- 500 γρ. φασόλια χάντρες, κατεψυγμένα
- 80 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια κόκκινα, ξερά, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. χοιρινό, για τηγανιά, σε μπουκιές
- 2 πιπεριές πράσινες, για γεμιστά, σε καρέ
- 2 πιπεριές κέρατο, σε καρέ
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε καρέ
- μπούκοβο, γλυκό ή μέτριο
- πάπρικα, γλυκιά
- 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
- 1 1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 1 1/2 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες
- 2 φέτες παστουρμά, σε καρεδάκια, χωρίς το τσιμένι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι.
- Μόλις γυαλίσει, ρίχνουμε το χοιρινό και το γυρίζουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 6-8 λεπτά.
- Συνεχίζουμε με τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 3-4 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα, τις χάντρες, τον παστουρμά και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα φασόλια.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι, γιατί η σάλτσα πρέπει να είναι πλούσια, αλλά όχι υδαρής. Σερβίρουμε σε πιάτα που επιτρέπουν ψωμένιες «βουτιές» και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λίγο μπούκοβο.
Πηγή:imommy.gr