«Οι δύο χώρες έχουν κοινό γεωπολιτικό όραμα στην Μεσόγειο. Ένα σταυροδρόμι που θα βοηθά την ασφάλεια και την ευημερία. Μιλήσαμε για την ασφάλεια. Επανεπιβεβαιώνω τη θέση μας: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία στη Λιβύη. Παραβιάζονται οι συμφωνίες του Βερολίνου. Οι ανησυχίες μας συζητήθηκαν από κοινού», δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μακρόν τόνισε πως «έχουμε ένα όραμα το οποίο συγκλίνει απολύτως. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Θα σας βοηθήσουμε με προσωπικό. Θα ήθελα λοιπόν να βασίζεστε στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μαζί θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε αυτό το πεδίο. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο για το μεταναστευτικό. Και ελπίζουμε να εγκριθεί γοργά ώστε να αποκτήσουμε κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό».
Πρέπει να οικοδομήσουμε μια κυρίαρχη και αποτελεσματική Ευρώπη, είπε επίσης ο κ. Μακρόν για το Brexit. «Επιπλέον μιλήσαμε για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Πάντα είμαστε εκεί στα κρίσιμα ραντεβού. (…) Θα ήθελα να συνεχίσουμε έτσι κύριε Μητσοτάκη για να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας. Θα επισκεφτώ την Ελλάδα σύντομα», είπε ο κ. Μακρόν και συνέχισε: «Οι δυο χώρες μας ήταν καίριες στην ιστορία». Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια της χώρας μας να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε για τη στήριξη
«Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν για τη στήριξη που προσφέρει στην πατρίδα μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν εξαιρετικά πλούσια. Διμερής αμυντική συνεργασία, κλιματική κρίση, μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε όλα αυτά έχουμε κοινή αντίληψη με τη Γαλλία. Διαμορφώνουμε έναν οδικό χάρτη για μια στρατηγική σχέση που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας. Προσβλέπουμε σε επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Χθες εκδώσαμε 15ετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που οικοδομείται στη χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του.
Ο πρωθυπουργός και αυτός με την πλευρά του έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα καταδικάζοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Λιβύη: «Μεγάλη η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού EastMed και το εξήγησα αυτό στον κ. Μακρόν. (…) Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Μεσόγειο, αλλά και στη Λιβύη. Όπου η Τουρκία υπέγραψε ένα χαρτί με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της χώρας. Πρόκειται για ένα άκυρο μνημόνιο, που δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης. Είναι άποψη της Γαλλίας, των ΗΠΑ και μεγάλου μέρους του αραβικού κόσμου, όπως επίσης και της Ρωσίας. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι το διεθνές δίκαιο. Θα υπερασπιστούμε με αυτοσυγκράτηση την κυριαρχία μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας. Καλωσορίζουμε την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή. Προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας».
«Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα. Ήμασταν συνεπείς στους στόχους μας, έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα στα Ευρωπαϊκά όργανα και ξέρουμε πως η Γαλλία θα μας στηρίξει σε αυτό το στόχο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του για τα θέματα οικονομίας.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με με επιχειρηματίες, ενώ στις 20:00 θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.