμήματα για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται ιστορική, στην οποία ενδέχεται να αναδειχθεί νικήτρια η άκρα δεξιά, ωστόσο επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά το κατά πόσο θα μπορέσει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Μαρίν Λεπέν δείχνουν και στον β΄ γύρο των γαλλικών εκλογών οι δημοσκοπήσεις. Τι σημαίνει η επικράτηση της ακροδεξιάς για τη διακυβέρνηση στη Γαλλία και για τον πρόεδρο Μακρόν; Οι σημαντικότερες ερωτήσεις και απαντήσεις:

Σε ποιόν θα δοθεί το πρωθυπουργικό χρίσμα;

Αν η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν διασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τότε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν οφείλει να προτείνει την πρωθυπουργία στον πρόεδρο του RN Ζορντάν Μπαρντελά.

Σύμφωνα με τον Χανς Σταρκ από την Πανεπιστήμιο της Σορβόννης για τον πρόεδρο Μακρόν δεν υπάρχει εναλλακτική, από τη στιγμή που «είναι πολιτικά αποδυναμωμένος και δεν έχει μεγάλα περιθώρια».

Η εκτελεστική εξουσία στη Γαλλία είναι μοιρασμένη όταν πρόεδρος και πρωθυπουργός προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα. Πρόεδρος και πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής «συμβίωσης» ή «συγκατοίκησης» (cohabitation) για το καλό της χώρας.

Το πόσο πετυχημένα κυβερνάται η χώρα στο πλαίσιο μιας πολιτικής «συμβίωσης» εξαρτάται από το πόσο καλή είναι η συνεργασία προέδρου και πρωθυπουργού. Στο ισχύον Σύνταγμα της Πέμπτης Δημοκρατίας του 1958 δεν προβλέπεται πάντως ρητά μια τέτοια «συμβίωση».

Ποια ευχέρεια κινήσεων έχει μια κυβέρνηση σε «συμβίωση»;

Σε μια «συμβίωση» περνούν προσωρινά εξουσίες του προέδρου στον πρωθυπουργό. Κατά συνέπεια οι κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές χαράζονται από τον πρωθυπουργό και όχι τον πρόεδρο.

Στην εσωτερική πολιτική η κυβέρνηση έχει το πρώτο λόγο στο πλαίσιο μιας «συμβίωσης». Στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας κυβέρνηση και πρόεδρος μοιράζονται τις εξουσίες, με τον πρόεδρο να είναι αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις.

Θα συνεργαστούν Μακρόν-Μπαρντελά;

Ο πρόεδρος Μακρόν απορρίπτει τουλάχιστον ένα μέρος του προγράμματος της Εθνικής Συσπείρωσης. Σύμφωνα με τον Χανς Σταρκ, η Εθνική Συσπείρωση ενδέχεται να προσπαθήσει «να στριμώξει στη γωνία τον πρόεδρο, έως ότου αυτός παραιτηθεί».

Από την άλλη πλευρά είναι αδιανόητο ο πρόεδρος Μακρόν να προσπαθήσει να «μπλοκάρει» πλήρως μια κυβέρνηση της Εθνικής Συσπείρωσης. Τόσο ο Μακρόν, όσο και ο Μπαρντελά θα προσπαθήσουν αναγκαστικά να βρουν έναν κοινό παρονομαστή.

Αν το RN έχει μόνο απλή πλειοψηφία;

Ο ειδικός Χανς Σταρκ θεωρεί ότι ο Μπαρντελά θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα αρνηθεί την πρωθυπουργία αν νικήσει στις εκλογές, χωρίς όμως να διασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Εάν κανένα άλλο πολιτικό στρατόπεδο δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει πλειοψηφία, τότε «μπλοκάρεται» η γαλλική Δημοκρατία. Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος δεν μπορεί όμως να προχωρήσει σε διάλυση του Κοινοβουλίου. Το γαλλικό Σύνταγμα προβλέπει περίοδο αναμονής διάρκειας ενός έτους.

Ποιες διεξόδους έχει μια «μπλοκαρισμένη» Εθνοσυνέλευση;

Τα κόμματα δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει στο ερώτημα πως θα αντιδράσουν στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Είναι γνωστό ότι η Μαρίν Λεπέν προκρίνει σε αυτό το ενδεχόμενο νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο Μακρόν ωστόσο δεν θα μπορούσε να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Δεν υπάρχει σαφές σενάριο στη Γαλλία για μια “μπλοκαρισμένη δημοκρατία”. Πολλά θα εξαρτηθούν μετεκλογικά από την πολιτική δυναμική.

Στα πιθανά σενάρια περιλαμβάνεται και μια υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει προηγούμενο στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Μπορεί ο πρόεδρος να διαλύσει μια «μπλοκαρισμένη δημοκρατία»;

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 16 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο παρέχει στον πρόεδρο έκτακτες εξουσίες σε καταστάσεις κρίσης, για να διασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους.

Ο πρόεδρος θα μπορούσε να ψηφίσει νόμους και να εκδώσει διατάγματα χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Ο ειδικός σε θέματα Γαλλίας Χανς Σταρκ ωστόσο δεν πιστεύει ότι το άρθρο 16 αποτελεί πραγματική επιλογή για τον Μακρόν: «Δεν μπορώ να φανταστώ μέχρι το τέλος της θητείας Μακρόν μια διακυβέρνηση με διατάγματα και την Γαλλία μονίμως σε καθεστώς κρίσης».

