Η επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά εννέα ανθρώπους, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 400 κρούσματα σε 13 επαρχίες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, δίνοντας στη δημοσιότητα νέο επίσημο απολογισμό. Τα νέα ανησυχητικά στοιχεία είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων και στις ΗΠΑ ενώ η μετάλλαξη του ιού έχει σημάνει συναγερμό για τον κίνδυνο πανδημίας.
Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό σε περίπτωση που φτάσει στη Γηραιά Ήπειρο, σημειώνει επικεφαλής κορυφαίας υγειονομικής υπηρεσίας της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Euronews, καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στην Κίνα.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίζεται καθησυχαστικός για την ένταση της εξάπλωσης, διατηρώντας βέβαια και σχετικές επιφυλάξεις. Όπως ανέφερε χθες στην ΕΡΤ, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα υπάρχει ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση.
«Το 75% των ασθενών περνούν την νόσο σε ήπια μορφή και μόλις ένα 2% εμφανίζει αυτό το θανατηφόρο αποτέλεσμα ενώ σε ποσοστό της τάξης του 25% υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν αυτή τη σοβαρή πνευμονία που μοιάζει με την πνευμονία από τον ιό SARS που είχαμε ζήσει πριν από 17 χρόνια».
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή η επαγρύπνηση αφορά κυρίως ταξιδιώτες από την περιοχή Wuhan στην Κίνα, αυτές τις δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει μέτρα επαγρύπνησης που ούτως ή άλλως θα πρέπει να ληφθούν στην περίπτωση περαιτέρω διασποράς του ιού. Επίσης τόνισε ότι εφαρμόζονται μέτρα επαγρύπνησης στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και στα νοσοκομεία. Ακόμη επεσήμανε ότι τα αυξημένα μέτρα στην Ευρώπης αφορούν κυρίως τρεις χώρες που έχουν απ’ ευθείας πτήσεις με την πόλη Wuhan, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δε υπερβολικά μέτρα από άλλες χώρες θεωρεί ότι μπορεί να «χάσουν» περιστατικά καθώς ο ιός είναι σε περίοδο επώασης. Η δε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι περιορισμένη και όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες δεν είναι «διαδοχική και συνεχιζόμενη», τόνισε. Πάντως αναμένονται σήμερα νέες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος συνεδριάζει εκτάκτως.
Να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τη Δευτέρα, σημείωσε ότι η πιθανότητα “εισαγωγής” του ιού στην ΕΕ είναι «χαμηλή», προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος θα αυξηθεί στα τέλη Ιανουαρίου καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που ταξίδεψαν από και προς την Κίνα για τους εορτασμούς του κινεζικού νέου έτους.
“Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια υπολογίσιμη απειλή για πανδημία και στην Ευρώπη”, δήλωσε στο Euronews ο Herman Goossens Διευθυντής Κλινικής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας. «Είναι η ΕΕ εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα; Ακόμη κι αν όχι, πρέπει να είναι, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου, όταν είναι πιο πιθανό να εντοπιστούν κρούσματα και στην περιοχή», τόνισε.
Συνεδριάζει ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».
Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο). Πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών.
ΠΗΓΗ: news247.gr