Κόκορας κρασάτος

Υλικά

  • 1,5 κιλό κόκορας κομμένος στα 10-12 ή κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
  • 750 ml κόκκινο κρασί
  • αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος (3-4 κ.σ.)
  • 2 κρεμμύδια κομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 300 γρ.μπέικον σε κύβους
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά μικρά ολόκληρα
  • 300 ml νερό και 2 κύβους κοτόπουλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • λίγο βούτυρο προαιρετικά

 

Εκτέλεση

  • Μαρινάρουμε τον κόκορα για 24 ώρες στο κρασί.
  • Αφαιρούμε το κρέας από την μαρινάδα που την κρατάμε στο πλάι. Στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας.
  • Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει καλά προσθέτουμε  2 κ.σ ελαιόδαδο.
  • Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις μεριές.
  • Δεν βιαζόμαστε. Σοτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος γιατί θέλουμε να κάνουν μια ωραία κρούστα. Αφαιρούμε και κρατάμε στο πλάι και
  • Σε μια κατσαρόλα που την έχουμε βάλει σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σε αυτό σοτάρουμε το μπέικον, έπειτα το κρεμμύδι, έπειτα το σκόρδο και αφού σοταριστούν καλά προσθέτουμε το κρασί.
  • Το κρασί θα αφρίσει αρκετά όταν το ρίξουμε μέσα οπότε το αφήνουμε για 2-3 λεπτά και αν χρειαστεί αφαιρούμε λίγο από τον αφρό με με τρυπητή κουτάλα.
  • Έπειτα προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα, τους κύβους κοτόπουλου και το νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Στα 20 λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου.
  • Στα 40 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο.
  • Τέλος στα 60 λεπτά αφαιρούμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και σε περίπτωση που χρειάζεται να δέσει η σάλτσα περισσότερο τη βράζουμε για λίγο ακόμη μόνη της.
  • όταν η σάλτσα πήξει αρκετά, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αφήνουμε να δέσει.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλο και το αφήνουμε μέσα να τραβήξει ακόμα περισσότερη νοστιμιά από τη σάλτσα.
  • Τέλος αν θέλουμε σερβίρουμε με μακαρόνια.

 

Πηγή:akispetretzikis.com

Comments

Leave a Reply