Πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα η προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν: «Οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Συζήτησαν κυρίως για τη Συρία, ενώ εξέτασαν τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά προβλήματα» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, η τουρκική προεδρία.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την κατάσταση στη Λιβύη εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην περιοχή της Τρίπολη και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία για να μπορέσουν να επιλυθούν οι αντιθέσεις και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα. Άλλωστε, όπως έχει διαβεβαιώσει ο Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία διατηρεί επαφή μ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Η Ρωσία χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση» φέρεται να είπε ο πρόεδρος Πούτιν.
Να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.
Όσον αφορά τη Συρία, οι δύο ηγέτες – σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία – συμφώνησαν στην ανάγκη εντατικοποίησης των αντιτρομοκρατικών ενεργειών στα βόρεια τμήματα της ασιατικής χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, με στόχο την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών σε βάθος 30 χιλιομέτρων.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την έγκριση των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για τη στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία και την αγορά της του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400
Η Μόσχα περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
«Δεν είμαστε συμμετέχοντες της εν λόγω συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Λίβυοι και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές… η Ελλάδα, η Κύπρος ανησυχούν για αυτή τη συμφωνία, καθώς παραμένει κρυφή. Θα ήταν καλό εκ μέρους τους να μιλήσουν (για αυτήν), καθώς υπάρχουν ερωτήματα (όπως) τι είδους εξουσία είχε ο (πρωθυπουργός της GNA Φάγιεζ) αλ Σαράζ να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Πόσο νόμιμες είναι οι υπογραφές αυτών των διακυβερνητικών συμφωνιών», τόνισε ο Μπογκντάνοφ.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πλευρά του στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος αντιμάχεται τον Φάγιεζ αλ Σαράζ και πολιορκεί την Τρίπολη.