Πριν ξεκινήσετε λάβετε υπόψη το εξής:
Τα τσουρέκια θέλουν να πάρετε χρόνο, να το απολαύσετε και να μη βιάζεστε.
Η συνταγή απευθύνετε και για αρχάριους.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο (έτοιμο σε σκόνη στα σούπερ μάρκετ)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
250 γραμμάρια βούτυρο
280 γραμμάρια ζάχαρη
3 αυγά 350 γραμμάρια γάλα φρέσκο
Για επάλειψη: αυγό και λίγο λυωμένο βούτυρο
Για τη μαγιά
1,5 κύβο μαγιά νωπή (στο σούπερ μάρκετ)
40 γραμμάρια ζάχαρη
1/3 φλυτζανιού χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη (40 γραμμάρια) και το χλιαρό νερό
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά να φουσκώσει
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά
Μόλις λιώσουν τα αφήνουμε στην άκρη
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με το βούτυρο και τη ζάχαρη, σε πολύ χλιαρή φωτιά
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα -Γίνεται και με μίξερ χειρός
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά ώσπου η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια, να είναι απαλή και βουτυράτη
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο
Την τοποθετούμε σε μεγάλη λεκανίτσα και την σκεπάζουμε καλά, για 2 ώρες
Πρέπει κανονικά να τριπλασιαστεί σε όγκο
Την αδειάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και την χωρίζουμε σε λωρίδες
Δείτε λίγο πώς θα πρέπει να είναι τα μίνι τσουρέκια σας: Αφήστε τρυπούλα για το αυγό
Μέσα στην τρυπούλα βάζουμε το βρασμένο και χρωματιστό αυγό
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα, σε ζεστό μέρος
Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά τα τσουρέκια με το διάλυμα
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά
Οταν τα τσουρέκια κρυώσουν, σκεπάστε τα με διαφάνεια για να μη ξεραθούν
Μπορείτε να τα στολίσετε με χρωματιστή ζάχαρη, αμύγδαλο κλπ