Με μία ομιλία από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εστιασμένη στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που κυριαρχούν στον ορίζοντα της παγκόσμιας κοινότητας, ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει, σε λίγες ώρες, την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη.
Έχοντας ολοκληρώσει πριν δύο εικοσιτετράωρα την έκτη μέσα σε δώδεκα μήνες συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, που παρά το στενό χρονικό της πλαίσιο, επιβεβαίωσε το καλό κλίμα και τα ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα αναφερθεί στη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας, αλλά και στο…παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για την διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, μετά τη σχετική εντολή που έδωσαν οι δύο ηγέτες στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
“Αγκάθι”, πάντως στις σχέσεις των δύο χωρών και αυτό θα γίνει εμφανές στην ομιλία του πρωθυπουργού παραμένει το Κυπριακό. Ο πρόεδρος Ερντογάν, από το βήμα της γενικής συνέλευσης, επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της Τουρκίας περί αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους, αποτυπώνοντας τις μεγάλες διαφορές και ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του:
-Θα αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Στη στήριξη της Ελλάδας σε λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
-Στη στήριξη της Ελλάδας στην επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει ειδική αναφορά στις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, εκπέμποντας το μήνυμα ότι δε μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών.
Μετά τις συναντήσεις των τελευταίων ωρών, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο κ. Μητσοτάκης, προτάσσοντας τις σαρωτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο μίας γενικευμένης ανάφλεξης θα καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μιας ευρείας κλίμακας πόλεμος στον Νότιο Λίβανο και σε ολόκληρη την περιοχή. Ταυτόχρονα, στην ομιλία του:
-Θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
-Θα επισημάνει την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία, να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
-Θα τονίσει πως η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή θα επιτευχθούν με τη λύση δύο κρατών.
Ο πρωθυπουργός, από το βήμα του ΟΗΕ, θα επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνοντας σήματα, κατά κύριο λόγο, στις πολιτικές ηγεσίες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα επισημάνει, δε, ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη.