Περικοπές σε δύο κύματα έρχονται, όπως όλα δείχνουν στο Δημόσιο. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι, είτε εν ενεργεία, είτε συνταξιούχοι ήταν από την αρχή στο στόχαστρο του ΔΝΤ και συνεχίζουν να είναι, έστω και στο προληπτικό πακέτο μέτρων.
Το πρώτο κύμα περικοπών έρχεται στα ειδικά μισθολόγια. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλά και δικαστικοί θα είναι εκείνοι που θα δουν τις πρώτες μειώσεις από το καλοκαίρι.
Ωστόσο αυτό θα είναι το πρώτο μέρος του σχεδίου. Το ΔΝΤ απαιτεί μείωση της δαπάνης στο δημόσιο και είναι ουσιαστικά μονόδρομος για την κυβέρνηση η περικοπή της μισθολογικής δαπάνης κάτι που θα σημάνει ως το 2018 μειώσεις σε όλους τους μισθούς κατά 12%.
Κατά το ΔΝΤ η μέση μισθολογική δαπάνη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και η αναλογία των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Κάπως έτσι το ΔΝΤ επαναφέρει και το ζήτημα του λουκέτου δημόσιων φορέων και οργανισμών.
Έτσι μπαίνουν στο στόχαστρο υπηρεσίες και οργανισμοί που θεωρούνται φαντάσματα, αλλά και οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και να καταργηθούν. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους φορείς, ποια θα είναι η τύχη τους, εάν δηλαδή θα απορροφηθούν και αυτί σε άλλες υπηρεσίες ή εάν θα υπάρξει σχέδιο απολύσεων.