77 απολύτως υγιείς φάλαινες-πιλότοι (μαυροδέλφινα) πέθαναν αφού για άγνωστο λόγο βγήκαν στις ακτές της βορειοανατολικής Σκωτίας, ένα ακριβώς χρόνο μετά από παρόμοιο περιστατικό με 55 θύματα σε γειτονικό νησί των Εβρίδων
Η μαζική προσάραξη την περασμένη εβδομάδα που οδήγησε στον θάνατο 77 πιλότων φαλαινών στο νησί Orkney Sanday (εικόνα επάνω από το pride.gr) ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ από το είδος στις βρετανικές ακτές. Αρχικά, 12 από τα ζώα στην παραλία Tresness ήταν ακόμα ζωντανά – αλλά δυστυχώς δεν επέζησαν, όπως αναφέρει ο Guardian.
Το συμβάν συνέβη σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά τον προσάραξη 55 πιλότων φαλαινών στην παραλία Tolsta στο Isle of Lewis στις Εβρίδες στις 16 Ιουλίου 2023. Όλες εκτός από μία από αυτές τις φάλαινες πέθαναν. Σύμφωνα με τον Δρ Andrew Brownlow, διευθυντή του Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αυτό μπορεί να μην είναι τυχαίο.
«Η προσάραξη του Όρκνεϊ την περασμένη εβδομάδα έχει τόσες πολλές παραλληλίες με αυτό που συνέβη πριν από ένα χρόνο, όσον αφορά τον αριθμό των ζώων που εμπλέκονται και τη συμπεριφορά τους», λέει.
Η έρευνα του Μπράουνλοου προτείνει ένα δραστικό σενάριο: ότι οι μαζικές προσάραξεις αυξάνονται εκθετικά – στον αριθμό των ζώων και των γεγονότων. Υπήρξαν περίπου 13 μαζικές προσάραξεις φαλαινών πιλότων από τότε που ξεκίνησε το SMASS το 1992, 10 εκ των οποίων την τελευταία δεκαετία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Οι μακρόπτερου φάλαινες-πιλότοι μπορούν να φτάσουν περισσότερα από 7 μέτρα σε μήκος και βρίσκονται σε εύκρατα νερά σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα κομψά μαύρα ζώα πήραν το όνομά τους από τη φαινομενική τους τάση να ακολουθούν μια φάλαινα μολύβδου ή «πιλότου» – εξ ου και η σχεδόν αυτοκτονική παρόρμησή τους να συνοδεύσουν ένα άρρωστο άτομο στην ξηρά. Συχνά που βρίσκονται μαζί σε μεγάλους αριθμούς, οι πιλότοι είναι από τα κητώδη που είναι πιο πιθανό να λανθάνουν .