Την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα σχετικά με τη “σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης”. Το ψήφισμα όχι μόνο καταδικάζει τα “ολοκληρωτικά καθεστώτα” αλλά πάει και ένα βήμα παραπέρα, εξισώνοντας ναζισμό με κομμουνισμό, κάτι που έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις για παραποίηση της ιστορικής μνήμης.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται, “το ναζιστικό και το κομμουνιστικό καθεστώς διέπραξαν μαζικούς φόνους, γενοκτονία και εκτοπίσεις και προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας απώλεια ανθρώπινων ζωών και στέρηση ελευθερίας”, καταδικάζει το Ολοκαύτωμα αλλά και “τις επιθετικές πράξεις, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το ναζιστικό, το κομμουνιστικό και τα λοιπά ολοκληρωτικά καθεστώτα”.
Μάλιστα, εντοπίζει την έναρξη του Β’ Π. Πολέμου στη συνθήκη Μολότωφ-Ρίμπεντροπ. Η συνθήκη αυτή αποτελεί και “επιχείρημα” εξίσωσης που υιοθετήθηκε από την Ευρωβουλή στο ψήφισμά της. Σε άλλο σημείο δε, αναφέρεται σε “γενοκτονίες” τόσο από τους ναζί, όσο και από την ΕΣΣΔ.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από τις παρατάξεις σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού φάσματος (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και τους Φιλελεύθερους, μέχρι τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες και επικυρώθηκε με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά.
Σημειώνεται πως το κείμενο ρίχνει τα “βέλη” του προς τη σημερινή Ρωσία (οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σε ισχύ), αναφέροντας: “η Ρωσία παραμένει το μεγαλύτερο θύμα του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού και ότι η μετεξέλιξή της σε δημοκρατικό κράτος θα συναντά εμπόδια όσο η κυβέρνηση, η πολιτική ελίτ και η πολιτική προπαγάνδα συνεχίζουν να ξεπλένουν τα κομμουνιστικά εγκλήματα και να εξυμνούν το σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς· καλεί ως εκ τούτου τη ρωσική κοινωνία να συμβιβαστεί με το τραγικό παρελθόν της”.
“Χτυπώντας” όμως τη Ρωσία, μοιάζει να προχωρεί σε έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό.
Σχετικά με το πώς ψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, υπήρξαν διαφοροποιήσεις.
Από τη ΝΔ ψήφισε υπέρ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καταψήφισε η η Μαρία Σπυράκη, απείχαν από την ψηφοφορία οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ λευκό ψήφισαν οι Στέλιος Κυμπουρόπουλος (ο οποίος απάντησε στον Απόστολο Δοξιάδη), Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Κώστας Αρβανίτης, ενώ απείχαν οι Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Αλέξης Γεωργούλης.
Από το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την αποχή επέλεξε η Εύα Καϊλή.
Από την Ελληνική Λύση υπερψήφισε ο ευρωβουλευτής της Εμμανουήλ Φράγκος, απείχε ο Αθ. Κωνσταντίνου από τη Χρυσή Αυγή, ενώ λευκό ψήφισε ο Γ. Λαγός, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αντέδρασαν αποστέλλοντας επιστολή προς όλους τους ευρωβουλευτές, πλην των ακροδεξιών, με την οποία τους καλούσαν να μην υπερψηφίσουν το σχετικό ψήφισμα. Εντονότατη ήταν και η αντίδραση του ΑΚΕΛ.
Η επιστολή του ΚΚΕ στους ευρωβουλευτές
“Στα κείμενα αυτά πρωτοστάτησαν δυνάμεις προερχόμενες από τις χώρες του Βίσεγκραντ, με τις πιο ακραίες σκοταδιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, που ηρωοποιούν το ναζισμό και προκαλούν με τις ρατσιστικές τους θέσεις. Τόσο το περιεχόμενο όσο και η συνολική δομή τους αθωώνουν τα εγκλήματα του φασισμού – ναζισμού, ρίχνουν νερό στο μύλο των εγκληματικών φασιστικών μορφωμάτων στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη.
Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές ιστορικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, είναι πραγματικά πρωτοφανής η παραχάραξη της Ιστορίας, που φτάνει στο σημείο μεταξύ άλλων να θεωρεί: Τη Σοβιετική Ένωση, που πρόσφερε αμέτρητες θυσίες, 20 εκατομμύρια νεκρούς, δεκάδες εκατομμύρια τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές για την ήττα του φασισμού, «σύμμαχο και εταίρο της ναζιστικής Γερμανίας που συνέβαλε πολιτικά και οικονομικά στην κατάκτηση της Δυτικής Ευρώπης από τον Χίτλερ».
Με επίγνωση των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών μας, σας καλούμε να καταδικάσετε και να καταψηφίσετε τα ψηφίσματα αυτά, όπως και τυχόν κοινό ψήφισμα που θα διαμορφωθεί στη βάση τους, γιατί ο αντικομμουνισμός δεν αποτελεί μέσο ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά δηλητήριο και εργαλείο πολιτικών διώξεων και κατατρεγμών των λαών”.
Με ανακοίνωσή της αντέδρασε και η Ευρωομάδα της Αριστεράς, όπου αναφέρει πως το ψήφισμα αποπροσανατολίζει από την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραχαράσσοντας ιστορικά γεγονότα.
ΠΗΓΗ: news247.gr