O Ντόναλντ Τραμπ είχε έως και επτά ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αφότου εγκατέλειψε το αξίωμά του και έστειλε κρυφά στον Ρώσο πρόεδρο συσκευές ανίχνευσης Covid-19 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, αναφέρει στο νέο του βιβλίο «Πόλεμος» ο Μπομπ Γούντγουορντ το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του διάσημου δημοσιογράφου του Γουότεργκεϊτ, το οποίο αναφέρεται και στη σχέση του Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, το βιβλίο περιγράφει λεπτομερώς την περίπλοκη σχέση του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, καθώς και ιδιωτικές στιγμές που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειχνε τη δυσανασχέτησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.
«Αυτό το κάθαρμα, ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι κακός άνθρωπος» δήλωσε ο Μπάιντεν κατ’ ιδίαν για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε έναν από τους συνεργάτες του την άνοιξη του 2024, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα εντεινόταν, γράφει ο Γούντγουορντ.
Οι «απογοητεύσεις και η δυσπιστία» του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου «ξέσπασαν» την περασμένη άνοιξη, υποστηρίζει το βιβλίο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τον συγγραφέα αισθανόταν ότι ο Νετανιάχου «του έλεγε ψέματα τακτικά». Με τον Νετανιάχου «να συνεχίζει να λέει ότι θα σκοτώσει και το τελευταίο μέλος της Χαμάς» ο Γούντγουορντ έγραψε ότι «ο Μπάιντεν του είχε πει ότι αυτό ήταν αδύνατο, απειλώντας τόσο ιδιωτικά όσο και δημοσίως να εμποδίσει την αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον Γούντγουορντ, ο Τραμπ «έστειλε κρυφά στον Πούτιν ένα μάτσο μηχανήματα ελέγχου Abbott Point of Care Covid για προσωπική του χρήση». Σε απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του: «Δεν θέλω να το πεις σε κανέναν γιατί ο κόσμος θα θυμώσει μαζί σου».
Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις ήταν μεταξύ των πολλών που δημοσιεύτηκαν από αμερικανικά μέσα την Τρίτη (8/10), μεταξύ των οποίων δραματικές σκηνές με τον Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί τον Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και νέα δημοσιεύματα σχετικά με το πώς ο Μπάιντεν πείστηκε αυτό το καλοκαίρι να παραιτηθεί από υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ανοίγοντας τον δρόμο στην Καμάλα Χάρις.
Ο Γούντγουορντ είναι σήμερα 81 ετών – στην ίδια ηλικία με τον Μπάιντεν – και αποτελεί θεσμό για την Ουάσινγκτον από τη δεκαετία του 1970, όταν η συνεργασία του με τον Καρλ Μπερνστάιν για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον από την προεδρία. Μετά από τρία βιβλία για την προεδρία του Τραμπ, το νέο βιβλίο του Γούντγουορντ, Πόλεμος, εξετάζει βασικά γεγονότα επί Μπάιντεν, όπως ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς.
Αν και οι ΗΠΑ και η Ρωσία μοιράζονταν ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες, στα πρώτα στάδια της πανδημίας, η απόφαση του Τραμπ να στείλει στον Πούτιν μηχανήματα ελέγχου για Covid θα είχε πιθανότατα αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενη αν γινόταν γνωστή.
Προφανώς αναγνωρίζοντας αυτό, ο Πούτιν φέρεται να είπε στον Τραμπ: «Σε παρακαλώ, μην πεις σε κανέναν ότι μου τα έστειλες». Ο Τραμπ απάντησε: «Δεν με νοιάζει».
Ο Πούτιν φέρεται να του απάντησε: «Όχι, όχι. Δεν θέλω να το πεις σε κανέναν γιατί ο κόσμος θα θυμώσει μαζί σου, όχι μαζί μου. Δεν ενδιαφέρονται για μένα».
Ο Τραμπ έχασε τον Λευκό Οίκο αργότερα το 2020, αλλά, αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γούντγουορντ λέει ότι οι κλήσεις μεταξύ των δύο ανδρών συνεχίστηκαν. Νωρίτερα φέτος, γράφει ο Γούντγουορντ, ο Τραμπ διέταξε έναν βοηθό του να φύγει από το γραφείο του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια ιδιωτική συνομιλία με τον Πούτιν.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Tραμπ, δήλωσε: «Καμία από αυτές τις φτιαχτές ιστορίες του Μπομπ Γούντγουορντ δεν είναι αληθινές και είναι έργο ενός πραγματικά παράφρονα και διαταραγμένου ανθρώπου … σαφώς αναστατωμένου επειδή ο πρόεδρος Τραμπ τον μηνύει με επιτυχία εξαιτίας της μη εξουσιοδοτημένης δημοσίευσης ηχογραφήσεων που είχε κάνει στο παρελθόν».
Σύμφωνα με το Axios, το οποίο επικαλείται πηγές που έχουν δει το βιβλίο, ο Γούντγουορντ περιγράφει επίσης ένα γεύμα στον Λευκό Οίκο στις 4 Ιουλίου, κατά το οποίο ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, συζήτησε με τον πρόεδρο αν θα έπρεπε να αποσυρθεί, δεδομένων των ανησυχιών για την ηλικία και την καταλληλότητά του.
Πηγές: Associated Press, Guardian, CNN