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί κυρίαρχο από τις γαλλικές εκλογές της Κυριακής, οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι αρχίζει για τη χώρα μια πιο ταραγμένη περίοδος για τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Αυτό διαπιστώνει το Bloomberg σε έρευνά του για τα σενάρια πάνω στα οποία προετοιμάζονται οι επενδυτές. Και μπορεί το «χειρότερο σενάριο» γι’ αυτούς, μια απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή της Γαλλίας για την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο, η εναλλακτική είναι το αδιέξοδο, εμποδίζοντας τη Γαλλία να αντιμετωπίσει το διογκωμένο δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα hangover από την πολιτική αναταραχή τους επόμενους μήνες, εκτιμά ανάλυση του Bloomberg. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 είχε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα, ενώ στο αποκορύφωμα του sell off, μια μέτρηση του κινδύνου αγοράς ομολόγων εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Οι γαλλικές εταιρείες παράγουν περισσότερο από το 60% των εσόδων τους εκτός Ευρώπης

«Η αγορά εξακολουθεί να είναι πολύ επιφυλακτική και δεν πανηγυρίζει», δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners. «Εξακολουθεί να ανησυχεί για ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να αποτελεί ανησυχία μεσοπρόθεσμα».

Πάντως, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 έχει μειώσει τη διαφορά στο 3,8% από τα επίπεδα πριν από τις πρόωρες εκλογές της 9ης Ιουνίου. Το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών είναι λιγότερο από 70 μονάδες βάσης πλέον, κάτω από το ανώτατο όριο των 86 μονάδων βάσης αλλά και πολύ πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων βάσης από τις αρχές Ιουνίου.

Οι αισιόδοξοι…

Πέραν της τρέχουσας αναταραχής, για τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να κοιτάξουν πέρα από το βραχυπρόθεσμο ρίσκο, υπάρχει μια θετική περίπτωση για τις γαλλικές μετοχές. Το ευρύ sell off έχει κάνει κάποιες μετοχές πιο ελκυστικές, καθώς υποστηρίζονται από μια ισχυρή προοπτική κερδών.

Επιπλέον, οι γαλλικές εταιρείες παράγουν περισσότερο από το 60% των εσόδων τους εκτός Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, περιορίζοντας τυχόν επιπτώσεις από τη γεωπολιτική αναταραχή στο εσωτερικό.

«Φαίνεται ότι η Γαλλία γενικά μόλις διόρθωσε απότομα και κανείς δεν εξέτασε τον ακριβή κίνδυνο για ορισμένους τίτλους ή την έκθεση στη Γαλλία», δήλωσε η Madeleine Ronner, της DWS Group. Αν και η Ronner δεν έχει αυξήσει την έκθεσή της στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει την επόμενη εβδομάδα «αν η διόρθωση είναι αρκετά μεγάλη».

Στη BlackRock, η Helen Jewell, διευθύνουσα σύμβουλος επενδύσεων της μονάδας θεμελιωδών μετοχών EMEA, υποστηρίζει ότι τα εταιρικά κέρδη είναι επίσης πιθανό να προστατεύονται περισσότερο από ότι «η αγορά τιμολογεί αυτήν τη στιγμή».

«Υπάρχει μια ευκαιρία να αγοράσουμε ενδιαφέρουσες, ποιοτικές εταιρείες σε χαμηλότερη τιμή», είπε η Jewell, προσθέτοντας ότι βλέπει ελκυστικά στοιχήματα σε είδη πολυτελείας, αεροδιαστημική και άμυνα.

Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές είναι πιθανό να επιβάλουν ένα πιο αυξημένο επιτόκιο στον δανεισμό του γαλλικού δημοσίου, ώστε να αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες δημοσιονομικές προκλήσεις. Αυτό περιλαμβάνει ένα έλλειμμα 5,5% που υπερβαίνει το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα φορτίο χρέους, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα αυξηθεί στο 112% της οικονομικής παραγωγής το 2024.

Βέβαια, κατά τον Benoit Anne, της MFS Investment Management, «το επίπεδο των γαλλικών spreads είναι κάπως άσχετο ελλείψει διαβεβαιώσεων για την κατεύθυνση της μελλοντικής δημοσιονομικής πολιτικής». Προειδοποίησε, δε, για τον κίνδυνο πρόωρης τιμολόγησης, ενώ οι πολιτικές και οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν θολές.

Οι Γάλλοι που έχουν δικαίωμα ψήφου μπορούν να το ασκήσουν ως τις 18:00 και ως τις 20:00 στα μεγάλα αστικά κέντρα (τοπικές ώρες· 19:00 και 21:00 αντίστοιχα ώρες Ελλάδας), κι αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα. Η συμμετοχή αναμένεται και πάλι υψηλή, εκτιμάται πως θα κυμανθεί περί το ίδιο επίπεδο με τον πρώτο γύρο (66,7%).

Με πληροφορίες από DW, ot.gr, ΑΠΕ

Δείτε επίσης

Γαλλία: Τα σενάρια για την επομένη των εκλογών – Staging anatropinews.gr