Μετά τις επεκτατικές του κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεδιπλώνει και τις αξιώσεις του για την Ανταρκτική με “όχημα” τα ερευνητικά προγράμματα και με απώτερη βλέψη, το “μέλλον” όπως είπε, της ηπείρου.
Μάλιστα, σχολίασε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το θέμα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε:
“Στην Ανταρκτική ιδρύσαμε το κέντρο επιστημονικών ερευνών, όπου κυματίζουμε τη σημαία μας. Στο κέντρο αυτό ήδη λειτουργεί ο μετεωρολογικός σταθμός και το Ναυτικό μας προχώρησε σε καταγραφή του βυθού. Το ζήτημα αυτό το συζήτησα και με τον Μπόρις Τζόνσον και ίσως προχωρήσουμε περισσότερο την υπόθεση αυτή μαζί με την Αγγλία. Στόχος μας στην Αντακτική, να γίνουμε χώρα – σύμβουλος από χώρα – παρατηρητής που είμαστε σήμερα και να έχουμε λόγο για το μέλλον αυτής της ηπείρου”.
Turkish President #Erdogan declares that #Turkey, a non-Arctic state, ultimately wants to have a say in the governance of Arctic region, by seeking an upgrade from observer state to consulting status. He claimed he enlisted the help of UK Prime Minister @BorisJohnson for it. pic.twitter.com/NlTJBmDVBt
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) December 30, 2019
Η Τουρκία βρίσκεται πλέον στο κλαμπ των κρατών που διαθέτουν επιστημονικές βάσεις στην Ανταρκτική. Τα σχέδια είχαν ξεκινήσει το 2017 και υλοποιήθηκαν το 2019. Αυτή τη στιγμή η χώρα τελεί υπό το καθεστώς “συμβούλου”, ένα στάτους που θέλει να αλλάξει ο Ερντογάν.
Η Τουρκία είναι ένα από τα κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, που επιτρέπει τη χρήση της ηπείρου στη νότια πολική περιοχή του πλανήτη μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Δεν περιλαμβάνεται όμως μέχρι σήμερα στις 29 χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να συναποφασίζουν για τις δραστηριότητες στην περιοχή. Ένας από τους όρους για να ενταχθεί κανείς σ’ αυτή την ομάδα λήψης αποφάσεων είναι να διεξάγει ουσιαστικές επιστημονικές έρευνες εκεί, κάτι που πλέον είναι εφικτό.