Οι κλιμακούμενοι γεωπολιτικοί φόβοι σχετικά με την επικείμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ οδήγησαν σε ρηχά νερά τις ευρωαγορές, με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αντιστρέφουν τα αρχικά κέρδη τους και να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Μεγάλη πτώση και στη Walll Street.
Έτσι, με απώλειες συνεχίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά και την εκτόξευση ομοβροντίας πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, «βάζει στον πάγο» τον ενθουσιασμό των επενδυτών για το ισχυρό τρίμηνο που μόλις άφησε πίσω της η Wall Street.
Ο Dow Jones χάνει 0,76% ή 319 μονάδες στις 42.187 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,31% ή κατά 75 μονάδες, στις 5.685 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 2,13% ή 389 μονάδων, στις 17.799 μονάδες.
Αρνητικός πρωταγωνιστής στο ταμπλό η μετοχή της Apple η οποία, με πτώση άνω του 3%, συμπαρασύρει την υπόλοιπη αγορά. Η Tesla και η Nvidia είναι επίσης μεταξύ των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που κινούνται πτωτικά. Η Meta πάει κόντρα στην τάση καθώς, με άνοδο περίπου 1, κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
To πετρέλαιο WTI πήρε την ανιούσα μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου στο NBC, ενώ και ο δείκτης VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου» ξεπέρασε τις 20 μονάδες καταδεικνύοντας την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των traders.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με πτώση 0,39% στις 520,88 μονάδες και ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα κατέγραφε κέρδη έως και 0,5%. Η πλειονότητα των κλάδων κινήθηκε στο “κόκκινο”, με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών με πτώση 2,8%, ενώ ακολούθησαν οι τομείς των προσωπικών και οικιακών αγαθών και το λιανεμπόριο, με -1,7% και -1,3% αντίστοιχα.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50, των “βαριών χαρτιών” της Ευρωζώνης, κινήθηκε επίσης πτωτικά στο 0,95%.
Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,65% στις 19.200,18 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,81% στις 7.574,07 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ήταν ο μοναδικός δείκτης που έκλεισε θετικά, σημειώνοντας άνοδο 0,48% στις 8.276,65 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψαν πτώση 1,72% και 1,04% αντίστοιχα.
Το Ιράν εξαπέλυσε σήμερα άμεση επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων θα μπορούσε να είναι εξίσου μεγάλ με το χτύπημα που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα μέσα στο έτος η Τεχεράνη.
“Είναι μια κλασική risk-off κίνηση, ωστόσο είναι απίθανο να διαρκέσει, διότι όταν το Ιράν επιτέθηκε στο παρελθόν, είχε εξαφανιστεί γρήγορα”, δήλωσε ο Giles Coghlan, διευθύνων σύμβουλος της GCFX. “Θα περίμενα ότι αυτή η βουτιά θα “αγοραστεί” αρκετά γρήγορα”, πρόσθεσε ο Coghlan.
Κόντρα στην τάση, οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,3%, ακολουθώντας το άλμα των τιμών του πετρελαίου που ξεπέρασε το 3%. Επίσης, αμυντικές εταιρείες όπως η γερμανική Rheinmetall και η σουηδική Saab ενισχύθηκαν κατά 5,1% και 3,5% αντίστοιχα.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές, διεύρυναν την πτώση τους, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Οι αποδόσεις είχαν αρχικά υποχωρήσει μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021 τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας μια ήδη στέρεη υπόθεση για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτόν τον μήνα.
Εν τω μεταξύ, η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της φέτος τον Σεπτέμβριο, ενώ ο γερμανικός μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη PMI.
Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η εταιρεία παραγωγής χημικών Covestro “κέρδιζε” 3,8% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) έναντι 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Gucci, Kering υποχώρησε κατά 2,9% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης από την Goldman Sachs σε “sell”, ενώ η ζυθοποιία Anheuser-Busch Inbev αυξήθηκε κατά 1,6% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης από την Citi σε “buy”.