Εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά έκανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταλεί δυναμικό μήνυμα στον Ερντογάν.
«Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ξεπερνούν τους 40.000. Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασα προτάσεις, τα βήμα για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Αρνηθήκατε κ. Μητσοτάκη να μας πείτε ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αρνηθήκατε το Συμβούλιο Αρχηγών. Το πήρατε πάνω σας. Υπάρχει όμως η ανάγκη για εθνική γραμμή σε αυτά τα θέματα. Μας είπατε ότι η εξωτερική πολιτική δεν συζητείται, αλλά ασκείται. Αυτό προϋποθέτει όμως την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής που θα διαμορφωθεί απ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. (…) Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση, εφόσον υπάρξει κοινή γραμμή για την κόκκινη μας γραμμή. Ως εδώ με τις παραχωρήσει. Να στείλουμε μήνυμα στον Ερντογάν ότι εάν τολμήσει να καταπατήσει τα εθνικά μας δικαιώματα, θα απαντήσουμε αποφασιστικά. Υποτιμήσατε στην αρχή το πρόβλημα. Μην αργείτε άλλο κ. Μητσοτάκη», είπε.
Στρέφοντας το βλέμμα της στον προϋπολογισμό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως παρότι άλλαξε η κυβέρνηση, δεν άλλαξε η πολιτική. «Αυτόν τον Προϋπολογισμό θα μπορούσε κάλλιστα να τον υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος. Στις ίδιες ράγες κινείται. Τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ. Οι δεσμεύσεις Τσίπρα παραμένουν ισχυρές. Και οι πολίτες παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές. Ο προϋπολογισμός του 2020 προσγειώνει τον κ. Μητσοτάκη. Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε». Σε αυτό το πλαίσιο, κατήγγειλε πως δεν αντιμετωπίζονται οι αδικίες, παραμένει το αδιέξοδο της ανάπτυξης, το κοινωνικό κράτος καταρρέει.
Ως προς τις εκκενώσεις καταλήψεων σήμερα και τις νέες καταγγελίες για αστυνομική βία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε: «Οι πολίτες πράγματι αποζητούν την ασφάλεια στην ζωή τους. Όμως η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της Κυβέρνησης σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας . Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή».