Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η απόλυση -κατ’ άλλους παραίτηση- του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου και εξηγεί ότι, και οι πέτρες γνώριζαν στην αμερικανική πρωτεύουσα, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κ. Μπόλτον συμφωνούσαν σε λίγα θέματα, και μάλιστα διαφωνούσαν σε αυτά που θεωρούνται στην Ουάσιγκτον ως τα πιο σπουδαία για την αμερικανική υπερδύναμη.
Ο πρώην σύμβουλος του κ. Τραμπ, συνεχίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου, θεωρείται ο μεγαλύτερος ίσως εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιράν.
Την ίδια στιγμή ήταν και ο πιο μεγάλος φίλος του Ισραήλ και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Είχε απέχθεια για τον Ταγίπ Ερντογάν και δεν την έκρυβε, ενώ γνώριζε ότι ο κ. Τραμπ για λόγους επιχειρηματικούς ίσως, τον κατατάσσει στους φίλους του.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου σημειώνει ότι λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο πιο σημαντικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δεν θα βρίσκεται δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν γνωρίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την ίδια στιγμή πείθεται από αυταρχικούς ηγέτες, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και εχθροί της Αμερικής.
Μετά τη χθεσινή αποχώρηση-απόλυση του κ. Μπόλτον, αρκετοί άνθρωποι εξέφρασαν φόβους για την πορεία της αμερικανικής υπερδύναμης.
Κρύβεται ο Ερντογάν πίσω από την αποχώρηση Μπόλτον;
Ο Μιχάλης Ιγνατίου δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται πίσω από την απομάκρυνση του Τζον Μπόλτον.
Όπως γράφει, οι δημοσιογράφοι αναζητούσαν τον ξένο ηγέτη πίσω από την αποχώρηση-απόλυση του και θυμήθηκαν δύο σημαντικά πράγματα.
Ότι: Όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα, στις 8 Ιανουαρίου 2019, ο Ερντογάν ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους επειδή όταν ήταν (προηγουμένως) στο Ισραήλ έκανε δηλώσεις υπέρ του Ισραήλ και άσκησε κριτική στην Τουρκία.
Είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα πρέπει να συμφωνήσει να προστατευθούν οι Κούρδοι της Συρίας, σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, πριν αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε και μίλησε με άσχημα λόγια για τον ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, τον οποίο αρνήθηκε να συναντήσει…
Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε αρκετές φορές για το «βαθύ κράτος», που επηρεάζει δήθεν τον κ. Τραμπ εναντίον της Τουρκίας.
Και όταν μιλούσε για το «βαθύ κράτος» εννοούσε πάντα τον Τζον Μπόλτον και κάποιους ανώτερους αξιωματούχους στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πίστευε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «υπέκυψε πολλές φορές στους δικτάτορες».
Αν και δεν κατονομάστηκαν ακόμα αυτοί οι δικτάτορες, σίγουρα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αυτού του καταλόγου.
Παρά το γεγονός ότι τα στόματα είναι κλειστά, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μπόλτον ζητούσε από τον κ. Τραμπ να σκληρύνει τη θέση του έναντι της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com