Η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ειδική άδεια που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται για ακόμη τρεις μήνες με τη Huawei, σε μια κίνηση που έρχεται να αποφορτίσει κάπως την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις, αλλά και να χαλαρώσει την πίεση πάνω στην κινεζική εταιρεία. Η τρίμηνη παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι επιτρέπει συμφωνίες «που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση και υποστήριξη των υφιστάμενων και τρεχουσών πλήρως λειτουργικών δικτύων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων λογισμικού και επιδιόρθωσης κενών ασφάλειας», καθώς επίσης συμβόλαια «αναγκαία για την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων λογισμικού ή επιδιορθώσεων κενών ασφαλείας για τις υπάρχουσες συσκευές της Huawei».
Η τρίμηνη παράταση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Google ότι θα σταματήσει να παρέχει στη Huawei πρόσβαση στις αναβαθμίσεις και εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος Android, λόγω της αναγκαστικής συμμόρφωσης της με τους εξαγωγικούς περιορισμούς που έθεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η Huawei -ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και Νο 2 στην αγορά κινητών τηλεφώνων μετά την κορεατική Samsung- θα συνεχίσει να μην μπορεί να αγοράζει αμερικανικά ανταλλακτικά και εξαρτήματα για την παραγωγή νέων προϊόντων της, χωρίς να πάρει έγκριση από τις αμερικανικές αρχές.
Η τρίμηνη χαλάρωση των περιορισμών έως τις 19 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, θα διευκολύνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και άλλες, οι οποίες εξαρτώνται από τον εξοπλισμό της Huawei, να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές για το μέλλον. Μετά τη λήξη του τριμήνου, θα επανεξεταστεί τυχόν νέα παράταση.
Από την πλευρά του πάντως, ο ιδρυτής της Huawei Ρεν Ζενγκφέι δήλωσε ότι η τρίμηνη άδεια για συναλλαγές με αμερικανικές εταιρείες δεν σημαίνει πολλά πράγματα για την εταιρεία του, η οποία ήταν προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο. «Οι πράξεις της αμερικανικής κυβέρνησης υποτιμούν τις δυνατότητες μας», δήλωσε στην κινεζική τηλεόραση. Όπως είπε, η Huawei βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την αμερικανική κυβέρνηση και όχι με τις αμερικανικές εταιρείες.
Η «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει συνολικά 69 εταιρείες, καθιστά σχεδόν αδύνατο για μια κινεζική εταιρεία να αγοράσει εξαρτήματα (π.χ. τσιπάκια) ή να συνάψει συμφωνίες για λογισμικό (π.χ. Android της Google) από τις ΗΠΑ. Η Google δεν έχει ακόμη σχολιάσει την χορήγηση τρίμηνης άδειας για την παράταση των συναλλαγών με τη Huawei, η οποία έχει ως «σχέδιο Β» την ανάπτυξη δικού της λειτουργικού συστήματος, έ΄τσι ώστε -αν τελικά χρειαστεί- να απεξαρτηθεί από το Android.
Οι ΗΠΑ «υποτιμούν» τη Huawei
Ο Ρεν Τζενγκφέι, ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, έκρινε σήμερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «υποτιμά» την εταιρεία του, το πρόγραμμα της οποίας για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) «δεν επηρεάζεται» από τα μέτρα που λαμβάνει η Ουάσινγκτον εναντίον της.
«Το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, με τις πρακτικές του το τρέχον διάστημα, δείχνει ότι υποτιμά τη δύναμή μας», είπε ο Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV και άλλα ΜΜΕ.
Υπογράμμισε επίσης πως η εταιρεία του έχει λύσεις ως προς τον εφοδιασμό της με ημιαγωγούς και λογισμικό και δεν μπορεί να «απομονωθεί» από τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτό το στάδιο.
Ακόμη, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα μείνει ανεπηρέαστη από τα αμερικανικά μέτρα και καμία ανταγωνίστρια της Χουάγουεϊ δεν μπορεί να την «προφτάσει» μέσα στα επόμενα «δύο ως τρία χρόνια».
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου και του αγώνα για την κυριαρχία στο πεδίο της τεχνολογίας ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να απαγορεύσει τις εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων σε κινεζικές εταιρείες που η κυβέρνησή του διατείνεται ότι εγείρουν «κίνδυνο» για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».
Η Χουάγουεϊ βρίσκεται ξεκάθαρα στο σταυρόνημα του αμερικανού προέδρου, καθώς πλέον η κινεζική εταιρεία που φιγουράρει στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του 5G προστέθηκε σε μια μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον.
Ο αμερικανικός κολοσσός Google, με το λειτουργικό του οποίου για κινητά, το Android, είναι εφοδιασμένα τα περισσότερα smartphones στον κόσμο, ανακοίνωσε προχθές Κυριακή ότι θα κόψει κάθε δεσμό πλέον με τη Χουάγουεϊ μετά την απόφαση του Τραμπ, κάτι που σημαίνει πως ο κινεζικός όμιλος δεν θα διαθέτει εφεξής πρόσβαση σε υπηρεσίες ευρύτατης διάδοσης, όπως η πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του παγκόσμιου ιστού Gmail ή η εφαρμογή Google Maps, μεταξύ άλλων.
Η απόφαση επηρεάζει μια σειρά αμερικανικών εταιρειών, από κατασκευάστριες ημιαγωγών ως εταιρείες που παράγουν λογισμικό.
Πάντως χθες Δευτέρα, οι αμερικανικές αρχές φάνηκαν να προκρίνουν μια προσωρινή αποκλιμάκωση, αναβάλλοντας για 90 ημέρες την έναρξη επιβολής των κυρώσεων στη Χουάγουεϊ ώστε οι αμερικανικές εταιρείες που την προμηθεύουν να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Ο κινεζικός κολοσσός δεν κατατάσσεται μόνο στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά των smartphones: είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων διεθνώς.
ΠΗΓΗ: news247.gr