Οι έγκυες γυναίκες που πίνουν έστω και λίγες ποσότητες αλκοόλ, όπως ένα έως δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διακινδυνεύουν να επιφέρουν την μείωση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα…
Αν και η επίπτωση του αλκοόλ δεν φαίνεται να είναι μεγάλη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν, με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, τα άτομα χαμηλότερης νοημοσύνης γενικά βρίσκονται σε κοινωνικά δυσμενέστερη θέση, έχουν χειρότερη υγεία και τείνουν να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία.
Το αλκοόλ, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα, περνάει εύκολα μέσω του πλακούντα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του παιδιού, βάζοντας το τελευταίο σε κίνδυνο. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ, της τάξης της μίας έως έξι μερίδων (ποτών) την εβδομάδα, επιδρά στην εξυπνάδα του παιδιού. Προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδό της, το κάπνισμα, τη διατροφή της κ.α.
Η νέα μελέτη απέκλεισε τους άλλους παράγοντες εστιάζοντας στις αλλαγές λόγω του αλκοόλ σε γονίδια (των παιδιών και των μητέρων τους) που εμπλέκονται στη νοημοσύνη και δεν επηρεάζονται από κοινωνικές παραμέτρους, τον τρόπο ζωής κλπ. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τέσσερις γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι αφορούν γονίδια που μεταβολίζουν το αλκοόλ, συσχετίζονται στενά με το επίπεδο νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των οκτώ ετών.