Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πλην της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημιουργώντας προβληματισμό για το που το πάει αυτή τη φορά η Άγκυρα σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα.
Σε συνέντευξη τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η κατάσταση στο Ίντλιμπ εξακολουθεί να είναι σοβαρή, προσθέτοντας ότι λόγω των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του.
«Το καθεστώς επιτέθηκε και στους δικούς μας στρατιώτες. Απαντήσαμε απανωτά και με το παραπάνω. Σε αυτό το θέμα ανακοινώσαμε την αποφασιστικότητά μας και στη Ρωσία», ανέφερε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι αύριο θα φτάσει ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για συνομιλίες. «Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις του καθεστώτος και να δοθεί ώθηση στην πολιτική διαδικασία», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι λόγω των δραστηριοτήτων γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
Ψύχραιμη η αντίδραση της Αθήνας
Η Αθήνα στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων αντέδρασε με ψυχραιμία με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.
Σε ερώτηση για τον κίνδυνο θερμό επεισοδίου, ο Νίκος Δένδιας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ είπε: «Ευλπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία και με τα δύο σενάρια. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου μπορούμε και μόνοι μας αλλά δεν θα είμαστε μόνοι» τόνισε με νόημα ο κ. Δένδιας.
Απαντώντας στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας και στην προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.
Επίσης επεσήμανε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο η δική μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δε μπορεί να αποδεχτεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Δε μπορεί να το αποδεχτεί. Δεν είναι θέμα αν έχουμε διακριτική ευχέρεια, αν διατυπώσαμε σωστά τη σκέψη μας, αν μας αρέσει. Δε γίνεται».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε πως «είμαστε πολύ κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τους Ιταλούς». Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογο του Ντι Μάιο, είπε επίσης ότι η συζήτηση για τον Eastmed δεν είναι θεωρητική και εκτίμησε ότι ο αγωγός θα προχωρήσει και σε αυτόν θα συμμετάσχουν τελικά και οι Ιταλοί.
Τουρκικά παιχνίδια με τα Ίμια – Τι απαντά η Αθήνα
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τράβηξε για μία ακόμη φορά το σκοινί «γκριζάροντας» τα Ίμια και άλλα νησιά καθώς ισχυρίστηκε ότι είχε προειδοποιήσει την Αθήνα να μην προχωρήσει φέτος σε επετειακές εκδηλώσεις στα Ιμια για να μην προκληθεί ένταση, αλλιώς «η Τουρκία θα αντιδρούσε διαφορετικά».
Η νέα πρόκληση του Ερντογάν δείχνει ότι η Τουρκία, 24 χρόνια μετά το θερμό επεισόδιο των Ιμίων που εγκαινίασε την τουρκική θεωρία των γκρίζων ζωνών, επιμένει να επικαιροποιεί και να παγιώνει αυτή τη διεκδίκηση.
Ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ανέφερε συγκεκριμένα πως «φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ιμια (σ.σ.: ο Ερντογάν τα αποκάλεσε Καρντάκ) γιατί τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση.
Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ιμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας». Ομως ο Ερντογάν δεν περιορίστηκε σ’ αυτό, αλλά προχώρησε και στο γκριζάρισμα κι άλλων νησιών χωρίς να προσδιορίσει ποια εννοεί. Πρόσθεσε στη συνέχεια των ίδιων δηλώσεών του ότι ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας «πιθανότατα θα καλούσε τον έλληνα υπουργό Αμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ιμια και στα υπόλοιπα νησιά».
Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις Ερντογάν για τα Ίμια, μετά τη σύγχυση που προκάλεσαν οι…διαψεύσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αφήνοντας αιχμές για την επικοινωνιακή διαχείριση των τελευταίων ημερών.
«Καμία κατανόηση και προσυνεννόηση με την Τουρκία για το θέμα των Ιμίων δεν μπορεί να υπάρξει με την Τουρκία. Καμία κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την γκριζοποίηση του Αιγαίου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερμπακάν: Η Κύπρος θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας
Προκλητικός με γραμμή το ίδιο ή και περισσότερο σκληρή και από του Ερντογάν εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Νέου Κόμματος της Ευημερίας, Φατίχ Ερμπακάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Στον απόηχο της επίσκεψής του, ο Ερμπακάν παρέθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Ο Ερμπακάν αναφέρθηκε στον πατέρα του, Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος είχε κατανοήσει, όπως σημείωσε, τη σημασία της Κύπρου. Σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας και πως δεν πρέπει να γίνουν ποτέ παραχωρήσεις. Τόνισε, επίσης, ότι πέραν της στρατηγικής της σημασίας, η Κύπρος έχει ποτιστεί από το αίμα «Τούρκων μαρτύρων».
Σε σχέση με το ενεργειακό, ο Ερμπακάν κατάγγειλε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EastMed και δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να αποποιηθούν τα δικαιώματά τους. Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα του νησιού και να το καταστήσουν υποχείριο του Ισραήλ.
Τέλος, ο Ερμπακάν ήταν απόλυτος: «Όσα κερδήθηκαν το 1974 δεν πρέπει να παραχωρηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δήλωσε δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από το νησί και πως η «ΤΔΒΚ» πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ξεχωριστό κράτος, ενάντια στα σχέδια περί «δικοινοτικής ενιαίας Κύπρου», επιδιώκοντας την αναγνώριση των ισλαμικών κρατών.
Πηγή: newpost.gr