Στην πολιτική ομάδα οι «Πατριώτες για την Ευρώπη», που ίδρυσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, περιλαμβάνονται κόμματα από τις βασικές περιοχές των πρώην εδαφών των Αψβούργων: Αυστρία, Βοημία και Ουγγαρία, ενώ το Politico σχολιάζει ότι στοχεύει στην αναβίωση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. «Δημιουργούμε μια πολιτική παράταξη που κατά τη γνώμη μου θα απογειωθεί σαν πύραυλος και πολύ γρήγορα θα γίνει η μεγαλύτερη ομάδα της ευρωπαϊκής δεξιάς», δήλωσε ο Όρμπαν και πρόσθεσε: «Ο ουρανός είναι το όριο.»
Κατά το Politico το όνομα της ομάδας περιλαμβάνει μια αντιφράση, όπως το να αποκαλείς έναν γίγαντα «μικροσκοπικό». «Ενώ οι “πατριώτες” είναι πολλά πράγματα, το να είναι “για την Ευρώπη” δεν είναι ένα από αυτά» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι μεγαλοστομίες του Όρμπαν έχουν βάση καθώς στους «Πατριώτες για την Ευρώπη έχουν ενταχθεί το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας όπως και η Lega της Ιταλίας, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ακροδεξιά κόμματα από την Ισπανία έως την Ολλανδία.
- Μολονότι η μεγαλύτερη ομάδα στους «Πατριώτες» είναι οι 30 Γάλλοι ευρωβουλευτές, ο Όρμπαν και οι σύμμαχοί του από την «Αυστροουγγρική αυτοκρατορία» θα μπορούσαν να καταλήξουν να κυριαρχήσουν στην ομάδα αν καταφέρουν να προσελκύσουν λαϊκιστικά κόμματα από τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, όπως φαίνεται πιθανό.
Μέχρι τώρα, το μόνο που ένωνε τα κόμματα πίσω από τους «Πατριώτες» ήταν η αμοιβαία δυσπιστία. Για παράδειγμα, το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας πέρασε δεκαετίες ζητώντας αποζημιώσεις από τους Τσέχους για τους Αυστριακούς που εκδιώχθηκαν και εκδιώχθηκαν από την πρώην Τσεχοσλοβακία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν τω μεταξύ, ένα από τα λίγα ζητήματα στα οποία μπορούσαν να συμφωνήσουν οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι, οι Ούγγροι και οι Σλοβένοι ήταν το πόσο πιεστικοί ήταν οι Αυστριακοί.
«Τότε γιατί ξαφνικά ενώνονται; Με μία λέξη: Όρμπαν» απαντά το Politico καθώς παρά την υποβόσκουσα δυσπιστία, οι λαϊκιστές αναγνωρίζουν τη συνταγή της νίκης όταν την εντοπίζουν.
- «Ό,τι και αν λέει κανείς για τον Ούγγρο ηγέτη και τη διπλωματία του τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα ταξίδια σε Κίεβο, Μόσχα και Πεκίνο, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι έχει υπερβολική επιρροή. Στους δεξιούς κύκλους σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, ο Όρμπαν θεωρείται το πρότυπο» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Ακούγοντας για το ταξίδι του Όρμπαν στη Μόσχα την Παρασκευή, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πρόσφατα επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας, ήταν γεμάτος επαίνους και εξομολογήθηκε ότι έφτασε ακόμα και να ζηλέψει τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
«Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την απόφασή του να επισκεφτεί το Κίεβο και τη Μόσχα χωρίς δισταγμό», δήλωσε ο Φίτσο του οποίου το κόμμα Smer σκέφτεται να ενταχθεί στους Πατριώτες. «Αν η υγεία μου το επέτρεπε, θα τον είχα συνοδεύσει με χαρά»
Όρμπαν και Φίτσο είναι απροσδόκητοι σύμμαχοι καθώς ανάμεσα στις χώρες τους υπάρχουν ακόμα εντάσεις λόγω της 800ετούς κυριαρχίας της Ουγγαρίας στο σλοβακικό έθνος, που τελείωσε το 1918. Παράλληλα οι δύο τους προέρχονται από αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος με τον Όρμπαν να προέρχεται από τη δεξιά και τον Φίτσο να είναι ένας πρώην κομμουνιστής που έγινε σοσιαλδημοκράτης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Η προσέγγισή τους εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απήχηση των Πατριωτών του Όρμπαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σημειώνει το Politico το οποίο υπενθυμίζει ότι «εκτός από την αυξανόμενη απογοήτευση για αυτό που θεωρούν “βαρύ χέρι” των Βρυξελλών, τους Πατριώτες ενώνει και μια πολύ πιο ευνοϊκή άποψη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμό του στην Ουκρανία».
Με εξαίρεση την Αυστρία, τα ακροδεξιά κόμματα που έχουν ενταχθεί στους Πατριώτες μέχρι στιγμής προέρχονται από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι δεν κρύβουν τον σεβασμό τους για τον Ρώσο ηγέτη. «Ο Πούτιν δεν μπορεί να χάσει», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του την Κυριακή και πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί είναι πολύ δύσκολο να την καταλάβουμε».
Τον συνασπισμό των Αψβούργων του Όρμπαν ενώνει, επίσης, η κοινή τους διαφωνία για το μεταναστευτικό από τις μουσουλμανικές χώρες.
«Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της, να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και να διατηρήσει την πολιτιστική της ταυτότητα, ακολουθώντας τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρεται στο ιδρυτικό μανιφέστο των «Πατριωτών για την Ευρώπη».
Με τα κόμματα που εντάχθηκαν στους Πατριώτες να έχουν ήδη την εξουσία στην Ουγγαρία και να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε Τσεχία και Αυστρία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου και στις δύο χώρες, η συμμαχία του Όρμπαν θα μπορούσε σύντομα να γίνει σημαντικό πολιτικό μέγεθος σε ολόκληρη την ΕΕ.
Έτσι ο Όρμπαν θα αποκτούσε την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που αναζητούσε από τότε που το κόμμα του, το Fidesz, αποχώρησε αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν χρειαστεί, ο Όρμπαν έχει ακόμη και έναν γνήσιο Αψβούργο που μπορεί να ρίξει στη μάχη: τον Έντουαρντ Αψβούργο-Λοθρίγγεν, τον δισέγγονο του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’ που σήμερα υπηρετεί ως απεσταλμένος της Βουδαπέστης στην Αγία Έδρα.