Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, νέας υποδιαίρεσης του μορίου του RNA, που διαδραματίζει κρίσιμης σημασίας ρόλο στην ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων.
«Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.
«Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα microRNA «έχουν θεμελιώδη σημασία στην ανάπτυξη και την λειτουργία των οργανισμών».
Ο Βίκτορ Αμπρος, 70 ετών, και ο Γκάρι Ράβκιν, 72 ετών, δημοσίευσαν το 1993 σε δύο χωριστά άρθρα τις ανακαλύψεις τους περί «νέου επιπέδου ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης» το οποίο αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας.
Ο Άμπρος, αναπτυξιακός βιολόγος, γεννημένος το 1953 στο Νιου Χάμσαϊρ, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το πρώτο microRNA (lin-4). Ο Γκάρι Ρούβκουν, μοριακός βιολόγος που γεννήθηκε το 1952 στην Καλιφόρνια, συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο τα microRNA, όπως το lin-4 και το let-7, ρυθμίζουν τη γονιδιακή έκφραση σε πολυκύτταρους οργανισμούς, όπως οι άνθρωποι. Η ανακάλυψή τους έχει ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα για ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σε συνεργασία, αλλά εργαζόμενοι χωριστά, πραγματοποίησαν έρευνες επάνω σε ένα σκουλήκι μήκους ενός μιλιμέτρ, το C. elegans, για να προσδιορίσουν γιατί και πότε παράγονται οι κυτταρικές μεταλλάξεις.
Αυτή η ανακάλυψη θεωρείται ορόσημο για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των κυττάρων και της γενετικής ρύθμισης. Οι ερευνητικές τους εργασίες έδωσαν νέα θεμέλια για τη μελέτη των γονιδίων και των δυνατοτήτων ιατρικής εφαρμογής αυτών των γνώσεων στο μέλλον.
«Μία απορρύθμιση της γονιδιακής ρύθμισης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή η αυτοανοσία. Για τον λόγο αυτόν η κατανόηση της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης αποτελεί σημαντικό αντικείμενο εδώ και πολλές δεκαετίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Πέρυσι, το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής τίμησε τις εργασίες της ουγγαρέζας ερευνήτριας Καταλίν Καρικό και του αμερικανού συναδέλφου της Ντρου Γουάισμαν στην ανάπτυξη των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA, που αποδείχθηκαν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της Covid-19.
Το βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσόν των 11 εκατομμυρίων κορωνών (920.000 ευρώ), το υψηλότερο στην ιστορία των Νόμπελ.
Στους Καταλίν Κάρικο και Ντρου Βάισμαν το Νόμπελ Ιατρικής 2023 για τα εμβόλια mRNA